FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
kvaliteta spavanja

Pomažu li hipoalergeni jastuci u smanjenju neugodnih simptoma alergija

Hipoalergena posteljina i madraci imaju takvo tkanje koje može blokirati grinje i alergene kućnih ljubimaca

Danas se posvuda mogu kupiti hipoalergeni jastuci, prekrivači, madraci... koji mogu smanjiti ili spriječiti alergijske reakcije na određene okidače kao što su grinje. Smanjenjem ili sprečavanjem tih reakcija poboljšava se kvaliteta spavanja. Stručnjaci kažu da korist od korištenja hipoalergenog jastuka imaju osobe s alergijskim simptomima astme, rinitisa i ekcema. Hipoalergena posteljina i madraci imaju takvo tkanje koje može blokirati grinje i alergene kućnih ljubimaca.


Vrsta materijala

Američko nacionalno društvo za ekceme savjetuje da se pažljivo bira i vrsta materijala. Primjerice, nekima se ekcem dodatno razbukta ako spavaju u posteljini koja zadržava znoj, a pravo olakšanje predstavlja posteljina od svile, bambusove viskoze i pamuka jer pomaže u regulaciji tjelesne temperature, što može pomoći sprečavanju razbuktavanja ekcema. Preporučuju zamjenu plahti dva puta tjedno i često pranje posteljine na 60 stupnjeva, a također i usisavanje madraca prilikom promjene plahti.

Pri odabiru hipoalergenih jastuka potrebno je voditi računa da su od prirodnih materijala, odnosno da ne sadrže kemikalije, da imaju perive navlake te da se može odabrati tvrdoća (mekan, srednji, čvrst) jer to može utjecati na kralježnicu. Osobama koje maju tegobe sa želucem ili refluksom odgovara mekani jastuk, onima koji spavaju na leđima srednje tvrdi jastuk, a onima koji spavaju na boku preporučuje se čvrsti jastuk, koji će dodatno poravnati kralježnicu.

Linker
25. travanj 2024 06:57