I kava i mlijeko pozitino utječu na naše mentalno zdralje pa bi bilo dobro nakon doručka popiti jednu kavicu.
 Foto: Shutterstock
Nije sva hrana ista

Depresiju možemo pobijediti i hranom

02. srpanj 2016.
Poznato je kako depresija može kod mnogih uzrokovati gubitak apetita, a upravo je hrana jedan od najjeftinijih, ali i najboljih lijekova protiv ove bolesti. Vjerujte, tek male promjene u svakodnevnim prehrambenim navikama mogle bi vam vratiti osmijeh na lice.

Ono što jedemo direktno je povezano s tim kako se osjećamo. Rafinirani šećeri, prerađeni ugljikohidrati i mnoge druge nezdrave prerađene namirnici koje unosimo u organizam mogu povećeti rizik od depresije za 50 posto, pokazala su istraživanja.

Za dobro raspoloženje treba jesti hranu koja neće izazivati "ludovanje" razina šećera u krvi, hranu bogatu vlaknima, omega-3 kiselinama.

Ovo je hrana koju treba jesti da bi se izbjegla depresivna stanja i popravilo raspoloženje.

Oprez: alkohol i junk food
Možda ćete se osjećati bolje u trenutku pijenja, ali opijanje može izazvati simptome depresije koji će se vremenom samo pogoršavati jer alkohol utječe na slabiju aktivnost mozga. Također može nepovoljno utjecati na djelovanje antidepresiva.
Junk food će brzo utažiti glad, ali procesuirana hrana dugoročno vrlo loše utječe na raspoloženje. Znanstvenici su proučavali kako prehrana bogata šećerom, jednostavnim ugljikohidratima i mastima utječe na raspoloženje i pronašli su direktnu vezu. Najbolji suputnici protiv lošeg raspoloženje su izbalansirana prehrana s puno voća, povrća, cjelovitih žitarica i posnim proteinima.
Teme
Linker
28. ožujak 2023 07:22