SHUTTERSTOCK
važno

O ovoj vrsti raka šutimo iako smrtnost od njega raste, pogađa i mlađe, a otkriva ga jedan očiti simptom

Pušenje je, kao i kod raka pluća, najveći uzrok za pojavu ovog karcinoma, a muškarci su pogođeni više od žena

U Hrvatskoj je ovaj rak na petom mjestu po učestalosti, a na osmom po smrtnosti, a taj trend raste. Ipak o raku mokraćnog mjehura se vrlo malo priča, a ishodi oboljelih mogli bi se poboljšati jačanjem prevencije, prvenstveno ranijim dijagnosticiranjem, ali i kontinuiranom dostupnošću svih najmodernijih terapija za oboljele.

Registar za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo bilježi godišnje oko 1000 novih dijagnoza raka mokraćnog mjehura, 1300 uključujući i neinvazivne oblike, a od tog raka godišnje umre između 450 i 500 pacijenata. Uz to, rak mokraćnog mjehura kod nas već godinama bilježi trend rasta smrtnosti od gotovo 15 posto, prema podacima Eurostata i OECD-a za Hrvatsku.

- Hrvatska je među pet vodećih zemalja u Europskoj uniji po smrtnosti od ove bolesti. Medijalna dob oboljelih u Hrvatskoj je 71 godina, a 30 posto svih oboljelih je mlađih od 65 godina - izjavio je doc.dr.sc. Mario Šekerija, dr.med., specijalist epidemiologije i voditelj Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, gostujući na okruglom stolu "Rak mokraćnog mjehura - kako potaknuti rano otkrivanje i smanjiti smrtnost?"

image
Igor Tomašković, spec. urolog i predsjednik Hrvatskog urološkog društva, Marijana Jazvić, spec. onkologije i radioterapije, Mario Šekerija, spec. epi

Opasna navika

Pušenje je najveći uzrok za pojavu ovog raka s obzirom na to da se kemijski spojevi koji nastaju pušenjem izlučuju urinom i oštećuju urotel, a upravo urotelni karcinom ima oko 95 posto onih kojima se dijagnosticira rak mokraćnog mjehura. Uz to, nusprodukti pušenja jače pogađaju muškarce s obzirom na to da oni obolijevaju četiri puta više od žena. Rizik pojave ove bolesti raste s dobi, počevši od 45. godine, a najčešće su zahvaćeni muškarci od 65. do 84. godine starosti.

- Među najčešćim simptomima raka mokraćnog mjehura je pojava krvi u urinu, što se treba shvatiti vrlo ozbiljno i odmah reagirati jer je važno postaviti dijagnozu što prije. Ranije otkrivanje korelira s uspješnijim liječenjem. Čak 50 posto svih slučajeva ovog raka vezano je uz faktor rizika pušenja i to je preventabilni faktor ove bolesti na koji sigurno možemo utjecati - ističe izv.prof.dr.sc. Igor Tomašković, dr. med., specijalist urolog i predsjednik Hrvatskog urološkog društva.

I kod muškaraca i kod žena, rana je dijagnoza povezana s višim stopama preživljenja, ali iskustvo pokazuje, kažu liječnici, da je ženama češće nego muškarcima dijagnosticiran kasniji stadij raka mokraćnog mjehura.

Tri ključna oblika

Stopa preživljenja kod ove vrste raka nažalost nije visoka, zbog čega je posebno važno rano dijagnosticiranje.

- Postoje tri ključna oblika raka mokraćnog mjehura. Većina se odnosi na površinski rak mokraćnog mjehura, on ima najbolju prognozu i njega tretiraju uglavnom urolozi. Na mišićno invazivni tumor otpada 15 do 20 posto pacijenata i oni zahtijevaju multidisciplinaran pristup, kombinirano kirurško i onkološko liječenje, a velik broj pacijenata razvije i metastatsku bolest, što je posebno opasno. Treći oblik se odnosi na lokalno uznapredovali rak, odnosno metastatski rak mokraćnog mjehura, gdje su petogodišnje stope preživljenja nažalost niske, kod lokalno uznapredovalog raka je to ispod dvadeset posto, a metastatskog ispod deset posto. U Hrvatskoj imamo zaista velik izbor terapija, a dolaze nam i novi moderni lijekovi koji će poboljšati ishode u ovoj bolesti - kaže prim. Marijana Jazvić, dr.med., specijalist onkologije i radioterapije.

Drugi alarmantni simptomi

Promjene u radu mjehura, što ćemo prvo uočiti, potaknut će pijenje mnogo tekućine, neki lijekovi i određena zdravstvena stanja. Ako se uz to pojave bol i pečenje, slab mlaz, neodgodiva potreba za mokrenjem i sl. možda ćemo češće pomisliti da je upala mokraćnog sustava i posegnuti za nekim od biljnih pripravaka iz ljekarne. No, izuzetno je važno ne zanemariti ni najmanje promjene i simptome te otići liječniku koji će nakon temeljitog pregleda i pretraga utvrditi uzrok simptoma te preporučiti odgovarajuće liječenje.

Neki znakovi su uobičajene posljedice diuretika ili dekongestiva, koji mogu povećati potrebu za mokrenjem, ali neki su simptomi znak ozbiljnijih problema kao što su infekcije mokraćnog sustava, kamenci u mokraćnom mjehuru, traume, opstrukcija uretera, povećana prostata ili rak mokraćnog mjehura.

Redovito kontrolirajte zdravlje mokraćnog sustava, a na kojih deset znakova treba obratiti pozornost pročitajte u novom broju Doktora u kući. U prodaji je od četvrtka 4. travnja.

image

DUK travanj cover

Linker
01. travanj 2024 09:04