IGOR NORMANN SHUTTERSTOCK
Izbjegnimo pogreške

Kulinarsko blago prepuno zdravstvenih koristi - trikovi uz koje će češnjak ostati još dugo svjež

Čitava glavica može trajati i do šest mjeseci, neoguljen češanj oko tri tjedna, a oguljen do tjedan dana

Češnjak je dragocjen i iznimno važan sastojak u carstvu kulinarskih užitaka. Osim svoje oštre arome i prepoznatljivog okusa, češnjak je stoljećima slavljen zbog svojih ljekovitih svojstava i dobrobiti za zdravlje. Od drevnih civilizacija do modernih kuhinja, ova mala lukovica zaslužno zauzima svoje mjesto među brojnim kulturama i jelima. Što moramo napraviti kako bismo ovaj sastojak što duže zadržali u vrhunskom stanju i kako čuvati češnjak kako bi ostao svjež, saznajemo u nastavku.

Koliko dugo traje češnjak?

- Ovisi o obliku, odnosno jeli odvojen od svoje ljuske ili nije. Čitava glavica češnjaka može trajati i do šest mjeseci - kaže Raffaele Rosati, talijanski kuhar dodajući kako neoguljen češanj češnjaka može trajati oko tri tjedna, dok onaj oguljen skladišten u hladnjaku traje do tjedan dana.

Zbog toga je najbolje oguliti češnjak tek kada ga zaista planirate koristiti u jelima. U suprotnom bi mogao brže istrunuti.

- Pokvareni češnjak može imati smeđe mrlje na češnji te iz svoje originalne bijele boje, prijeći u žutu. Ako izgubi svoj oštri miris i mekan je na dodir, to znači da više nije dobar za upotrebu - kaže Rosati.

image
SHUTTERSTOCK

Najveće greške koje činimo prilikom pohranjivanja češnjaka

1. Stavljamo ga u hladnjak

Predlaže se pohranjivanje češnjaka na hladno, tamno i suho mjesto, a svakako izbjegavati hladnjak.

-Najveća pogreška je držanje glavice češnjaka u okruženju u kojem je prisutna vlaga - to uključuje hladnjak - objasnio je Marco Perocco.

Najbolje je češnjak čuvati u ostavi ili u košari koja je izvan dosega sunca i topline. Tako će se spriječiti kvarenje i gubitak bogatog okusa.

2. Stavljamo ga uz vlažne namirnice

Pametno odaberite susjede češnjaka. Svaka vlaga dovodi do bržeg kvarenja češnjaka.

- Pogreška omogućava da glava češnjaka dođe u kontakt s nečim mokrim. To prilikom kupnje uključuje stavljanje ove namirnice u istu vrećicu s drugim povrćem ili diranje češnjaka s mokrim rukama kad pripremate obrok – kaže Perocco.

3. Ulje i češnjak na sobnoj temperaturi

Kad smo kod spomenutog hladnjaka, postoji jedna iznimka. Naime, češnjak pomiješan s uljem može biti opasan ako ostane na sobnoj temperaturi. Nacionalni centar za čuvanje hrane kod kuće savjetuje da se češnjak u ulju može čuvati na temperaturi od 4 Celzijusa ili nižoj do četiri dana, što znači da ga morate staviti u hladnjak.

4. Prerano guljenje

Ovaj savjet se neće svidjeti zaposlenim osobama koje vole unaprijed pripremati obroke.

- Ljuštenje smanjuje rok trajanja češnjaka i zato ga je najbolje ljuštiti neposredno prije kuhanja – savjetuje nagrađivana talijansko - američka autorica kuharica i poduzetnica, Rossella Rago.

image
GPOINTSTUDIO SHUTTERSTOCK

Kako čuvati češnjak?

1. Čuvanje cijele glavice češnjaka

Ako imate cijelu, neoguljenu glavicu češnjaka s čvrstom ljuskom, dobar ste početak.

-Češnjak mora disati. Mrežasta vrećica ili košara s dobrom ventilacijom bolja je od skladištenja u hermetički zatvorenoj posudi. Držite lukovice češnjaka na hladnom, suhom mjestu s dobrom ventilacijom - savjetuje Simone Bacarri, generalni direktor restorana.

2. Čuvanje neoguljenih češnji češnjaka

U idealnom slučaju, najbolje je ne sjeckati režnjeve češnjaka prije nego što vam zatrebaju.

- Režnjeve treba držati unutar lukovice dok ih ne budete spremni koristiti. Na taj će način zadržati svježinu - kaže Bacarri dodajući kako bismo u bilo kojem slučaju trebali izbjegavati skladištenje češnjaka u plastičnim vrećicama.

3. Oguljeni češanj češnjaka

Ako ste već kupili ili ogulili češnjak, hladnjak je vaš prijatelj.

- Oguljene režnjeve češnjaka treba čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi s malo dobrog maslinovog ulja i iskoristiti unutar tjedan dana - savjetuje Bacarri.

4. Čuvanje mljevenog češnjaka

Iako je svježa varijanta uvijek bolja, ako imate staklenku mljevenog češnjaka i nju treba držati u hladnjaku. Prije upotrebe provjerite izgleda li češnjak i miriše li dobro te također pogledajte datum isteka na staklenci.

Zamrzavanje kao dodatna mogućnost

Ako ne želite da sav češnjak propadne, možete ga smrznuti.

  • Odvojite režnjeve češnjaka i očistite.
  • Stavite oguljeni češnjak u vrećicu za zamrzavanje ili hermetički zatvorenu posudu.
  • Uklonite što je više moguće zraka iz vrećice ili posude.

- Smrznuti češnjak može trajati do 6 mjeseci - zaključuje Rosati.

Linker
18. travanj 2024 18:38