FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
bez muke

Kako najednostavnije oguliti ananas

Možete ga očistiti i narezati te čuvati nekoliko dana u hladnjaku u poklopljenoj posudi


Ananas možemo jesti cijele godine. Kupujte samo svježe plodove, to znači da su mu listovi zeleni, a kora čvrsta, bez oštećenja i tamnijih dijelova. Ne smije biti ni prelagan ni pretežak za svoju veličinu, a miris treba biti blag i sladak. Na sobnoj temperaturi neoguljeni ananas može se čuvati dva dana, a u hladnjaku do pet dana, u plastičnoj vrećici.

Možete ga očistiti i narezati te čuvati nekoliko dana u hladnjaku u poklopljenoj posudi, ali svakako ga pokapajte limunovim sokom. Postoji poseban nož za vađenje mesa iz ananasa, donekle sličan otvaraču za boce s plutenim čepom, pomoću kojeg ćete ananas narezati na kolutove, ali lako ga možete očistiti i narezati i običnim nožem.

Prvo mu velikim nožem odrežite vrh s listovima, a zatim položite plod odrezanom stranom u tanjur i ostavite ga tako pola sata - sokovi će prožeti cijeli plod, jer ananas se čuva s lišćem okrenutim prema gore, pa se sokovi s vremenom nakupe na dnu. Potom velikim nožem odrežite koru s donje strane ploda, a zatim i sa svih strana, prateći oblik ploda. Kad ste uklonili koru, prerežite ga na polovice po dužini, a zatim i na četvrtine. Tada uklonite jezgru režući je pod kutem. Svaku četvrtinu narežite na ploške, potom i na kockice.


Oprezno s korom

Jedenje ploda ananasa zajedno s korom ili usitnjavanje u sok zajedno s korom opasno je za zdravlje. Kako navode na hortikulturnom odjelu Sveučilišta Purdue, kora ananasa nije samo nejestiva nego je i otrovna za ljude - nadražuje grlo i djeluje kao vrlo snažan purgativ koji izaziva ozbiljan proljev i povraćanje.

Jezgra se može jesti, ali uz oprez. Tvrda jezgra koja se proteže cijelom dužinom ploda obično se baca, no ona je jestiva, štoviše, bogatija je vitaminom C, vlaknima i bromelainom nego mesa ploda, ali je i osjetno gorča. Najpraktičnije ju je usitniti s drugim sastojcima u smoothie. Ne pretjerujte s konzumacijom jezgre, jer može prouzročiti formiranje neprobavljenih ili djelomično probavljenih vlaknastih kuglica (bezoara) u probavnom traktu.

Linker
05. ožujak 2024 18:55