Ako već živite u gradu, svakako probajte barem vikendima pobjeći u prirodu.
 Foto: iStock
Okružite se zelenilom

Žena ste i živite u gradu? Veće su vam šanse da obolite

24. kolovoz 2016.
Život u gradu svakako ima svojih prednosti, no ako niste okruženi zelenilom, to bi moglo imati dugoročne posljedice na vaše zdravlje.

U posljednjem broju Environmental Health Perspectives magazina objavljno je kako žene koje žive u područjima okruženim zelenilom imaju znatno smanjenu stopu smrtnosti od onih koje žive u urbanim sredinama, stoji u stručnom članku.

Manja stopa oboljelih

Studija, koja je obuhvatila populaciju od 108 tisuća žena, provedena je u Sjedinjenim Američkim Državama u razdoblju od 2000. do 2008. godine. Rezultati su pokazali kako su žene, koje su bile okružene zelenilom te su više boravile na otvorenom, imale i 13 posto manji rizik oboljeti od karcinoma.

Sve u svemu, žene koje žive na gradskom asfaltu, zaključak je studije, imaju manje kvalitetan i manje zdrav život od žena koje žive na selu i onih čiji je dom okružen zelenilom.

Peter James, jedan od znanstvenika koji je radio na ovoj studiji koju je proveo Odjel za epidemiologiju sa Harvard Chan Schoola, rekao je kako je cijeli tim istraživača iznenađen rezultatima istraživanja.

Bolje i za naše mentalno zdravlje

„Najviše su nas iznenadili dokazi da je visoka razina vegetacije na području na kojem živimo povezana s poboljšanjem našeg mentalnog zdravlja." rekao je.

To znači, nastavlja James, kako osobe koje žive okružene zelenilom rijeđe obolijevaju od depresije te im je razina stresa manja za čak 30 posto.

No, što kažete? Idemo u prirodu?

Teme
Linker
26. svibanj 2022 16:45