SHUTTERSTOCK
oprez

Tko bi trebao izbjegavati piti kavu na prazan želudac

Ne sjeda vam dobro?

Dok neki ljudi mogu tolerirati šalicu kave na prazan želudac te im ona daje energiju i potiče pražnjenje crijeva, drugima će to izazvati bolove u želucu, mučninu, reluks i tjeskobu. Osobe koje imaju GERB, iritabilna crijeva, aritmiju, povišen krvni tlak, pate od nesanice ili anksioznosti, vjerojatno su u ovoj drugoj skupini. Njima se općenito savjetuje izbjegavanje kofeina ili popiti kavu uz doručak.

I doručak igra važnu ulogu

No, i zdrave osobe mogu s godinama osjetiti da im jutarnja kava na prazan želudac ne sjeda dobro. Tada se savjetuje ili smanjiti količinu kave, piti beskofeinsku kavu ili je piti uz doručak bogat proteinima. Koristan je i savjet da se prva jutarnja kava odgodi 90 do 120 minuta nakon buđenja. Odgađanje unosa kofeina omogućuje spuštanje razine kortizola te našem tijelu daje vremena da se prirodno probudi prije unosa stimulirajuće tvari, iako za to nema čvrstih znanstvenih dokaza.

Najvažnije je zapamtiti da kava ne smije biti zamjena za doručak. Preskakanje doručka može imati negativne posljedice na razinu energije, apetit i metaboličko zdravlje. Čak i ako dan volite započeti samo šalicom kave, svakako u nekom trenutku pojedite i doručak.

Linker
26. travanj 2024 17:21