SHUTTERSTOCK
tako ukusno

Moćno povrće koje napada trbušno salo - dodajte ga jajima i izgubite koji centimetar u struku

Ako vam je cilj riješiti se trbušnog sala, važno je napraviti male promjene u prehrani i rutini vježbanja

Malo tko ne veže ovo povrće s Popajevom snagom, a čini se da je i mnogima omiljeni lik iz crtića bio u pravu. Špinat je zeleno lisnato povrće koje je na vrhu ljestvice kao povrća najbogatije hranjivim tvarima.

Samo jedna šalica, otprilike 30 grama, sirovog špinata osigurava 16 posto preporučenog dnevnog unosa (DV) vitamina A, a uz to i 120 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina K, a sve to sa samo sedam kalorija. Špinat bismo trebali jesti cijele godine, a osobito u proljetnim mjesecima kada organizmu, nakon iscrpljujuće zime, nedostaje vitamina i minerala.

Koristi od sastojaka špinata su višestruke. Primjerice, magnezij je nužan za rad svih mišića, pa tako i srca, kalij olakšava rad srca i bubrega, pospješuje čišćenje organizma, snižava krvni tlak, potiče rad gušterače i probavu, vitamini B skupine važni su u metabolizmu ugljikohidrata, jačaju živce i poboljšavaju aktivnost mozga te povoljno djeluju na kosu, kožu i nokte, vitamin C jača imunitet, vlakna povećavaju opću otpornost organizma i potiču peristaltiku crijeva itd.

Folna kiselina iznimno je važna u građi crvenih krvnih stanica i u trudnoći, jer omogućuje pravilan razvoj fetusa. Sastojci špinata, osim toga, sudjeluju u procesu obnavljanja epiderme, umiruju živčani sustav, djeluju kao koagulanti, reguliraju razinu kolesterola u tijelu...

image
SHUTTERSTOCK

Napada salo

Skidanje sala s trbuha može biti frustrirajuć proces, ali se ne može požuriti. Gubitak opasne visceralne masti, koja se nalazi oko trbušnih organa, zahtijeva promjenu načina života i prehrambenih navika. Na primjer, uključivanje više vlakana i proteina u prehranu, ograničavanje konzumacije trans masti i dodanog šećera te redovito vježbanje mogu biti odlične opcije za početak.

Ako vam je cilj riješiti se trbušnog sala, važno je napraviti male promjene u prehrani i rutini vježbanja. Jedan od načina na koji to možete učiniti je uključivanje više povrća u svaki obrok.

Prema dijetetičarki Courtney D’Angelo, najbolje povrće koje će vam pomoći da smršavite I izgubite salo na trbuhu je upravo - špinat.

Na sto načina

Špinat se priprema na zapršci uz dodatak mlijeka ili vrhnja kao "klasičan" prilog, od njega se rade umaci, juhe, nadjevi. Mlade listove špinata možete kratko popeći na maslinovu ulju ili maslacu, a potpuno svježi mladi špinat možete pripremiti na salatu uz maslinovo ulje, limunov sok i začine prema ukusu.

Dodajte špinat i jajima. Jaja su, s druge strane, bogata proteinima. Visok unos proteina povećava oslobađanje hormona sitosti (peptid YY), koji smanjuje apetit i potiče sitost. Isto tako, proteini podižu brzinu metabolizma i pomažu vam da zadržite mišićnu masu tijekom mršavljenja. Hrana bogata proteinima, kao što su jaja, ali i riba, nemasno meso i grah, idealna je ako pokušavate skinuti koji kilogram viška oko struka.

Linker
22. travanj 2024 14:29