SHUTTERSTOCK
trikovi koji pomažu

Život s vitiligom: Osam savjeta za podizanje samopouzdanja

Podržite svoje mentalno zdravlje fokusirajući se na pozitivnost i prihvaćanje tijela

Vitiligo je stanje kože koje se javlja kao posljedica uništenja stanica melanocita odgovornih za boju kože. Budući da se uništeni pigment melanin više ne proizvodi, dijelovi kože postaju bijeli. Područja tijela na kojem se razvija depigmentacija su obično šake, ruke, noge, lice, prsa, genitalije, pa čak i područje vlasišta. Ove bijele mrlje na koži, nepravilnog oblika, kod nekih će osoba zahvatiti veći dio tijela, a kod nekih neće. Procjenjuje se da je oboljelih s vitiligom na globalnoj razini između 0.5 i 2 posto.

image
SHUTTERSTOCK

Nepoznat uzrok

Kao i kod dijabetesa tipa 1, uzrok nastanka vitiliga je nepoznat, međutim i jedno i drugo su autoimuna stanja, stoga je međusobna povezanost, iznimno velika. Jednako i s ostalim autoimunim stanjima poput bolesti štitnjače, reumatoidnog artritisa, psorijaze, Adisonove bolesti, skleroderme, anemije i celijakije, vitiligo se može pojaviti u bilo kojem razdoblju života samostalno ili kao pridružena bolest. Zanimljivo je da su neki stručnjaci dijagnosticirali pojavu vitiliga nakon opasnog izlaganja toksinima i kemikalijama, velikim razinama stresa pa čak i većim opeklinama od sunca.

Ima li komplikacije od vitiliga?

Komplikacije su uglavnom povezane s pojavom opeklina nakon izlaganja suncu bez korištenja zaštite - kreme za sunčanje s minimalnim faktorom 30 te nošenja adekvatne odjeće. No ono što posebno zabrinjava kod vitiliga su negativni psihološki učinci koje oboljeli imaju. Istraživanja pokazuju da vitiligo može izazvati značajne negativne psihološke učinke na osobu. Studija iz 2016. govori da je više od 50 posto osoba s vitiligom prijavilo negativne učinke na njihove odnose. Neki su ljudi izvijestili da cijeli dan razmišljaju o svom stanju, izbjegavaju fizičke aktivnosti, druženja te se osjećaju anksiozno i depresivno.

Kako si pomoći?

image
SHUTTERSTOCK

Ojačajte znanje

Iako znanstvenici još uvijek nisu sigurni što točno uzrokuje vitiligo, ipak postoji mnogo toga što znamo o ovoj autoimunoj kožnoj bolesti, uključujući okidače, simptome i mogućnosti liječenja.

Može biti izazovno snalaziti se u količini informacija, ali što više učite o vitiligu, to ćete više moći kontrolirati situaciju. To može pomoći u stvaranju pozitivnijeg načina razmišljanja i istovremeno smanjiti stres i tjeskobu.

Smanjite stres

Iako se možda čini nevažnim, autoimune bolesti poput vitiliga uključuju pretjeranu reakciju imunološkog sustava koji potom greškom napada zdrava tkiva. Iako stres izravno ne uzrokuje autoimune bolesti, može pogoršati simptome. Kako biste smanjili stres, nastojte prakticirati opuštenost tijekom dana. Možete meditirati ili uživati u opuštajućem hobiju, poput čitanja ili slikanja. Ključ upravljanja stresom je dosljedno uzimanje ovog vremena za sebe - čak i ako je to samo 15 minuta.

Prakticirajte vježbe u kojima uistinu uživate

Redovita tjelovježba, osim fizičke dobrobiti, može pomoći i u smanjenju stresa. Pronađite vježbu u kojoj uživate. Na taj način to može postati rutinska navika. Ovisno o vašim željama, to može uključivati hodanje, vožnju biciklom ili pilates.

Dajte prioritet snu

Ponekad je teško dovoljno spavati no, davanje prioriteta odmoru posebno je važno kod autoimunih bolesti jer omogućuje obnavljanje tkiva. Osim toga, nedovoljno sna može pogoršati povezani stres, što kasnije utječe na vaše mentalno zdravlje. Nastojte spavati 7 do 9 sati po noći. Uspostavljanje redovite noćne rutine također vam može pomoći da dobijete toliko potreban odmor. Na primjer, pouzdani izvor, razmislite o uklanjanju elektroničkih uređaja iz spavaće sobe i odlasku u krevet svake večeri u isto vrijeme.

Uvedite promjene u prehrani

Iako ne postoji posebna dijeta za vitiligo, fokusiranje na uravnotežene obroke može podržati vaše mentalno zdravlje i tjelesnu dobrobit. Jedan plan prehrane je mediteranska dijeta, koja se fokusira na plodove mora, povrće i voće, kao i na orašaste plodove i maslinovo ulje. Mediteranska prehrana može smanjiti rizik od depresije i tjeskobe. Voće i povrće puno je antioksidansima koji mogu podržati imunološku funkciju. Osim toga, istraživači istražuju može li liječenje određenih nutritivnih nedostataka, poput vitamina A, B12, C i cinka, pomoći igrati ulogu u upravljanju vitiligom. Razmislite o razgovoru s liječnikom o mogućim dodacima u tim slučajevima.

Stručno savjetovanje

Ako vam je teško nositi se sa svakodnevnim stresorima zbog vitiliga, razmislite o traženju pomoći stručnjaka za mentalno zdravlje. Dok su istraživanja o emocionalnom teretu vitiliga uglavnom ograničena, neka ipak pokazuju da kognitivno bihevioralna terapija i savjetovanje mogu pomoći u poboljšanju kvalitete života i tjelesne slike osoba s vitiligom.

Pridružite se grupi za podršku

Osobe s istim stanjem će vas najbolje razumjeti i dati vam podršku. Razgovarajte sa svojim liječnikom i pitajte postoji li grupa podrške u mjestu gdje živite.

Promijenite način razmišljanja

Neki istraživači smatraju kožu osjetnim organom, čija vidljivost izravno utječe na emocije. Stoga, umjesto da se usredotočite samo na liječenje, stručnjaci predlažu balansiranje tehnika upravljanja stanjem kože s osnažujućim načinom razmišljanja koji se fokusira na pozitivnost i prihvaćanje tijela. Na taj način možete podržati svoje mentalno zdravlje i pomoći si u motivaciji.

Linker
25. travanj 2024 14:45