SHUTTERSTOCK
riječ stručnjaka

Najbolja esencijalna ulja koja pomažu u smirivanju i uklanjanju simptoma artritisa

Savjeti kliničke aromaterapeutkinje

Piše: Zrinka Jezdić, mag.med.techn., clin aromath.

Reumatoidni artritis se smatra kroničnom upalnom bolesti, koja kod djece najčešće nastaje zbog imunološki i genetski predisponiranosti, dok je sam uzrok još nepoznat. Primarni proces započinje u sinovijama, koja zbog stalne upale zadeblja. Simptomi započinju umorom, malaksalosti, gubitkom težine, a ponekad povišenom temperaturom. Nakon nekoliko tjedana ili mjeseci javljaju se simptomi poput ukočenosti, oteknuća i boli. Karakterističan simptom je jutarnja ukočenost. Liječi se imunosupresivima, antireumaticima i manjim količinama kortikosteroida. Nezamjenjiva je fizikalna terapija i kineziterapija. U novije vrijeme, esencijalna ulja i tehnike aromaterapije zauzimaju značajno mjesto u njenom tretiranju.

V.A., 16 g, učenica srednje škole, svira violinu

Dolazi u pratnji majke. Majka izvještava o razvoju simptoma koji počinju od promjena na koži u vidu „flekica“, „točkicama“ koje svrbe. Otišli su dermatologu koji je tražio imunološke pretrage putem kojih se nije postavila jasna dijagnoza, ali postoji sumnja na autoimunološku reakciju. Majka samoinicijativno odvodi dijete na krvne pretrage s ciljem da se ustanovi alergija ili intolerancija na hranu, tj. namirnice. Nalazi su pokazali da dijete ne smije jesti bjelančevine, orašaste plodove, gluten, grahorice, sva hrana koja sadrži histamin. S vremenom su se pojavili bolovi i oteknuće šake. Oteknuće je u jutarnjim satima bilo jače, a kroz dan se smanjivalo iako nije nestajalo. Ponovni odlazak liječniku, krvne i serološke pretrage potvrđuju dijagnozu Polyarthritis symmetrica seropositiva. Sama djevojčica svoje simptome opisuje kao neugodne i bolne te da osjeća veliku nelagodu i zabrinutost vezanu uz svoje zdravlje i sviranje violine. Trenutno ne uzima nikakve lijekove osim suplemenata koje je preporučio nutricionist stoga se odlučila na aromaterapiju.

Protokol aromaterapeutskog tretmana

• Intervju majke i djeteta, zdravstvena i obiteljska anamneza, pregled zglobova i kože, pregled medicinske dokumentacije radi utvrđivanja mogućih kontraindikacija

• Klasifikacija simptoma indiciranih za primjenu esencijalnih ulja i aromaterapije; glavni problem: bolu u zglobovima ruku, posebno šake, dva sporedna problema: oteknuće zglobova i zabrinutost.

• Esencijalna ulja birana prema zastupljenosti po simptomima su: lavanda 5%, (Lavandula angustifolia), kadulja 3 %(Salvia officinalis), mažuran 1% (Majorana origanum) i geranij 1% (Pelargonium burbon).

Biljno ulje: kantarion (Hypericum perforatum)

• Tehnike primjene: masaža šaka i indijska masaža glave (svaka dva tjedna kod aromaterapeuta) kućna primjena mješavine ulja (dva puta dnevno, a po potrebi i češće) i nosni suhi inhalator (prema potrebi)

• Vrijeme trajanja 2-3 mjeseca i prema potrebi

• Savjeti: nastaviti dalje s preporukama nutricioniste, šetnje i boravak u prirodi koliko je to moguće, vježbe relaksacije i disanja

Reakcija klijentice nakon tretmana:

• U toku tretmana i terapeutskog razgovora, došlo je smanjenja oteknuća šake do mjere potpune fleksibilnosti, nestanka bolova i potpune fizičke opuštenosti. Terapeutski razgovor je bitno umanjio zabrinutost. Majka potvrđuje promjenu u njenom raspoloženju.

• Nakon dva tjedna ponovo dolazi na tretman te izvještava o sveopćem poboljšanju. Šake su natečene tek prilikom buđenja, a kroz dan se oteknuće smanjuje. Kaže da je sveukupno manje natiče, a bolova više nema. Pojavili su se jednom, kada je vanjska temperatura bila ispod minusa. Ima dana kada si masira šake dva puta dnevno, prema preporuci, a ima dana kada masira i do četiri puta. Iz razgovora s njom zaključujem da to ovisi o težini i zahtjevnosti samog dana u odnosu na školske obaveze. Smirena je i vesela, zadovoljna svojim „novim“ ritualima.

Kritički osvrt na tretman

Iz navedenog može se zaključiti da djevojka odlično reagira na esencijalna ulja i sam tretman (masaža šaka/ruku i glave). Esencijalna ulja potvrdila su antiinflamatorni i analgetički učinak. Miris esencijalnih ulja uz psihološki pristup pokazao je bitno smanjenje napetosti i zabrinutosti. Primjena aromaterapije nije štetna i pozitivno djeluje na simptome poliartritisa.

Esencijalna ulja

Geranij (Pelargonium burbon) - aktivne kemijske komponente koje ovom ulju daju snažno terapijsko djelovanje su: monoterpenski alkoholi, esteri, ketoni i seskviterpenski alkoholi. Geranij prema kemijskom sastavu ostvaruje sljedeće djelovanje: analgetičko, antiinfektivno, antiinflamatorno, antispazmodičko, adstrigentno, dekongestivno, flebotoničko i relaksirajuće. Ovo esencijalno ulje ostvaruje terapijsko djelovanje koje najveće učinke ostvaruje na kožu, tkivo, cirkulaciju i posredno na hormone. Zbog toga rasterećuje organizam viška tekućine od koje se lokalno mogu stvarati edemi ili inflamacija.

Lavanda (Lavandula angustifolia) - aktivne kemijske komponente koje ovom ulju omogućuju snažno terapijsko djelovanje su esteri, monoterpenski alkoholi, monoterpeni i oksidi. Esencijalno ulje lavande poznato je po snažnoj biosintezi (terapijskom kontaktu s organizmom) na kojeg djeluje: analgetički, antiseptički, antiinflamatorno, regenerativno, cikatrizantno, antispazmodički, kardiotonično i hormonalno. Ovo ulje ima široki spektar djelovanja koje je iznimno učinkovito pa je jako popularno u aromaterapiji. Posebno se ističe sedativno, analgetičko i regenerativno djelovanje.

Kadulja (Salvia officinalis) - aktivne kemijske komponente koje ovom ulju daju terapijsko djelovanje su: ketoni, monoterpeni, sesquiterpeni, oksidi, monoterpenski alkoholi i seskviterpenski alkoholi. Primjena ovog esencijalnog ulja zahtjeva znanje o mogućim kontraindikacijama koje mogu izazvati ponajviše ketoni. Ne preporučuje se maloj djeci niti trudnicama. Ali ostvaruje jako neurotičko, mukolitičko, ekspektoransno, hormonalno, antiinfektivno, antiseptičko, cikatrizantno te diuretičko djelovanje.

Mažuran (Origanum majorana) - aktivne kemijske komponente koje ovom esencijalnom ulju daju vrhunska terapijska svojstva su: monoterpski alkoholi, monoterpeni, esteri, oksidi i swsquiterpeni. Esencijalno ulje je sigurno za terapijsku primjenu te ostvaruje sljedeća terapijska djelovanja: analgetičko, antiseptičko, antiinflamatorno, antispazmodičko, neurotičko i vazodilatatorsko. Posebno se ističe analgetičko i sedativno djelovanje. Nema poznatih kontraindikacija.

Linker
20. travanj 2024 16:11