SHUTTERSTOCK
Napravite sami

Pet prirodnih pilinga za meke usne, nećete potrošiti ni centa

Dobar piling će pomoći u uklanjanju mrtvih stanica kože te će pomoći održati usne mekima

Kad je riječ o usnama, osobe dijelimo prema dvjema karakternim osobinama. Jedni koji će gotovo pa rijetko posegnuti za balzamom za usne i drugi koji bez arsenala od balzama pa do grožđane masti, neće napraviti ni korak iz stana. Bez obzira pripadate li prvom ili drugom timu, vjerujemo da vas ipak jedna stvar jednako pogađa, a to su ispucale usne koje izazivaju nelagodu i potrebu za ponovnom glatkoćom.

Do ispucalih usana može doći iz nekoliko razloga:

  • vrijeme - vlaga u zraku tijekom zimskih mjeseci uzrokuje ispucale usne, ali i izlaganje suncu
  • pretjerano lizanje usana - slina s jezika može dodatno ukloniti vlagu s usana, uzrokujući još veću suhoću
  • konzumacija određenih lijekova koji mogu uzrokovati suhoću i pucanje usana.

Zaboravljeni korak u njezi usana

Kao što koži lica pružamo bogatu hidrataciju i koristimo razne pilinge, isto bismo trebali učiniti i za naše usne. Dobar piling će pomoći u uklanjanju mrtvih stanica kože te će pomoći održati usne mekima. Ako pripadate skupini kreativaca, dovoljno je otvoriti kuhinjske ormariće. Tamo ćete naći sve potrebne sastojke za pravljenje učinkovitog pilinga za usne.

Pet pilinga koji će učiniti usne podatnima i mekima, baš kakve želimo

1. Piling za usne od meda i šećera

Pomiješajte dvije žličice šećera s jednom žličicom meda kako biste napravili ovaj piling. Nježno ga utrljajte na usne i ostavite da djeluje 10 minuta prije nego što isperete. Šećer je u ovom slučaju koristan jer uklanja mrtvu kožu, dok je med poznat po svojim hidratantnim i ljekovitim svojstvima koja mogu pomoći u liječenju problema suhih usana. Dodatno, nema bojazni i ako ovaj ukusan piling ‘slučajno‘ pojedete.

2. Kava i maslinovo ulje

Osim što će uživati u jutarnjem razbuđivanju, kavoljupci bi mogli uživati i u pilingu za usne čiji su glavni sastojci kava i maslinovo ulje. Pomiješajte dvije žličice mljevene kave s jednom žličicom maslinovog ulja. Ova će kombinacija pružiti pravu dozu hidratacije za usne. Bogata antioksidansima, kava djeluje kao odličan piling koji ne samo da čisti mrtvu kožu, već ju pomlađuje. Maslinovo ulje djeluje kao odlična hidratantna krema za osjetljivu kožu usana.

3. Limun, morska sol i kokosovo ulje

Limun je pun vitamina C koji koži daje sjaj, dok antioksidativna svojstva kokosovog ulja pridonose ujednačavanju tona kože, a morska sol čini snažan piling koji uklanja mrtvu, suhu kožu. Za ovu kombinaciju pomiješajte sok od jednog limuna s pola žličice soli i jednom žličicom kokosovog ulja. Nježno ga utrljajte na usne i isperite. To će učiniti vaše usne glatkima i vlažnima.

4. Cimet i med

Cimet sadrži svojstva koja potiču bolju cirkulaciju krvi što može pridonijeti zdravijoj koži, kao i ujednačenom tenu. Već spomenut med ima svojstva koja pomažu u hidrataciji. Istrljajte usne mješavinom pola žličice cimeta u prahu i jedne žličice meda. Piling ostavite na usnama 10 do 15 minuta prije pranja.

5. Narančina kora i bademovo ulje

Visok sadržaj vitamina C u kori naranče čini je ne samo dobrim pilingom, već i savršenim lijekom za usne. Sameljite osušenu koricu naranče i dodajte joj par kapi bademovog ulja kako biste napravili savršen omjer za piling za usne. Bademovo ulje ima svojstva koja posvjetljuju kožu i doprinose ujednačenom tenu.

Linker
20. travanj 2024 16:34