SHUTTERSTOCK
prava njega

Ulje smilja potiče rast novih stanica kože te je odlično u borbi protiv bora, crvenih i staračkih pjegica, akni

Ima nevjerojatno snažno antioksidativno djelovanje

Smilje, odnosno njegovo esencijalno ulje, čajevi i tinkture na području Sredozemlja, pa i kod nas u Dalmaciji, Istri i na Kvarneru, tradicionalno se upotrebljavaju za brisanje tragova vremena s kože. Iskustvo govori da su u tome više nego djelotvorni, jer se smilje dokazalo u pružanju pomoći koži da ostane mekana i puna, a s obzirom na to da djeluje adstringentno, koristi se i protiv opuštanja i ovješenosti kože. Ovo ulje potiče rast novih stanica kože pa je odlično u borbi protiv bora, crvenih i staračkih pjegica, akni, čireva, pa i dermatitisa, ekcema, psorijaze i mnogih drugih stanja kože.

image
SHUTTERSTOCK

Antioksidativno djelovanje

Eterično ulje smilja učinkovito je i u ublažavanju podočnjaka i krugova oko očiju, ali i kod kapilara, upala vena, saniranja hematoma i ostalih ozljeda na površini kože. Upotrebljava se i u tradicionalnoj medicini kod mnogih zdravstvenih stanja zbog svog izraženog regenerativnog i protuupalnog djelovanja, no svakako je najpopularnije kao sredstvo protiv bora, mrlja i drugih znakova starenja kože. Ima i nevjerojatno snažno antioksidativno djelovanje: istraživanja su pokazala da redovitom upotrebom ova biljka smanjuje dubinske bore čak 19 posto, a ukupan broj bora 14 posto.

Ljudi su odavno primijetili da smilje ne vene, čak ni nakon što je ubrano. Zbog toga i je u različitim jezicima ponijelo nazive poput everlast (vječno) na engleskom ili l’immortelle (besmrtno) na francuskom. Ta činjenica, kao i upečatljiv miris smilja, slatkast i slojevit, razlozi su zbog kojeg su ga počeli koristiti u kozmetici. Kao i kod svih biljaka, miris potječe od eteričnog ulja koje ima vrlo složen sastav, pa i spojeve poput italidiona, kojih gotovo i nema u drugim vrstama bilja.

No, smilje sadrži vrlo malo tog moćnog eteričnog ulja (manje od 0,05 posto) pa je potrebno skupiti više od tone cvjetnih glavica da bi se dobila litra dragocjenog eteričnog ulja. Osim toga, mora se destilirati potpuno svježe, ne smije se nimalo osušiti. Zbog toga je njegova cijena vrlo visoka.

Linker
31. ožujak 2024 09:42