Visokoprerađena hrana zamjenjuje tradicionalnu hranu u našoj prehrani jer je dizajnirana da bude praktična, vrlo ukusna i privlačna.

 SHUTTERSTOCK
Savjeti stručnjaka

Kroasane, pahuljice i bijeli kruh izbacite s jelovnika za doručak, kažu nutricionisti. Evo što jesti umjesto toga

Stručnjak za hranu upozorava ljude da se udalje od visokoprerađene hrane, odnosne sve hrane koju ne možete pripremiti kod kuće koristeći cjelovite sastojke

Scenarij vam je sigurno poznat: u jutarnjoj ste žurbi, brzo se oblačite i doručkujete. S obzirom na to da ste u stisci s vremenom, vjerojatno ćete brzinski pojesti nešto iz pekare, pahuljice ili tost. No, možda biste trebali dvaput razmisliti o tome. Stručnjaci navode da biste izbacivanjem ovih namirnica iz doručka, uz slatka pića poput voćnih sokova i aromatiziranih jogurta, mogli smanjiti svoj dnevni unos visokoprerađene hrane za više od trećine. Ovo je savjet stručnjaka za hranu, profesora Tima Spectora s King‘s Collegea u Londonu, piše Daily Maily.

Spector upozorava ljude da se udalje od visokoprerađene hrane, odnosne sve hrane koju netko ne bi mogao napraviti kod kuće koristeći cjelovite sastojke jer sadrži toliko aditiva poput zaslađivača, emulgatora, soli, masti i umjetnih aroma. Nakon što izbacite navedene namirnice, može se činiti da vam je preostalo vrlo malo namirnica za početak dana. No, Spector predlaže da odaberete prirodni jogurt i orašaste plodove ili omlet od špinata i sira.


Zašto je doručak toliko važan?

Naime, kad se govori o visokoprerađenoj hrani, koja se povezuje s pretilošću i kardiovaskularnim bolestima, ona se najčešće nalazi na našem jelovniku tijekom doručak. Baš zato Spector savjetuje ljudima da razmisle o svom doručku jer ga većina ljudi konzumira kod kuće pa ga je lakše promijeniti nego obroke koju jedu na poslu, u restoranima i kafićima. On ističe da je najbolje preskočiti pahuljice za prvi obrok u danu, a predlaže i da ne držite u svom domu bijeli kruh iz trgovine niti jogurt s raznima pojačivačima okusa i dodacima koji nisu cjelovite namirnice.

- I samo s tim navikama, vjerojatno ćete smanjiti razinu unosa visokoprerađene hrane za otprilike trećinu - objašnjava.

Među stručnjacima postoji neslaganje o zdravstvenim učincima visokoprerađene hrane. Čak neki znanstvenici tvrde da se izraz prelako koristi za hranu koja nije visoko prerađena, poput ribljih štapića koji mogu biti zdravi. Međutim, čak i naizgled zdraviji proizvodi za doručak, poput müslija i instant kaša su visokoprerađeni, ističe Spectoru, što može biti loše za zdravlje crijeva jer bakterije u nama nisu evoluirale da prerađuju umjetne sastojke koje sadrže.

- Jogurti slatkog okusa, tost iz trgovine i slatke žitarice sadrže obilje rafiniranih ugljikohidrata i kemijskih dodataka, bez dobrobiti korisnih vlakana, polifenola, zdravih masti ili proteina, a uz to ne pružaju sitost - rekao je Spector.

S njegovim stavom se složio i dr. med. Chris Tulleken, liječnik za zarazne bolesti te autor knjige Ultra-processed People: Why Do We All Eat Stuff That Isn‘t Food... And Why Can‘t We Stop?", istaknuvši da je doručak savršena prilika za svakoga tko želi smanjiti konzumaciju visokoprerađene hrane.

Dr. Tulleken predlaže kašu za prvi obrok u danu.

- Kuham velike količine kaše koristeći samo sol i vodu koje se čuvam u hladnjaku. To je hrana koja se brzo zagrije u mikrovalnoj pećnici, a uz to obično popijem crnu kavu s mlijekom i šećerom te pojedem bananu. Isto jedu i moja djeca, no umjesto kave piju vodu. Vikendom s djecom pripremam vafle ili palačinke koje prelijevamo javorovim sirupom i maslacem - objasnio je.

Dr. med. Eszter Vamos, viša klinička predavačica medicine javnog zdravlja na Imperial Collegeu u Londonu, ističe da visokoprerađena hrana zamjenjuje tradicionalnu hranu u našoj prehrani jer je dizajnirana da bude praktična, vrlo ukusna i privlačna.

- Izbacivanje takve hrane iz našeg doručka moglo bi imati važne zdravstvene prednosti - rekla je.


Kakav doručak odabrati?

Nije jednostavno riješiti se loših prehrambenih navika koje su ujedno i jednostavne, kao što je kupovina peciva u pekari. Međutim, uz ovih nekoliko ukusnih i zdravih prijedloga bit će vam lakše:

  • Voće - lako se probavlja, daje tijelu gorivo i odličan je izbor za one koji ne doručkuju klasično.
  • Smoothie - tekući obroci pružaju mnogo mogućnosti: možete kombinirati voće i povrće, jogurt, sjemenke, maslac od orašastog voća...
  • Jogurt – obični ili grčki, bogati su proteinima, kalcijem i probioticima.
  • Zobena kaša – ovo je klasik, pun ugljikohidrata i vlakana, koji će vam dati golemu navalu energije, a za još više energije možete dodati voće, orašasto voće ili mlijeko.
  • Jaja – pružaju obilje mogućnosti; jedite ih samostalno ili ih pripremite s povrćem, primjerice, s paprikama, za dobivanje dodatnih hranjivih sastojaka.
  • Domaći muffini – možda zvuče kao nezdrav obrok, ali muffini pripremljeni kod kuće mogu biti odlični prije duljeg vježbanja, jer sadrže vlakna i bogati su ugljikohidratima; dodajte im orašasto voće ili voće kao energetski bonus.
  • Domaće palačinke – ukusne su i dat će vam ugljikohidrate koji su važno gorivo za trening, možete im dodati voće ili maslac od orašastog voća; pripazite na veličinu porcije, jer lako mogu pretegnuti na „tešku” stranu.
Linker
02. svibanj 2024 18:55