SHUTTERSTOCK
Tekuće zlato

Dajte mu šansu. Žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja natašte dovest će u red mnoge bolesti

Ovo je ulje mononezasićena mast sastavljena od oleinske kiseline, fitosterola, karotenoida, tokoferola i polifenola

Konzumacija ekstra djevičanskog maslinovog ulja brz je i jednostavan način uz pomoć kojeg ćete povećati dnevni unos zdravih masti i antioksidansa. Iako je većini poznata njegova konvencionalna upotreba; kroz kuhanje, prelijevanje ili umakanje, ispijanje ovog tekućeg zlata bi se s druge strane moglo učiniti kao potpuno strani i pomalo neobičan koncept. Međutim, da je zadnje spomenuta metoda konzumacije ovog ulja doista djelotvorna, potvrdit će njegova sve raširenija sljedba zagovornika u mediteranskim zemljama poput Italije, Grčke i Španjolske. Osim što hrani daje punoću okusa, maslinovo ulje također može tijelu osigurati bolje funkcioniranje.

image
SHUTTERSTOCK

Žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja kao prirodan lijek

Iako priznajemo da s početka i sami zaziremo od pomisli osjećaja masnoće u ustima netom nakon ustajanja iz kreveta, brojni zdravstveni benefiti koji mogu doprinijeti našem tijelu ipak pobjeđuju. Pa tako ispijanje žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja svako jutro natašte, može postati vaš ritual zdravlja. Ovo je ulje mononezasićena mast sastavljena od oleinske kiseline, fitosterola, karotenoida, tokoferola i polifenola. Dobiva se mljevenjem mesa ploda masline, a zatim cijeđenjem tekućine koja izlazi.

Prednosti ispijanja maslinovog ulja

Jedna će žlica ovog ulja pomoći kod:

image
SHUTTERSTOCK

Obično maslinovo ulje ili djevičansko? Koje je bolje

Kada je u pitanju najkorisnija žlica, posegnite za ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Standardne varijante maslinovog ulja koriste toplinu kako bi izvukle što više soka iz ploda, međutim, djevičansko maslinovo ulje nastaje postupkom hladnog prešanja i ostaje nerafinirano, što ostavlja sve korisne molekule netaknute.

Zašto uzimati maslinovo ulje na prazan želudac ujutro

Izuzev početne neugodnosti, uzimanje ovog vrlo moćnog napitka odmah ujutro na prazan želudac ima posebne prednosti:

  • pomaže kod probave
  • poboljšava crijevni tranzit
  • regulira crijevnu mikrobiotu
  • dnevna je doza antioksidansa i polifenola

Stoga će oni koji imaju probavnih problema, poput čestog refluksa kiseline uzrokovanog stresom i lošim prehrambenim navikama u roku od nekoliko dana početi osjećati kako im ovo ulje stvara zaštitni sloj u želucu. Dugoročna korist bit će sve manje i rjeđe epizode želučane kiseline i manje poteškoća kada je u pitanju probava.

Linker
13. travanj 2024 00:31