Jeste li znali da na duhovnoj razini ulje limuna jača svjesnost osobne odgovornosti?
 iStock
Blagodati aromaterapije

Znate li da limun bistri misli i priziva lijepa sjećanja?

Toliko je vrijedno i djelotvorno da zaslužuje svu našu pažnju: širokim spektrom terapeutskih svojstava djeluje na različita bolesna stanja, a lagano se miješa se i s drugim uljima, pojačavajući ih

Piše: Zrinka Jezdić, diplomirana klinička aromaterapeutkinja i osnivačica AromaVita Instituta za aromaterapiju


U malim mjehurićima u njegovoj kori nalazi se iznimno vrijedno eterično ulje. Biljka ga proizvodi upravo tamo gdje je ono najpotrebnije, u kori, kako bi zaštitila svoj sočni sadržaj prepun C vitamina i važnih kiselina. Kako čuva svoj plod, jednako tako djeluje i na ljudski organizam, zbog čega je eterično ulje limuna neizostavno i nezamjenljivo u aromaterapiji. Lagano je i vrlo hlapivo stoga, govorimo li o mirisnoj komponenti, spada u gornju notu. Kemijski sastav ovog eteričnog ulja je vrlo „živ“ jer su spojevi u njemu u stalnom gibanju. Naime, eterično ulje limuna sadrži sljedeće sastojke; 90-95% monoterpena, nešto alkohola, aldehida i estera. Monoterpeni (limonen, alfa-pinene, beta-pinene te gama-terpinene) su spojevi koji imaju jaka stimulirajuća, tonizirajuća i antivirusna svojstva. Njihovo je djelovanje nalik kortizonima koji imaju jako protuupalno djelovanje, dakle vrlo stimulativno za naš organizam. Nešto aldehida u ovom ulju djeluje sedativno i protuupalno, alkoholi antiseptički i imunostimulativno, a esteri umirujuće i regenerativno.

Sva njegova svojstva

Sažmemo li navedeno, možemo reći da eterično ulje limuna pokazuje sljedeća terapeutska svojstva: antiseptičko, imunostimulirajuće, antiinflamatorno, flebotoničko, lipolitičko, digestivno, ekspetoransno, spazmolitičko, umirujuće i anksiolitičko.

Takav, prilično širok spektar terapeutskih svojstava djeluje na različita bolesna stanja i njihove simptome. Eterično ulje limuna najčešće se pripisuje kod pada imuniteta i opće iscrpljenost, prehlade, viroze, upale sinusa, grla i pluća, upalnih procesa na koži i u potkožnom tkivu, upale reumatskog podrijetla, problema s proširenim venama i ispucalim kapilarama, pretjerane tjelesne težine, celulita, depresivnog ponašanja i anksioznosti, smanjene koncentracije i pamćenja.

U mojoj dugogodišnjoj aromaterapeutskoj praksi eterično ulje limuna pokazalo je najefikasnije djelovanje kod pada imuniteta, sinusitisa, opće iscrpljenosti, smanjene koncentracije i sposobnosti učenja.

Ovo eterično ulje također ima jaka sinergijska svojstva, lako se miješa s drugim uljima, a zbog svoje kemijske strukture pojačava djelovanje tih drugih ulja.

Podiže imunitet i daje snagu

Na fizičkoj razini ovo ulje podiže imunitet, prvu i najvažniju liniju obrane organizma. Time nam daje snagu, izdržljivost i veliku otpornost. Stimulirajućim i tonizirajućim djelovanjem na krvne žile osigurava protok energije te opskrbu stanica hranom i kisikom, dok nas ekspetoransnim djelovanjem oslobađa sluzi i osigurava dotok kisika i životne energije.

Na emocionalnoj razini, zbog svog iznimno lijepog i osvježavajućeg mirisa podiže raspoloženje, otvara ugodna i pozitivna sjećanja iz kojih možemo crpsti pozitivnu i podržavajuću energiju pa stoga potiče osjećaje zadovoljstva, sreće, veselja, sigurnosti i povjerenja.

Na mentalnoj razini, ovaj svjež, čist i lagan miris pomaže u sređivanju misli i procesima odlučivanja, određivanja prioriteta i usmjeravanja mentalne energije.

Na duhovnoj razini jača svjesnost osobne odgovornosti, koja je od presudne važnosti za održavanje zdravlja i kvalitete života.

Na razini energija, ovo eterično ulje simbolizira karakter liječnika, podržavajući nas u očuvanju zdravlja i usmjeravajući nas da poduzmemo sve potrebne korake kako bismo svoj organizam vratili u ravnotežu.

Mini radionica

Jačanje imuniteta

Mirisna lampica: 4 kapi limuna, 2 kapi eukaliptusa globulusa, 1-2 kapi bora

Foto: iStock
Eterično ulje limuna lako se spaja s drugim uljima i pojačava njihova djelovanje

Kupke: u 1 žlicu sojinog vrhnja ukapati 10 kapi limuna, 5 kapi tamjana, 5 kapi čajevca

Masaža: u 20 ml baznog ulja ukapati 5 kapi limuna, 5 kapi eukapliptusa globulusa, 2 kapi timijana ct. timol

Bolja koncentracija

Mirisna lampica: 4 kapi limuna i 2-3 kapi ružmarina ct. 1.8 cineol

Linker
26. travanj 2024 18:04