SHUTTERSTOCK
testirajte

Fantastičan trik kako da konačno odaberete kivi koji je potpuno zreo

Zagrizete li u kivi prerano, dočekat će vas kiselo i oporo iznenađenje. Ovo su znakovi da je kivi spreman da ga slasno pojedete

Kivi je neobično voće. Zašto ima smeđu hrapavu koru? Koji dio kivija je jestiv? Kako znati kad je zreo? Uz to, mnogi se pitaju i je li kivi zapravo slatko ili kiselo voće. S toliko pitanja vezanih uz ove vrlo hranjive „loptice”, vrijeme je da se daju pravi odgovori. Kao prvo, kivi nije tropsko voće. Porijeklom je iz suptropskih regija Kine pa je poznat i pod nazivom kineski ogrozd i pripada u skupinu bobičastog voća. Kad je posve zreo, kivi ima sladak i osvježavajući okus, koji se često opisuje kao mješavina ananasa, jagode i banane. Sladak je, ali i s blago kiselkastom notom te vrlo specifičnog okusa koji odlično obogaćuje smoothieje i voćne salate. Cijeli kivi je jestiv, uključujući i koru, pulpu i sjemenke - tako da slobodno možete zagristi u njega neoguljenog ili ga, ako vam je draže, oguliti i narezati na ploške.

Nezreli kivi je vrlo kiseo pa, ako ga pojedete prerano, može podsjećati na citrusno voće. No, nije lako prepoznati kada je sazrio pa ćemo vam otkriti tajnu kako ga da odaberete kivi koji je potpuno zreo.

image
SHUTTERSTOCK

Kako znati je li kivi zreo

Voće ima najviše nutrijenata i najbolji okus kad je savršeno zrelo, no nije uvijek lako pogoditi tajming (kao i kod avokada ili ananasa). Ovo su znakovi da je kivi posve zreo i spreman da ga pojedete:

1. Zreo kivi je smeđi i jedar

I zreli i nezreli kiviji su smeđi, kora ne mijenja boju kako voćka dozrijeva pa oslanjanje samo na izgled neće biti od velike pomoći. Ipak, odaberite kivi koji je okrugao, jedar, a ne one nepravilnog oblika.

2. Zreli kivi ima slatkast miris

Jeste li ikada vidjeli kako ljudi u supermarketu mirišu povrće ili voće? To možda izgleda čudno, ali postoji opravdan razlog za to što čine. Primjerice, zreli kivi ima ugodan, slatkast miris, za razliku od nezrelog koji ne miriše naročito. Dakle, učinite to, pomirišite ga i vjerujte svom nosu.

3. Zreli kivi je mekan

Osjetiti kivi pod prstima najbolji je način da prepoznate je li zreo ili ne. Zreli kivi ne bi smio biti pretvrd, ali niti premekan. Nježno ga stisnite u ruci i pritisnite palcem: nezreli kivi je tvrd, a prezreli kivi gotovo gnjecav. Ono što tražite je zlatna sredina između premekanog i tvrdog.

Šest načina kako možete upotrijebiti kivi

Nemojte dopustiti da zreli kivi propadne. Sladak i ukusan, zreli kivi je savršen dodatak voćnim salatama, sorbetima, smoothiejima, parfait kolačima, tortama i kremama pa čak i pekarskim proizvodima. Možete ga koristiti i kao ukras na čaši smoothieja, zdjeli salate ili jutarnjih žitarica.

Linker
14. travanj 2024 23:49