SHUTTERSTOCK
Motor organizma

Češnjak, sok od špinata i mrkve, sjeme sikavice - rasterećuju i pomažu obnovi važnog organa

Ono što je poželjno za opće zdravlje, dobro je i za jetru, organ čija je funkcija izuzetno važna

Jetra je vitalni organ koji podržava rad gotovo svih organa u tijelu. Ujedno je najveći unutarnji organ i obavlja velik broj funkcija, uključujući lučenje žuči za probavljanje masti, razgradnju hormona i pohranjivanje nekih esencijalnih vitamina i minerala poput željeza, ali njezina je najvažnija uloga - prirodna detoksikacija. Istočnjačka medicina smatra da je jetra najvažniji organ u tijelu. Često je preopterećujemo s previše alkohola i gaziranih pića i nezdravom hranom.

Ako se samo malo potrudimo da pravilno funkcionira, jetra je organ koji će nam vratiti zdravlje.

Zdrav životni stil, uravnotežena prehrana, umjereni obroci i izbor namirnica koje potiču čišćenje jetre pomoći će nam u tome. Stoga povremeno posegnite za narodnim receptima koji joj pomažu da bolje radi.

Granulirano sjeme sikavice

Sikavica je jedan od najpopularnijih biljnih dodataka za zdravlje jetre. Štiti je od toksina i lijekova, pospješuje njezin rad, smanjuje preopterećenje željezom, pozitivno utječe na psihičko zdravlje, povećava razinu snažnog antioksidansa glutationa te potiče gubitak kilograma. Dokazano je da smanjena količina glutationa prati mnoge bolesti, od autoimunih do karcinoma.

Mliječni čičak

Mliječni čičak ima brojna ljekovita svojstva zahvaljujući silimarinu, kompleksu flavonolignana koji se akumuliraju u plodovima čička. Silimarin je odgovoran za stabilizaciju staničnih membrana hepatocita u jetri. Jednostavno rečeno, štiti jetru od toksina i jača njene prirodne regenerativne sposobnosti. Pomaže kod gotovo svih bolesti jetre.

image
SHUTTERSTOCK

Jabučni ocat

Jedan od najboljih lijekova za prirodnu detoksikaciju jetre je jabučni ocat, koji možete popiti neposredno prije obroka, što će pomoći da lakše metabolizirate masnoću. Dodajte žlicu jabučnog octa u čašu vode. Ovaj napitak možete uzeti triput dnevno, prije glavnih obroka. Istraživanje objavljeno u časopisu Infection Control and Hospital Epidemiology potvrđuje da najbolja svojstva jabučnog octa proizlaze iz njegovih antibakterijskih, protugljivičnih, antiseptičkih i antivirusnih svojstava.

Čaj od korijena maslačka

Čaj od korijena maslačka savjetuje se piti nekoliko dana za redom kako bi se pomoglo jetri. Pijte ga čak i ako ne patite od bolesti jetre kako biste znatno poboljšali njezinu funkciju. Može se kupiti kao prah ili skuhajte nekoliko korjenova u dva decilitra vode.

Korijen cikorije

Iako se cikorija može jesti kao salata ili dodatak različitim jelima, od nje se najčešće priprema napitak koji služi kao zamjena za kavu. Ova biljka iz porodice radiča pomaže u čišćenju jetre. Drevni rimski, perzijski, arapski i indijski liječnici koristili su lišće i korijen cikorije za liječenje bolesti jetre, žučnog mjehura, mokraćnih kamenaca, zatvora, probavnih smetnji, depresije i glavobolje.

image
SHUTTERSTOCK

Amla ili indijski ogrozd

Ajurvedski lijek za jetru - amla ili indijski ogrozd - već se stoljećima intenzivno koristi kao pomoć za optimalni rad jetre. Također pomaže u izbacivanju toksina iz tijela. Bogata je vitaminom C pa je moćni saveznik zdravlja. Stavite čajnu žličicu praha amle u čašu tople vode. Pijte ujutro natašte. Možete je dodati i u jela s rižom i grahom.

Kurkuma

Izvrsna protuupalna svojstva kurkume pomoći će i jetri da bude zdrava. Ne samo da sadrži antioksidanse nego ima i antiseptička svojstva. Čudesan žuti začin može spriječiti napredovanje virusa koji je uzročnik hepatitisa B i C. Može se koristiti u gotovo svim kuhanim jelima, a ako je dodate toplom mlijeku prije spavanja, ovaj "zlatni" napitak pospješit će san i odlično djelovati na zdravlje.

Papaja

Visok sadržaj vitamina A, C i E te beta-karotena u papaji pridonosi smanjenju upale, što će jetri pomoći da bolje radi. Tradicionalno se upotrebljavala kao pomoć u liječenju ciroze. Pojedite svježu voćku ili svakodnevno popijte dvije žlice prirodnog soka papaje s pola žlice limunova soka. Istraživanja pokazuju da ovo tropsko voće sadrži snažan enzim koji razgrađuje proteine - papin te je sličan pepsinu, želučanom enzimu. Još prije mnogo stoljeća stanovnici tropskih krajeva uočili su da mogu jesti obroke s puno mesa ili ribe bez želučanih tegoba ako za desert pojedu papaju. Bolje probavljena hrana olakšat će i rad jetre.

Sok od špinata i mrkve

Sok od špinata i mrkve izvrstan je lijek za cirozu jetre. Možete ga piti svaki dan. Neki mu vole dodati malo kamene soli i mljevenog papra kako bi bio ukusniji. U narodnoj medicini sok od mrkve smatra se eliksirom zdravlja jer mrkva pomaže cijelom organizmu. Ima snažno antiseptičko djelovanje, osnažuje psihu, sprečava bolesti srca, karcinom, makularnu degeneraciju i pomaže u kontroli dijabetesa. Smatra se odličnom i za probavu i za jetru. Ako ne volite sok od mrkve, napitku možete dodati cijeđenu jabuku ili celer te limun i med. Svježe iscijeđeni sok nemojte čuvati, popijte ga odmah.

Sjemenke lana

Zahvaljujući svojim fitonutrijentima sjemenke lana savršeni su borci protiv mnogih bolesti. Odličan su izvor vlakana koja se ne razgrađuju tijekom probave, zbog čega su važna za održavanje zdravlja probavnog sustava. Netopiva vlakna pomoći će u uklanjanju otpada i toksina iz probavnog sustava i pospješiti rad jetre, koja je ključna u eliminaciji toksina iz tijela. Mljevene lanene sjemenke možete dodati u jogurt, salate, pahuljice ili kašaste sokove. Idealno bi bilo kada biste svaki put količinu koju sameljete odmah i iskoristili jer mljeveni lan brzo gubiti svoja nutritivna svojstva. Ako ih koristite cijele, operite žlicu-dvije lanenih sjemenki i stavite u šalicu. Prelijte filtriranom vodom i ostavite preko noći. Ujutro ćete primijetiti da su lanene sjemenke formirale gel. Uzimajte ih najmanje dva tjedna.

image
SHUTTERSTOCK

Češnjak

Mnogi stari ljudi imaju naviku započeti dan s jednim ili dva režnja češnjaka, ponekad i umočenim u med, te tvrde da zahvaljujući tome nikada nisu bili ozbiljnije bolesni. Češnjak, naime, sadrži sumporne spojeve koji su važni za funkcije jetre i aktiviraju jetrene enzime koji pomažu u uklanjanju toksina iz tijela. Također sadrži selen, koji podržava rad štitnjače i olakšava detoksikaciju.

Brokula

Povrće poput kupusa, cvjetače, prokulica i brokule sadrži sumporne spojeve koji pokreću proces detoksikacije i vraćaju zdravlje jetre. To je vlaknasto povrće koje se smatra velikom pomoći za izbacivanje toksina iz organizma. Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Nutrition pokazalo je da ako jedemo brokulu tri do pet puta tjedno, zaštitit ćemo jetru od razvoja masne bolesti jetre i raka. Znanstvenici su ustanovili da zapadnjačka prehrana utječe na razvoj masne jetre ili hepatičke steatoze, no da brokula svojim zdravim sastavom sprečava razvoj te bolesti. Također se pokazalo da može smanjiti rizik od razvoja nekoliko vrsta raka, među kojima su rak dojke, prostate i debelog crijeva.

Avokado

Jesti avokado postao je trend, no ima ga smisla pratiti jer pruža skoro dvadeset esencijalnih vitamina i minerala. Djeluje kao svojevrsni pojačivač omogućujući tijelu da apsorbira hranjive sastojke topive u masnoći, što je korisno za kardiovaskularni i imunosni sustav, zapravo za sve organe, pa i jetru. Zahvaljujući hranjivim sastojcima u avokadu koji pomažu u detoksikaciji i smanjenju upale jetra će biti manje oštećena. Avokado je odlična namirnica za osobe s masnom jetrom jer njegove zdrave masnoće mogu poboljšati ukupni profil kolesterola, ali i smanjiti razinu lošeg (LDL) i povećati dobar (HDL) kolesterol. Avokado je i značajan izvor glutationa, potrebnog kako bi se filtrirali štetni sastojci i zaštitile jetrene stanice od oštećenja. Osobe koje su na jetrenoj dijeti često se žale da im je hrana suha što je posljedica izbacivanja crvenog mesa, maslaca, kiselog vrhnja i majoneze. No, bio zgnječen, narezan na kocke ili pasiran, svemoćni avokado sa svojom kremastom teksturom obogatit će hrskavu i suhu zdravu hranu.

image
SHUTTERSTOCK

Gorko povrće

Zeleno povrće ne može se izostaviti s popisa zdrave hrane, a ako je gorko, još je zdravije za jetru. Radič, rikula, cikorija, kelj i gorušica mogu pokrenuti čišćenje jetre i neutralizirati teške spojeve koji usporavaju njezin rad. Oprezne s gorkim namirnicama (u koje spadaju i kakao, zeleni čaj, aronija, grejp) trebaju biti osobe s bubrežnim kamencima, bolestima žučnog mjehura, hernijom, gastritisom ili čirom na želucu, kojima se ne preporučuje gorka hrana. Također, neke gorke namirnice možda nije sigurno jesti tijekom trudnoće, pa ako ste trudni, obratite se svom liječniku.

Krastavac

Zbog velikog sadržaja vode krastavac ispire toksine. Napravite li zeleni napitak od kelja, krastavca, blitve, limete i soka pola limuna, dobit ćete nutritivnu bombu punu magnezija, folata, vitamina, vlakana i enzima iznimne nutritivne moći.

Napitak za jetru

Odličan napitak može se napraviti od repe, jabuke, celera, krastavca i mente. Važne hranjive tvari u repi su betain, koji pomaže stanicama jetre da eliminiraju toksine, pektini (vlakna) pomažu očistiti toksine, a protuupalna svojstva betalaina omogućuju proces detoksikacije. Celer je bogat izvor vlakana, vitamina K i C, mangana, magnezija, kalcija, kalija, folata i riboflavina, a ulje celera tradicionalno se u aromaterapiji koristi za čišćenje jetre i bubrega.

Linker
01. travanj 2024 11:30