SHUTTERSTOCK
Neobično

Ovo bi vas moglo iznenaditi! Neki ljudi su alergični na vino, kavu, ali i vodu

Postoje neke neuobičajene alergije i preosjetljivosti, a evo kako ih izbjeći i liječiti

Kad razmišljate o alergijama, što vam pada na pamet? Pelud, prašina ili kikiriki? Ove tvari su dobro poznati alergeni, no možda će vas iznenaditi činjenica da su neki ljudi alergični na crveno meso ili kavu. Ovo su neke neuobičajene alergije i preosjetljivosti:


Iznenađujuće alergije na hranu

Kada imate alergiju na hranu, jedenje ili izlaganje određenoj hrani može izazvati reakciju. Vaše tijelo pogrešno tumači hranu ili tvar u hrani kao opasnog napadača. Kao odgovor, vaš imunološki sustav se brani, šalje posebna bijela krvna zrnca, protutijela i druge imunološke stanice u borbu protiv alergena.

Alergije na hranu mogu utjecati na vašu kožu, disanje i gastrointestinalni trakt. Uobičajeni simptomi uključuju koprivnjaču (iznenadni osip koji svrbi) i oticanje kože, usana, jezika ili kapaka. Također možete osjetiti mučninu, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, kihanje te curenje ili svrbež nosa. Ozbiljne alergijske reakcije mogu izazvati anafilaksiju, po život opasnu reakciju koja može smanjiti krvni tlak i poremetiti disanje.

Kako izbjeći alergijske reakcije? Najbolje je držati se podalje od alergena, posebno ako imate opasnu reakciju.


Kava

Ova alergija je jako rijetka, a uzrokuje ju specifična vrsta proteina koja se nalazi u zrncima kava. U studiji iz 2012. godine, istraživači su identificirali specifičan protein u prašini sirovih zrna kave koji je doveo do alergijskih reakcija među nekim uzgajivačima kave. Ovaj je protein vjerojatno stabilan tijekom zagrijavanja i može biti prisutan u kavi koju pijete. Ali potrebno je više istraživanja da bismo ga razumjeli kao alergen.

Važno je istaknuti da neki ljudi mogu zamijeniti intoleranciju s alergijom. Kao i sve vrste intolerancije, tako i ona na kofein je česta, no ne uključuje imunološki odgovor. Umjesto toga, ljudi će obično osjetiti bolove u trbuhu i druge gastrointestinalne simptome kada konzumiraju velike količine kofeina iz različitih izvora, bilo iz kave, čajeva ili gaziranih pića.

Prava alergija na kavu izaziva gotovo trenutačnu reakciju. To može dovesti do svrbeža očiju, začepljenog nosa ili konjunktivitisa.


Crveno meso

Alergija na crveno meso poznata je i kao alergija na meso nakon ugriza krpelja ili alfa-gal sindrom. Alfa-gal je vrsta šećera koja se nalazi kod većine sisavaca, ali ne i kod ljudi. Osobe s ovom alergijom mogu imati reakcije potencijalno opasne po život nakon konzumacije crvenog životinjskog mesa, uključujući svinjetinu, govedinu, janjetinu i divljač. Kravlje mlijeko i želatina također mogu izazvati reakciju. Ova alergija se može razviti u bilo kojem trenutku nečijeg života, i to obično nakon ugriza krpelja. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se razumjelo zašto ugriz krpelja može potaknuti alergiju na crveno meso.

Obično se simptomi alergijske reakcije pojavljuju dva do šest sati nakon konzumiranja alfa-gala. Slučajevi mogu biti blagi do teški. Ako imate ovu alergiju, možda nećete nužno imati reakciju svaki put kada konzumirate proizvode s alfa-galom, ali u teškim slučajevima može izazvati anafilaksiju. Ako imate ovu alergiju, razmislite o jedenju drugih izvora proteina koji ne sadrže alfa-gal, uključujući perad i ribu.


Vino

Istraživanja su pokazala da umjerena konzumacija crnog vina, do jedne čaše na dan, može imati razne zdravstvene benefite. Neki od benefita su manji rizik od srčanih bolesti te smanjenje stresa i anksioznosti. Nažalost, neki ljudi mogu biti alergični crveno, ali i druge vrste vina.

Svrbež očiju, začepljen nos ili curenje nosa te crveni osip koji svrbi uobičajeni su simptomi alergije na vino. Osobe koje imaju alergijska stanja, poput astme ili peludne groznice, mogu imati veću vjerojatnost će doživjeti i ovu.

Nije jasno što potiče alergiju na vino, ali neki smatraju da su razlog proteini u grožđu. Drugi navode da je to reakcija na kvasac ili druge sastojke koji se koriste za obradu i čišćenje vina. Proteini iz insekata koji mogu kontaminirati grožđe također mogu izazvati reakciju.

Kao i što je slučaj s kavom, tako ljudi mogu zamijeniti intoleranciju na vino s alergijom. Osoba s intolerancijom na alkohol može razviti crvenilo na licu oko 30 minuta nakon konzumiranja vina ili drugog alkoholnog pića. To je uobičajeno kod nekih Azijata koji genetski mogu imati manje proteina koji razgrađuje alkohol u tijelu.

Neobične preosjetljivosti

Sljedeće preosjetljivosti tehnički nisu alergije jer se alergeni definiraju kao fizičke, strane tvari. No neki stručnjaci ih nazivaju alergijama.


Voda

Neophodna je za vaše zdravlje jer se 60 posto tijela sastoji od voda. Pomaže u ispiranju toksina i regulira tjelesnu temperaturu, iako možda zvuči neobično, ali ljudi mogu dobiti koprivnjaču i osip nakon dodira s vodom. Ova alergija na vodu poznata je kao akvagena urtikarija. Znanstvenici ne znaju što je uzrokuje, no neki prijavljeni slučajevi pokazuju potencijalnu obiteljsku povijest alergije. Ali stručnjaci tek trebaju identificirati specifične gene povezane s ovim stanjem. Bilo koja vrsta vode može izazvati ovu alergiju, uključujući destiliranu (pročišćenu) vodu, kišnicu, slanu vodu, vodu iz slavine, znoj i suze. Alergijska reakcija se događa samo pri izravnom kontaktu s kožom.

Samo oko 50 slučajeva akvagene urtikarije zabilježeno je u medicinskoj literaturi, iako stručnjaci vjeruju da je to premali broj. Kožne reakcije obično počinju unutar 30 minuta od kontakta s vodom i mogu trajati do dva sata, a najčešće zahvaćaju nadlaktice, prsa i leđa. U rijetkim slučajevima mogu se pojaviti zviždanje u plućima i otežano disanje.

S obzirom na to da je neophodna za tijelo, nije ju moguće potpuno izbjeći. Umjesto toga, liječnici mogu propisati antihistaminike, lokalne kreme i druge tretmane za ublažavanje iritacije kože i svrbeža. Ako ste alergični na vodu, pokušajte smanjiti vrijeme koje provodite u vodi, primjerice kada se tuširate ili plivate.


Sunčeva svjetlost

Sunčeva svjetlost i drugi izvori ultraljubičastog (UV) svjetla mogu uzrokovati imunološki odgovor koji pogoršava nekoliko stanja kože. Ova stanja poznata su kao fotodermatoze. Simptomi će se razlikovati ovisno o vrsti stanja, ali obično uključuju crvenilo, svrbež, mjehuriće i u nekim slučajevima koprivnjaču na koži.

Neki od primjera fotodermatoze uključuju:

  • Polimorfna svjetlosna erupcija - najčešći tip fotodermatoze. Povezan je s nekoliko genskih mutacija, a pojavljuje se kod otprilike 10-20 post stanovništva iz SAD-a, srednje Europe i Skandinavije.
  • Solarna urtikarija - osoba s ovim stanjem razvija osip na koži koji se ponavlja nakon nekoliko minuta izlaganja sunčevoj svjetlosti. Obično počinje u ranoj odrasloj dobi, iako nije jasno zašto
  • Fotoalergijski dermatitis - vrlo rijedak osip sličan ekcemu koji uzrokuje crvenilo i ljuskanje. Kemikalije osjetljive na svjetlost koje se nalaze u kremi za sunčanje mogu reagirati sa sunčevom svjetlošću i izazvati simptome.

Fotodermatoze najbolje je izbjeći nošenjem kreme za sunčanje i odjeće dugih rukava koja adekvatno pokriva svu izloženu kožu. Ako imate fotoalergijski dermatitis, izbjegavajte korištenje krema za sunčanje s puno kemikalija na koje biste mogli biti osjetljivi.


Znoj

Možete se znojiti zato što vam je vruće, vježbate ili čak i kad ste pod stresom. Iako se alergija na znoj može činiti malo vjerojatnom, postoji. Nekim ljudima se pojave izbočine tijekom znojenja, ovo stanje se naziva kolinergička urtikarija. Ako imate atopijski dermatitis (AD), ekcemu ili kronične upalne bolesti kože, možda ćete imati pogoršanje osipa tijekom znojenja.

Uzrok alergije na znoj nije sasvim jasan, ali znojenje pomaže vašem tijelu da oslobodi vodu, natrij i toksine. Ovo također mijenja pH vaše kože, čineći je manje kiselom. Ovi čimbenici mogu izazvati alergijsku reakciju kod nekih ljudi, osobito ako imaju oštećenje kože ili osipe od atopijskog dermatitisa. Osobe s AD-om ili kolinergičkom urtikarijom također mogu biti preosjetljive na vlastiti znoj.

Drugi čimbenici mogu biti razlike u mikrobiomu kože: bakterije, gljivice i drugi mikroorganizmi koji prirodno žive na vašoj koži. Kod nekih ljudi znanstvenici su identificirali mogući alergen na znoj, protein koji proizvodi obična kožna gljivica (Malassezia globosa) kada se tijelo znoji. Međutim, vjerojatno postoje i drugi alergeni znoja koje znanstvenici tek trebaju otkriti.

Nije moguće izbjeći znojenje, ali smanjenje vremena zadržavanja znoja na koži može pomoći, osobito ako imate alergiju na znoj povezanu s AD-om. Pokušajte se istuširati ubrzo nakon vježbanja.


Niske temperature

Iako je ovo rijetko, možete biti alergični na niske temperature. Službeni naziv je hladna urtikarija, simptomi uključuju koprivnjaču, crvene rane i otekline koje svrbe. Osip se također može razviti na područjima mekog tkiva, poput jezika ili grla.

Simptomi obično počinju unutar jedne do pet minuta nakon izlaganja hladnoći i mogu nestati unutar jednog sata ili dulje. U teškim slučajevima može biti potencijalno opasno po život kada se dogodi anafilaksija. Oko pet od 10 000 ljudi može imati ovu alergiju, a ona se može razviti u bilo kojoj dobi, ali obično počinje između 10. i 40. godine života

Točan uzrok je nepoznat, ali neki ljudi mogu biti genetski predisponirani za to. Određene genske mutacije dovode do toga da imunološki sustav pretjerano reagira na niže temperature, što rezultira upalom kože. Uobičajeni okidači alergije uključuju hladno tuširanje ili plivanje, zimsko vrijeme, klima uređaji, hladan vjetar i konzumiranje hladne hrane i pića.

Kako biste spriječili pojavu ove alergije, pokušajte ograničiti izlaganje hladnoći. Tijekom zimskih mjeseci izbjegavajte izlaganje hladnoći na otvorenom i nosite dovoljno slojeva odjeće da ugrijete kožu. Budite oprezni pri ulasku u zatvorene prostore s nižim temperaturama i izbjegavajte konzumaciju ledeno hladnih pića i slastica.

Ako sumnjate da imate alergiju ili preosjetljivost na bilo što, posjetite liječnika radi pravilne dijagnoze i liječenja.

Linker
06. ožujak 2024 04:26