SHUTTERSTOCK
u akciju

Bolje od trbušnjaka! Bez ovog moćnog povrća na tanjuru teško da ćete se riješiti trbušnog sala

Važno je da to povrće uključite kao dio zdrave i uravnotežene prehrane

Ne postoji loše povrće. Naravno, možete promijeniti nutritivnu vrijednost povrća ako ga pržite u dubokom ulju, ali u svojoj biti povrće ostaje nutritivno gusta hrana bogata antioksidansima koja zaslužuje biti prisutna u svakom obroku. Općenito, konzumacija velike količine povrća može pomoći u smanjenju rizika za bolesti, poboljšanje probave, reguliranje razine šećera u krvi te u zdravom mršavljenju. Osim tih dobrobiti, neka su istraživanja pokazala da u određenim vrstama povrća postoje nutrijenti koji mogu pomoću u rješavanju problema trbušne masnoće.

Treba naglasiti da ne postoji tip hrane koji bi sam za sebe mogao pomoći u uklanjanju trbušne masnoće. To je jednostavno nemoguće. Izgledi za taloženje trbušne masnoće mogu se povećati iz više razloga, među kojima su starosna dob, genetika, sjedilački način života, loša prehrana ili prekomjerna konzumacija alkohola. Zbog velikog broja faktora koji na nju utječu gubljenje trbušne masnoće zahtijeva uravnotežen, holistički pristup. Na primjer, stručnjaci s portala Harvard Health kažu da redovita tjelovježba, izbjegavanje pušenja, smanjenje stresa i uravnotežena prehrana s niskim udjelom dodanih šećera mogu pomoći u tome da postignete taj cilj i riješite se trbušne masnoće. Dakle, kad govorimo o najboljem povrću za gubljenje trbušne masnoće, tu je uključeno povrće koje sadrži određene nutrijente koji su korisni u tom procesu, ali važno je da to povrće uključite kao dio zdrave i uravnotežene prehrane. Koje vrste povrća i zašto mogu pomoći u gubitku trbušne masnoće, objasnile su nutricionistice Trista Best i Cortney D‘Angelo.

1. Brokula

Brokula je jedna od nutritivno najgušćih vrsta povrća i zato se obje spomenute nutricionistice kunu u to da upravo ona može pomoći u reguliranju masnoće u području trbuha.

- Ovo povrće iz porodice kupusnjača obiluje antioksidansima koji pomažu smanjenju upale u tijelu. Ključna tvar je sulforafan koji djeluje tako što snižava razinu citokina i NF-kB u tijelu, a te tvari pokreću i hrane upalni proces. Smanjenjem upale tijelo lakše gubi višak kilograma i učinkovitije funkcionira u svakom drugom aspektu - kaže Best. Istraživanja potvrđuju da je brokula dobar izbor protiv trbušne masnoće. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics pokazalo je da redovita konzumacija tamnozelenog lisnatog povrća (koje uključuje brokulu, ali i kelj i špinat) pomogla u smanjenju visceralne masti kod pretilih ispitanika u mladoj dobi. Slični su rezultati postignuti i s povrćem svijetlo žute i narančaste boje, poput mrkve i paprika.

2. Mrkva

Spomenuto istraživanje uključilo je u svom zaključku i mrkvu među povrće koje pomaže protiv trbušne masti, ističući da su mrkva i brokula bile najčešće konzumirano povrće među ispitanicima. Mrkva obiluje biljnom tvari koja se naziva lutein, za koju su istraživanja pokazala da ima antioksidalna djelovanje kao i potencijal da podupre gubitak masnog tkiva u području trbuha. Uz to, Best kaže da grickanje sirove mrkve može pomoći u ubrzavanju metabolizma.

Ovo je povrće jedinstveno u svojoj sposobnosti da pomogne u smanjenju trbušne masti tako što ubrzava metabolizam tijela. Termogeni učinak hrane podrazumijeva količinu kalorija koju tijelu troši da bi probavilo određenu hranu. S obzirom na to da mrkva ima grubu teksturu, ima visok termogeni učinak te „tjera” tijelo da troši više kalorija samim tim što je jedete.

3. Zelena salata

Još jedno povrće koje sadrži korisne nutrijente povezane s gubitkom trbušne masti je zelena salata. Ona obiluje luteinom koji pripada skupini karotenoida kojoj pripadaju i likopen i zeaksantin, a sve te tvari imaju antioksidansna svojstva. No, osim toga, te tvari, kako su pokazale studije, imaju i sposobnost da pomažu u gubitku trbušne masti. Jedno istraživanje provedeno na japanskim pretilim muškarcima otkrilo je da povećana konzumacija povrća bogatog karotenoidima može smanjiti visceralnu mast, tip masti lokalizirane oko vitalnih organa u trbušnoj šupljini. Zelena salata je navedena i u spomenutom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, također u vezi gubitka trbušne masti.

4. Žute paprike

I one obiluju luteinom, a uz to su i vrlo ukusne te predstavljaju odličan dodatak planu prehrane koji za cilj ima gubitak trbušne masti. Osim toga, mogu se koristiti za spravljanje najrazličitijih jela, a jednako su ukusne i sirove. Jedno istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Nutrition pokazalo je da je, u usporedbi s niskokaloričnom dijetom, suplementacija luteinom imala više pozitivnih učinaka na ispitanike. Osobe koje su uzimale lutein imale su smanjenje obima struka, visceralne masnoće, tjelesne težine i ukupne tjelesne masnoće, kao i nižu razinu štetnog LDL kolesterola.

image
SHUTTERSTOCK

5. Cikla

O cikli se ne govori koliko zaslužuje. Ovo korjenasto povrće prepuno je nutrijenata koje vam može pomoći da održavate optimalnom težinu u području struka te istodobno poboljšate probavu. Cikla obiluje vlaknima i sadrži oko 3,8 grama po šalici, a unos dovoljne količine vlakana dokazano smanjuje nadimanje i apetit te povećava osjećaj sitosti. Vlakna mogu poboljšati i zdravlje mikrobioma crijeva, a to je ključno za održavanje tjelesne težine ili zdravo mršavljenje. Osim što mogu pomoći s mršavljenjem općenito, vlakna su ključna i za gubitak trbušne masnoće. Na primjer, studija objavljena u časopisu Clinical Endocrinology&Metabolism otkrilo je da je prehrana s većim udjelom vlakana povezana s manje visceralne masti.

6. Kelj

Kelj je zeleno lisnato povrće krcato nutrijentima: vitaminima A, K, C i B6, ali i manganom, bakrom i kalijem. S keljem ćete dobiti i vlakna i proteine i to sve u samo 43 kalorije na 100 grama. I kelj je bio uključen u prije spomenutu studiju koja je pokazala da tamnozeleno lisnato povrće pomaže u smanjenju trbušne masti. Dakle, trebate ga što češće uvrstiti u jelovnik jer će vam to pomoći u ostvarenju cilja - a to je gubitak masnoće u području trbuha.

7. Špinat

Ovo zeleno lisnato povrće obiluje nutrijentima, a odlično je i kao salata, pirjano ili ako ga ubacite u blender dok pripremate jutarnji smoothie. Nutricionisti se slažu u tome da veći udio špinata u prehrani može pomoći u gubitku trbušne masti. - Zeleno lisnato povrće nije jedino, ali i ono vam može pomoći da se riješite trbušnog sala. Špinat sadrži nešto vlakana, što može pomoći probavi i zdravlju crijeva, a bogat je i vitaminom K koji pomaže u smanjenju tjelesne težine, uključujući i smanjenje trbušne masti – kaže D‘Angelo.

8. Crvena paprika

Ovo prirodno slatkasto povrće koje se može pripremati na sto načina i uživati u njegovom okusu kad je sirovo puno je nutrijenata koji pomažu u smanjenju trbušne masti.

- Crvene paprike su idealno povrće za svaku prehranu kojoj je cilj mršavljenje. Sadrže malo kalorija i obilje nutrijenata, a uz to i pružaju osjećaj sitosti nakon obroka. Ta kombinacija može pomoći u sprečavanju prejedanja tijekom ostataka dana - kaže Best. Još jedna dobrobit crvene paprike je i to što sadrži karotenoid likopen, a već smo spomenuli da povrće bogato karotenoidima može pomoći u smanjenju trbušne masti.

Linker
27. travanj 2024 10:39