SHUTTERSTOCK
Dobar saveznik

Istraživanje otkrilo: kako i dalje uživati u češnjaku bez neugodnog zadaha

Visokoproteinska namirnica se pokazala Iznimno učinkovitom u sprečavanju ispuštanja hlapivih spojeva odgovornih za karakterističan miris češnjaka

Češnjak, svestrana začinska biljka koja se već stoljećima koristi u kulinarstvu, zbog svojih je ljekovitih svojstva nerijetko upotrebljavana i u zdravstvene svrhe. Antioksidansi kojima obiluje i protuupalni učinci pokazali su se izvrsnim u očuvanju zdravlja srca, kao potpora imunosnom sustavu, a ponegdje čak i kao preventiva protiv raka.

Jogurtom protiv neugodnog mirisa

No, unatoč benefitima, mnogi će se suzdržavati od konzumacije ove iznimno vrijedne biljke i to baš zbog neugodnog mirisa koji izaziva. No, ovom je problemu doskočilo nedavno istraživanje koje je istaknulo jogurt dobro rješenje. Ova se namirnica od punomasnog mlijeka pokazala iznimno učinkovitom u sprečavanju ispuštanja hlapivih spojeva odgovornih za karakterističan miris češnjaka. Istraživački tim, predvođen profesoricom Sheryl Barringer sa Sveučilišta u Ohiu, ispitao je sposobnost jogurta i njegovih sastojaka; vode, masti i proteina u neutraliziraju mirisa češnjaka.

image
SHUTTERSTOCK

Hrana s visokim udjelom proteina

Zanimljivo, i masti i proteini su se pokazali snažnim neutralizatorima mirisa češnjaka, a profesorica je prokomentirala zajednički idealni spoj.

- Visokoproteinska prehrana je trenutno vrlo popularna. Dodatna korist je ta što se ova prehrana može reklamirati kao sredstvo za dezodoriranje daha - izjavila je Barringer.

Potencijal za dezodoriranje

Prethodne studije američke profesorice identificirale su hranu poput jabuka, metvice, zelene salate i mlijeka kao potencijalne namirnice za borbu protiv neugodnih mirisa daha češnjaka. Trenutna studija potaknuta je nagađanjima o dezodorirajućim sposobnostima jogurta. Kako bi se izmjerio potencijal dezodoriranja, jednake količine sirovog češnjaka smještene su u staklene boce, osiguravajući pritom otpuštanje prepoznatljivih koncentracija hlapljivih tvari na bazi sumpora. Mjerenja su otkrila 99 postotno smanjenje glavnih hlapljivih tvari sirovog češnjaka koje proizvode neugodan miris u jogurtu. Dok su sve komponente jogurta imale nešto dezodorirajućeg učinka, masti i proteini su iskoristili vodu.

image
SHUTTERSTOCK

Proteini koji vežu okus

Daljnje studije otkrile su vrhunsku učinkovitost kompleksa kazeinskog proteina i onog od sirutke.

- Znamo da proteini vežu okus. Puno puta se to smatra negativnim, pogotovo ako hrana s visokim udjelom proteina ima manje okusa. U ovom slučaju to bi moglo biti pozitivno - rekla je Barringer.

Istraživači su također procijenili utjecaj pH vrijednosti na dezodorirajuću djelotvornost jogurta. Primijećen je smanjen učinak dezodoriranja jer je kiselost jogurta smanjena. Zanimljivo je da je dezodorirajući učinak vode ostao nepromijenjen, unatoč promjenama pH vrijednosti.

Obećavajući rezultati

Učinkovitost jogurta također je testirana na prženom češnjaku. Rezultati su pokazali značajno smanjenje hlapljivih spojeva češnjaka koji uzrokuju miris nakon prženja. Iako su jogurt i njegove komponente pokazali smanjenu djelotvornost na prženom u usporedbi sa sirovim češnjakom, rezultati su još uvijek obećavali. Barringer predviđa potencijal grčkog jogurta s obzirom na njegov veći sadržaj proteina, kao još snažnijeg borca protiv neugodnog zadaha od češnjaka. Za optimalne rezultate savjetuje neposrednu konzumaciju nakon češnjaka.

- S jabukama smo govorili da ih se odmah pojede nakon konzumacije češnjaka. Isto vrijedi i za jogurt, jedite ga odmah nakon češnjaka - zaključila je.

Umjerenost

Iako češnjak nudi brojne spomenute zdravstvene prednosti, treba ga konzumirati u sklopu uravnotežene prehrane. Neke osobe mogu osjetiti gastrointestinalnu nelagodu ili alergijske reakcije na češnjak i zbog toga je umjerenost izrazito važna.

Linker
26. travanj 2024 23:42