Kako prepoznati rak jednjaka?

 SHUTTERSTOCK
Prepoznajte ga

Ovaj neobičan simptom može biti prvi znak raka jednjaka, a možda toga niste ni svjesni

Osjećaj da hrana ide ‘u krivom smjeru‘ može izazvati mnogo neugodnosti, no jedan je liječnik otkrio kako je disfagija (otežano gutanje) obično prvi simptom raka jednjaka

Rak jednjaka je zloćudna bolest koja nastaje u tkivu jednjaka, cjevastom organu kroz koji hrana i piće prolaze iz usta do želuca. Nažalost, kao i brojne vrste karcinom ne otkriva se lako, no jedan neobičan simptom može biti znak raka jednjaka.

Osjećaj da hrana ide ‘u krivom smjeru‘ može izazvati mnogo neugodnosti, no jedan je liječnik otkrio kako je disfagija (otežano gutanje) obično prvi simptom raka jednjaka.

Prema dr. Deborah Lee iz Dr Fox Online Pharmacy, rano otkrivanja može poboljšati stope preživljavanja, ali znakove bolesti je "teško uočiti" i zato je svijest o simptomima toliko važna.

- Rak jednjaka obično započinje na donjem kraju jednjaka. Karcinom se tamo razvija vjerojatno zato što je to mjesto refluksa kiseline, a raste sporo u ovom vrlo kiselom okruženju. Kako raste, blokira donji dio jednjaka, što znači da postaje teško gutati - objašnjava dr. Lee za The Mirror.

S obzirom na to da je hrana u pitanju, objašnjava dr. Lee, mogu se javiti i drugi simptomi, poput mučnina i probavnih smetnji. Isto tako, možete izgubiti apetit i rezultat toga može biti gubitak kilograma.

Drugi znakovi raka jednjaka su:

  • Žgaravica ili refluks kiseline
  • Simptomi probavnih smetnji (poput podrigivanja)
  • Kašalj koji ne prestaje
  • Promukli glas
  • Osjećaj umora ili nedostatka energije
  • Bol u grlu ili sredini prsnog koša (osobito pri gutanju).

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, savjetuje se da odmah posjetite liječnika opće prakse.


Kako smanjiti rizik od raka jednjaka?

Najviše možete smanjiti rizik promjenom načina života.

- Vrijeme je da prestanete pušiti, smanjite unos alkohola i smršavite - kaže dr. Lee.

Ona ističe i da je važno imati prehranu bogatu svježim voćem i povrćem. Provjerite je li svaki refluks pravilno tretiran i nemojte piti pretjerano topla pića.


Koji su uzroci raka jednjaka?

Cigarete i alkohol mogu povećati rizik za razvoj raka jednjaka. Isto tako stanje koje se naziva Barrettov simptom, a radi se o promjeni stanica sluznice u donjem dijelu jednjaka često uzrokovanoj refluksom, također može dovesti do razvoja raka jednjaka.


Koji su najčešći oblici raka jednjaka?

Postoje dvije uobičajene vrste raka jednjaka: planocelularni karcinom i adenokarcinom. Planocelularni karcinom nastaje u stanicama sluznice koja obavija jednjak iznutra i često se nalazi u gornjem dijelu jednjaka. S druge strane, adenokarcinom obično nastaje u donjem dijelu jednjaka blizu želuca i to iz žlijezda Barrettovog jednjaka (promijenjena sluznica jednjaka zbog refluksne bolesti).


Kako se liječi rak jednjaka?

Rak jednjaka može se liječiti na više načina:

  • kirurškom intervencijom
  • zračenjem
  • kemoterapijom
  • kemoradioterapijom
  • laserskom terapijom
  • elektrokoagulacijom
  • imunoterapijom

Ovisno o tome gdje se tumor nalazi, najčešći način liječenja raka jednjaka je kirurškim zahvatom. No, različiti stadiji raka mogu zahtijevati i različite vrste terapija, ovisno o težini i agresivnosti bolesti.

Linker
11. travanj 2024 04:05