SHUTTERSTOCK
Znanstveno dokazano

Ovu biljku posebno voli naša koža, a pokazala se odličnom i u borbi protiv bolnih zglobova i mišića

Pripravci od listova i korijena gaveza za unutarnju i vanjsku upotrebu odavna su poznati u narodnoj medicini

Ljekovitost ove biljke poznata je još od vremena drevnih kultura, kada su je brojni narodi koristili za zacijeljivanje i liječenje rana pa su u narodnoj medicini odavno poznati pripravci od listova i korijena gaveza za unutarnju i vanjsku upotrebu. No, važno je znati da gavez koji danas koristimo u mnogobrojnim mastima ili gelovima, možemo upotrebljavati samo na neoštećenoj koži, a poznata je i po tome što ima protuupalno djelovanje. Upravo te njezine brojne blagodati i čine je jednom od najkorisnijih biljaka koja se desetljećima primjenjuje u široj uporabi. Korijen gaveza ljekoviti je dio koji se koristi u farmaciji, ali i u prirodnoj kozmetici, korijenje je krhko, ima posebnu, prepoznatljivu crnu koru pa je stoga i nastao naziv crni gavez.

image
SHUTTERSTOCK

Gavez

Preparat gaveza koristi se samo za vanjsku upotrebu, i to, što je važno naglasiti, samo kod saniranja ozljeda na neoštećenoj koži. Macerat gaveza koristio se za brojne svrhe osim liječenja oštećenja kože, izvrstan je za bolne zglobove i mišiće, ublažavanje nastanka hemoroida, proširenih i upaljenih vena, kod iščašenja, uganuća, kontuzija, modrica, tvrdih oteklina… Smanjuje i nastanak velikih ožiljaka. Također, treba naglasiti kako je njegovo ljekovito djelovanje potvrđeno i velikim brojem kliničkih studija među kojima je i ova. Američka agencija FDA (Food and Drug Administration) i njemačka komisija ”E” ocijenile su potpuno sigurnim korištenje gaveza u obliku krema, gelova, prašaka i tinktura preko kože. Krema, ili mast nanosi se isključivo na neoštećene dijelove kože, na bolna i otečena mjesta i to tri do četiri puta na dan. Nakon upotrebe obavezno treba oprati ruke.

Oprez

Pripravci gaveza ne smiju se uzimati oralno, jer u tom slučaju kod ljudi izazivaju niz nuspojava: proljev, nadutost i druge probleme. Preparati se ne smiju koristiti na oštećenoj koži i otvorenim ranama. Nadalje, ograničena je i duljina primjene masti od gaveza pa nakon četiri do šest tjedana tretiranja ozljede lokalno svakako treba prekinuti s korištenjem. I na kraju, mast gaveza ne smije se koristiti tijekom trudnoće i dojenja.

Linker
20. travanj 2024 14:25