SHUTTERSTOCK
pripazite

Prhut, svrbež i crvenilo - koliko često bismo trebali mijenjati četku za kosu

Četkanje kose pomaže u raspodjeli prirodnih ulja od vlasišta prema vrhovima, pritom potičući njezin zdraviji i sjajniji izgled

Vjerojatno mijenjate svoju četkicu za zube otprilike svaka tri mjeseca jer tako kaže vaš stomatolog, no jeste li ikada zapitali koji je vijek trajanja četke za kosu? Naime, redovito četkanje kose pomaže u raspodjeli prirodnih ulja od vlasišta do vrhova. Također potiče protok krvi u vlasište, potičući jačanje folikule dlake i zdravije vlasište. Osim toga, može pružiti opuštajuće i umirujuće iskustvo pritom smanjujući nakupljeni stres. Uz nabrojene koristi, ako poput većine nas i niste baš puno razmišljali o redovitom mijenjanju četka, evo nekoliko korisnih smjernica koje biste mogli usvojiti.

Kada zamijeniti četku za kosu

Općenito, zamjena četke za kosu otprilike svakih šest do 12 mjeseci dobra je osnova. One kvalitetnije, uz odgovarajuću njegu, mogu trajati i duži period. Međutim, stvarno trajanje će ovisiti o drugim čimbenicima kao što su tip kose, vrsta četke i o činjenici koliko često ih čistite. Zanimljivo, oni s gustom ili kovrčavom kosom mogu četke istrošiti prije od ostalih. Dugo upotrebljavana i prljava četka osim što je oku neprivlačna, može uzrokovati dodatne probleme.

- Stara četka za kosu može pridonijeti pucanju vrhova i lomljenju kose. A čekinje s masnim naslagama mogu učiniti da vaša netom oprana kosa izgleda beživotno i bez volumena - ističe Gerard Cunningham, umirovljeni kozmetolog i kolorist.

Uzrok prhuti, crvenila i svrbeži vlasišta

Dodatno zabrinjava to što loše održavana četka za kosu može u sebi sakrivati plijesan, kvasac i bakterije. Češljanje takvim pomagalom znači da vraćate ono što ste isprali natrag na kosu i vlasište. Ovo stanje može izazvati probleme poput prhuti ili izazvati crvenilo i svrbež.

image
SHUTTERSTOCK

Njega alata za kosu i koja je najbolja četka

Kako biste produžili vijek trajanja svoje četke, drugim riječima zdravlje vaše kose, trebali biste ukloniti dlake s četke ili češlja nakon svake upotrebe. Temeljito biste ju trebali očistiti jednom tjedno, bilo šamponom ili otopinom sode bikarbone i to s četkicom za zube. Iako postoji mnoštvo četki koje su dostupne za različite tipove kose, one s dlakom divlje svinje idealne su za svakodnevnu upotrebu za gotovo bilo koji tip kose jer raspoređuju prirodna ulja od vlasišta do vrhova pružajući kosi zdravlje i mnogima željeni sjaj.

Linker
21. travanj 2024 14:31