SHUTTERSTOCK
Savjeti liječnika

Ovo nismo očekivali: sedam loših navika koje mogu ubrzati proces starenja kože

Svako pretjerivanje oštećuje kožnu barijeru, ostavlja ju suhom te izloženu preranom starenju

Ulažete u skupocjene kreme vjerujući kako će one biti ključni faktor u sprečavanju preranog starenja kože vašeg lica. U pravu ste, no samo djelomično. Naime kreme, pa čak i one koje nisu višeg cjenovnog razreda uz pravilnu njegu će zasigurno pomoći održati kožu lica zdravom, no one su samo dio kolača. Uz njih postoje i drugi faktori koji doprinose mladolikom izgledu. Doktor Dev Patel podijelio je sedam loših navika koje gotovo svakodnevno radimo, a koje su zaslužne za gubitak elastičnosti kože i nastanak bora.

1. Vruća voda

Ima nešto umirujuće pri samoj pomisli napunjene i mirisne kade ili pak grijanja ispod vrućeg tuša uparene kupaonice. Iako se čini kao dobrom idejom za završetak radnog dana, ipak nije najbolje rješenje za kožu.

-Vruća voda može rezultirati gubitkom vlažnosti kože. Kada se predugo tuširate, najčešće se prsti smežuraju, a koža postane suha, što je očiti znak da vašem tijelu treba dubinski hidratantna krema - objasnio je doktor te dodaje kako bi idealna voda s kojom se tuširamo, trebala biti mlaka.

- Mlakom vodom ćete osigurati svojoj koži zdravu barijeru koja pritom ne će biti lišena svojih prirodnih ulja, neophodnih za gipku kožu - objašnjava.

2. Trljanje očiju

Ako želite izbjeći nastanak bora, ne trljajte oči.

- Pokreti potezanja i povlačenja oka mogu uzrokovati prerano istezanje kože te povećati razgradnju kolagena - rekao je dr. Patel.

Za borbu protiv ovih finih linija kožu, dr. Patel predlaže nanošenje seruma koji potiče proizvodnju kolagena.

3. Pretjerano čišćenje

Važno na kraju dana skinuti šminku, kremu za sunčanje i svu nakupljenu prljavštinu s lica. No, kao i sa svakim pretjerivanjem, čišćenje lica također može smanjiti učinkovitost proizvodnje prirodnih ulja kože. Ovako oštećena kožna barijera, ostavlja kožu suhom i izloženu preranom starenju.

- Izbjegavajte čišćenje lica više od dva puta dnevno i koristite mlaku vodu, kao što biste trebali i prilikom tuširanja - savjetuje dr. Patel.

4. Ne korištenje sunčanih naočala

- Sunčane naočale nisu samo modni detalj već igraju ključnu ulogu u zaštiti očiju od štetnih UV zraka sunca. Ako ih ne nosite, s vremenom može doći do pojave bora, staračkih pjega te gubitka elastičnosti kože - kaže stručnjak.

5. Gledanje u telefon

Nit ne brojimo koliko puta posegnemo za mobitelom kroz dan kao vjerojatno što nit previše ne marimo način na koji držimo svoje tijelo.

-Pretjerano vrijeme provedeno ispred ekrana, s glavama pognutim prema dolje i vratovima nagnutim prema naprijed, može dovesti do fenomena poznatog kao tehnički vrat. Osim što uzrokuje naprezanje i ozljedu mišića te smanjuje pokretljivost vratne kralježnice, stalno savijanje vrata također može uzrokovati naboranu kožu koje se s vremenom razvijaju u trajne bore - upozorio je dr. Patel.

6. Spavanje na boku

Vjerojatno imate omiljeni položaj za spavanje koji zauzimate čim legnete u krevet. Ipak, spavanje na boku, prema ovom liječniku, nije dobro za kožu.

- Ako je vaše lice pritisnuto uz jastuk, što može pridonijeti opuštenoj koži. Budući da trećinu svog života provedemo u snu, ti se nabori tijekom vremena mogu više puta učvrstiti u vašoj koži, uzrokujući okomite bore - objasnio je.

Savjetovao je da se pokušate naučiti spavati na leđima i ako možete, stavite svilenu ili satensku jastučnicu kako biste smanjili trenje na koži.

7. Pijuckanje kroz slamku

- Iako je malo vjerojatno da će ispijanje nekoliko pića sa slamkom uzrokovati trajne bore, danas naše boce s vodom imaju slamke pričvršćene na njih te nas se potiče da koristimo slamke za višekratnu upotrebu kao ekološki prihvatljivu opciju. Svakodnevno, ponavljajuće napućivanje usana može uzrokovati da bore oko usta postanu izraženije - ističe dr. Patel i dodaje kako to postaje sve veći problem kako starimo.

- Starenjem, razine kolagena postaju sve manje i slabe našu kožu, što u slučaju kontinuiranog korištenja slamke, dovodi do dubokih, okomitih brazdi oko usta - zaključuje.

Linker
25. travanj 2024 16:19