Zelena stolica

 SHUTTERSTOCK
Osluškujte svoje tijelo

Kada je promjena boje stolice razlog za uzbunu?

Vaša stolica može biti u različitim oblicima, veličinama i bojama. Promjene mogu uzrokovati različiti čimbenici, od prehrane, do lijekova pa sve do bolesti

Ne znamo imate li naviku pogledati kako izgleda vaša stolica nakon što obavite veliku nuždu, ali trebali biste se. Ona vam može dosta toga reći o vašem zdravlju. Promjene mogu uzrokovati različiti čimbenici, od prehrane, do lijekova pa sve do bolesti.


Zašto je vaša stolica zelena?

Ne morate se sramiti toga. Možda nikad niste pričali s nekim bližnjim o tome pa ne znate da je to česta pojava. Uz to, to je jedan od najgugalnijih termina u Velikoj Britaniji, piše The Sun.

Naime, više je razloga zašto. Vaša stolica može biti zelena jer unosite puno zelenila, poput kelja, brokule i špinata. Isto tako, može biti rezultat jedenja plave. ljubičaste i crne hrane. Zelenkastu stolicu uzrokuje i žuč, što je znak da vam jetra i gušterača dobro rade. No, nažalost, može značiti i da imate bakterijsku infekciju.

Ako se ne osjećate dobro i imate proljev, možda se radi o bakteriji u crijevima poput salmonele, giardije ili norovirusa. Budući da one uzrokuju proljev, stolica prolazi prebrzo kroz crijeva pa se ne stigne do kraja razgraditi i posmeđiti.

Lijekovi također mogu pozeleniti vašu stolicu, uključujući neke antibiotike, kontraceptive i dodatke željeza.


Je li zelena stolica loša?

Zapravo, ne mora biti. S obzirom na to da može pokazati da često jedete zeleno povrće, može biti dobar znak.

Isto tako, jetra proizvodi žuč kako bi pomogla probavi, a ponekad to može učiniti vašu stolicu zelenkastom. To obično nije problem, samo znak da vaše tijelo dobro funkcionira.

Međutim, neke drastične promjene mogu ukazivati na nešto ozbiljnije. Trebate potražiti liječničku pomoć ako:

  • Ne osjećate se dobro i stolica vam je postala zelena, ali niste počeli jesti više zelenog povrća
  • Obavljate veliku nuždu češće ili rjeđe, ona je zelena, ali ne jedete više zelenog povrća
  • Niste napravili nikakve promjene u prehrani i vaša obično smećkasta stolica je odjednom zelena
  • Stolica je postala zelena nakon nedavne transplantacije koštane srži, a može ukazivati na odbacivanje.


Kako zaustaviti zelenu stolicu?

Rješenje ovisi o tome što je uzrokovalo njegovu pojavu. Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete uzeti u obzir:

  • Jedite uravnoteženu prehranu koja sadrži zeleno povrće, zdrave masti, proteine i ugljikohidrate
  • Pomozite svojoj jetri i žučnom mjehuru jedući fermentiranu ili kiselu hranu
  • Uzimanjem probiotika potaknite svoje crijevne bakterije koje doprinose stvaranju smeđe boje.

Ponekad nije jednostavno reći koje boje treba biti vaša stolica jer hrana može uzrokovati promjene. Dr. med. Rhianna McClymont, liječnica obiteljske medicine u Liviju, rekla je da stolica može biti bilo koje nijanse od smeđe do ljubičaste.

- Cikla, na primjer, može izazvati crveno-ružičastu nijansu, što bi na prvi pogled moglo biti prilično zabrinjavajuće - objasnila je.

No, neki uzroci obojene stolice su ozbiljniji. Crvena ili crna boja može značiti krvarenje, koje može biti povezano s hemoroidima ili rakom crijeva. Blijeda ili "boje gline" znak je upozorenja da jetra, žučni mjehur ili gušterača ne rade dobro i stoga biste trebali posjetiti liječnika. Hepatitis, bolest jetre i neki oblici raka mogu uzrokovati blijedu stolicu.

Isto tako, nema točnog odgovora koliko često trebate obavljati velike nužde, dr. McClymont kaže da je to različito za svakoga.

- Jednu mogu imati dvije stolice dnevno, a netko jednu svaka dva dana. Ključno je razmotriti što je za vas "normalno". Ako se učestalost iznenada promijeni, pa imate zatvor ili počnete imati više stolica dnevno dok obično imate samo jednu, najbolje je da razgovarate s liječnikom - istaknula je.

Važno je osluškivati tijelo i pratiti vlastitu prehranu, to su najbolje smjernice. Naravno, ako sumnjate na nešto, javite se liječniku.


Crna stolica

Ako je vaša stolica crna, ‘ne samo tamno smeđe boje‘, trebali biste se zabrinuti.

- To znači da krvarenje dolazi z gornjeg izvora gastrointestinalnog trakta kao što su jednjak, želudac ili tanko crijevo - kažu stručnjaci. Dodaju da pojavu tamne ili crne stolice uzrokuje i konzumacija određene tamne hrane, suplementi željeza i lijekova koji sadrže bizmut.

Svijetlo crvena krv u stolici

Ako primijetite krv na toaletnom papiru, u vodi ili samoj stolici, odite to provjeriti kod liječnika. Kvarenje se može pojaviti zbog unutarnjih hemoroida, analnih pukotina, rektalnih polipa ili karcinoma.

Linker
05. ožujak 2024 18:21