SHUTTERSTOCK
Vruća linija

Skinula sam 40 kila i nadala sam se da ću uživati u novom tijelu, no pojavila se briga na koju nisam računala

Razumljivo je da vam je vaša prijašnja figura predstavljala svojevrsno utočište

Smršavila sam oko 40 kilograma i nadala sam se da ću uživati u novom tijelu, no pojavila mi se briga na koju nisam računala. Ispada da je u seksu prije, dok sam bila osoba s debljinom, bilo lakše - partneri su znali što mogu očekivati od mene, a i ja sam znala što mogu očekivati od njih. Sada se moj izgled u odjeći i bez nje bitno razlikuju, jer unatoč vježbanju imam strije i opuštenu kožu koji otkrivaju puno o mojoj prošlosti koju bih željela zadržati za sebe. Voljela bih da se mogu opustiti, ali ne ide. Upoznala sam mladića koji mi se istinski sviđa, a i ja se sviđam njemu. Doista želim seks s njim, ali ne odlučujem se još na taj korak. Odugovlačim jer se bojim da mu neću biti fizički privlačna bez odjeće i da od naše veze neće biti ništa.

  • Martina


Za početak, napravili ste golem korak kada ste uspjeli toliko smršaviti, nadajmo se pazeći na zdravlje i pridržavajući se zdrave prehrane, i zbog toga imate pravo biti zadovoljni sobom. Razumljivo je da vam je vaša prijašnja figura predstavljala svojevrsno utočište, no sada trebate naučiti živjeti u novom obličju koje vam, možemo pretpostaviti, ipak donosi više toga dobrog nego problematičnog, pogotovo u zdravstvenom smislu.


Riješite to odjeveni

Razumljiva je i vaša zabrinutost, jer svi znamo da postoje površni ljudi kojima je najvažnije kako njihov potencijalni seksualni partner izgleda, a ne to kakva je osoba u cjelini, pa prema tome postoji i mogućnost da vas taj mladić, koji neko vrijeme čeka seks s vama, odbije. Za pretpostaviti je da biste to eventualno odbijanje lakše podnijeli odjeveni, pa je najbolje da mu, što je ležernije moguće, kažete što vas brine prije nego što dođete do svlačenja. Primjerice: "Vidi, skinula sam 40 kilograma i ponekad sam osjetljiva na svoj izgled. Želim seks s tobom, ali me to čini i nervoznom." Dobijete li odgovor u stilu "Što mogu učiniti da ti pomognem da se osjećaš ugodnije?" u odličnoj ste situaciji. Ako ne razumije vaš problem, ne zanima ga ili vam pak počne prigovarati zbog izgleda, prijašnjeg ili sadašnjeg, najbolje bi bilo da krenete svatko svojim putem.


U ogledalu

Naša se tijela kroz život stalno mijenjaju i stoga je najvažnije stvoriti zdrav odnos s tijelom. U tome može pomoći suočavanje s vlastitim odrazom u ogledalu, a prema američkoj psihijatrici dr. Tari Well, promatranje u zrcalu može djelovati na četiri razine.

• Više smo od svog tijela i ne bismo se trebali objektivizirati, odnosno promatrati prema onome kako izgledamo. U konkretnom slučaju, prošli ste kroz veliku fizičku transformaciju, ali to ne znači da ste sada bolji ili da ste prije bili bolji. Umjesto da se fokusirate na fizičku sliku tijela i na nedostatke koje opažate u ogledalu, pogledajte se u oči i istinski promotrite osobu u njima, savjetuje dr. Well. Kako se osjećate u tom trenutku? Možete li se povezati s osobom u ogledalu? Povezivanje sa samim sobom kroz osjećaje važnije je od površnog gledanja na to kako izgledamo.

• Usredotočite se na funkciju, a ne na izgled tijela. Ako se previše fokusiramo na linije tijela, na salo ili na opuštenu kožu, možemo izgubiti iz vida fantastične funkcije koje naše tijelo obavlja iz trenutka u trenutak. Psihijatrica Well predlaže da sjednete ili stanete ispred velikog ogledala te da pomnije promotrite što je sve vaše tijelo kadro učiniti. Primjerice, dišite i gledajte kako vam se prsa podižu i spuštaju, pomičite ruke ili noge, savijajte se u struku, naginjite glavu... U slučaju gubitka većeg broja kilograma vjerojatno ćete otkriti i da vam se pokretljivost značajno povećala. Odvojite vrijeme kako biste cijenili i osvijestili funkcije koje tijelo neprestano obavlja i kojih dobrim dijelom nismo ni svjesni.

• Nemojte se uspoređivati s drugima. Kada smo samopouzdani, sigurni u sebe i dobro se osjećamo u vlastitoj koži, neće nas ni zanimati je li netko drugi deblji ili mršaviji od nas ili kome bolje stoji novi model hlača. Uspoređujemo se kada se osjećamo nesigurno kako bismo procijenili kako stojimo prema društvenim mjerilima. Naravno, uvijek je moguće pronaći sliku osobe koja po općeprihvaćenim (nametnutim) pravilima u nekom segmentu izgleda bolje ili lošije od nas, no pitanje je što takvim uspoređivanjem želimo i možemo postići. Istraživanja potvrđuju snažan utjecaj društvenih medija na naše osjećaje o vlastitom tijelu, pa kod uspoređivanja razmislite zašto se uspoređujete baš s tom osobom i kako se zbog toga osjećate. Tara Well savjetuje da se ne uspoređujemo s modelima koji su jako različiti od nas, umjesto toga, predlaže da se usredotočimo na sebe i na to kako nam se tijelo promijenilo kroz vrijeme. Namjeravamo li promijeniti izgled, primjerice kroz više tjelovježbe, najuputnije je odabrati uzore koji nas mogu inspirirati na postizanje realnih ciljeva.

image
SHUTTERSTOCK

Samopouzdan stav

• Održavanje tijela u dobrom stanju i njegovo zdravo funkcioniranje odgovornost je svakog od nas i jedino je ispravno u tome se voditi objektivnim zdravstvenim informacijama. Važno je prihvatiti svoje tijelo, ali to ne znači da ne trebamo poraditi na uklanjanju nekih tjelesnih nedostataka, pogotovo onih koji se mogu štetno odraziti na naše zdravlje. Pretilost, koje se naša čitateljica riješila, značajan je zdravstveni rizik i odlično je što ga je nadvladala, jer time je učinila zaista mnogo za svoje zdravlje i sretniju budućnost. Redovito prikupljanje točnih zdravstvenih informacija, podsjeća dr. Well, čak i ako su neugodne, čin je brige za sebe i razumijevanja vlastitih potreba.

Naravno, promatranje u ogledalu može nam pomoći i na razini izgleda i tu nema ničeg lošeg, jer svi zaslužujemo osjećati se dobro. Svatko ima "slabu točku", a ako provedemo neko vrijeme ispred ogledala, možemo otkriti koji kut nam bolje odgovara i koji položaji tijela ističu naše prednosti. Za početak, provjerite držanje. Pogrbljenost sigurno nikome ne laska, stoga se uspravite, pripazite na položaj kukova, ramena, prsiju. Otkrijte u kojim se stavovima osjećate samopouzdano, možda i moćno, i iskoristite to što ste naučili o svom tijelu u svakodnevnom životu, pa i u spavaćoj sobi.

Linker
10. ožujak 2024 11:02