Znate li da većinu našeg tijela čini voda, i da je naš mozak gotovo u potpunosti sačinjen od vode!?
 Getty Images/iStockphoto
Pijete li dovoljno vode?

Njen nedostatak uzrokuje depresiju, senilnost i preuranjeno starenje...

20. srpanj 2019.
Voda se u tijelu nalazi u svim stanicama i u međustaničnoj tekućini. Krv se sastoji pretežno od vode, a mišići, pluća i mozak sadrže je u velikom udjelu. Tijelu je potrebna kako bi moglo regulirati temperaturu i omogućiti opskrbu svih organa nutrijentima.

 

U ovo vrijeme vrućih ljetnih dana, svi žudimo za osvježenjem. Iako ste vrlo vjerojatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tijela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95%  vode! 

Čak i blaga dehidracija može uzrokovati glavobolju, umor, letargiju i gubitak koncentracije. Nedostatan unos tekućine može biti uzorkom kronične boli u mišićima ili leđima, zatvora, lošeg zadaha itd.

Stoga za pravo osvježenje ovo ljeto, ali i regulaciju i održavanje prirodne temperature tijela posegnite za vodom, te nekim od osvježavajućih napitaka i prirodnih sokova. Osvježit će vas, napuniti energijom, a što je najbolje, prava su riznica vitamina, minerala, enzima...


Voda - eliksir života

"Voda je pokretačka sila čitave prirode."

- Leonardo da Vinci

 

Čovjek bez vode u pravilu može preživjeti tek nekoliko dana, a potreban unos tekućine razlikuje se ovisno o fizičkoj aktivnosti, zdravstvenom stanju, tjelesnoj masi, klimatskim uvjetima, itd. Danas se općenito smatra kako je odrasloj osobi potrebno oko 2 do 2,5 l tekućine dnevno, odnosno oko 10 čaša.

Voda se u tijelu nalazi u svim stanicama i u međustaničnoj tekućini. Krv se sastoji pretežno od vode, a mišići, pluća i mozak sadrže je u velikom udjelu. Tijelu je potrebna kako bi moglo regulirati temperaturu i omogućiti opskrbu svih organa nutrijentima. Voda također uklanja otpadne tvari te štiti zglobove i organe.


Važno je znati

Kako je mozak okružen tekućinom, zbog otpadnih tvari, toksina i stresa uništavaju se neuroni u mozgu, a posljedica tomu je depresija, pa čak i senilnost, problemi u komunikaciji i ostalo. Doktori i znanstvenici znaju da je glavni uzrok starenja akumulacija otpadnih tvari u tijelu.

Ljudi koji piju manje vode ranije ostare te znaju bolovati od artritisa ili slične bolesti. Ako se pije dovoljno vode, taloženje otpadnih tvari u tijelu bit će znatno manje, stanice će biti čistije, usporit će se starenje i tijelo će dugo ostati mlado.

Barem 20% potrebe za vodom može se zadovoljiti putem hrane, dok je ostatak potrebno podmiriti unosom tekućine. Diuretici, kao što su kofein i alkohol uzrokuju veću potrebu za vodom jer potiču veće izlučivanje vode iz organizma, a mogu imati čak i suprotne efekte na naše tijelo izvlačeći vodu i kisik iz stanica.


Kvaliteta vode koju pijemo

U vodi se otapa više tvari nego u ijednom drugom otapalu zbog čega voda na sebe veže brojne organske i anorganske tvari s kojima stupa u dodir. Velika je razlika između čiste prirodne izvorske vode i one iz slavine. Premda zadovoljava današnje standarde zdravstvene ispravnosti, voda iz vodovoda opterećena je klorom koji uništava patogene bakterije u našem tijelu, i drugim tvarima, a na svom je putu do naših domova izgubila i onu važnu životnu energiju koju voda ima na prirodnom izvoru i koja ju čini blagotvornom. Također, mrtva voda ne sadrži različite prirodne minerale koje živa voda prirodno sadrži. Stoga ona prilikom prolaska kroz naše tijelo crpi minerale iz tijela.

Foto: iStock
Velika je razlika između čiste prirodne izvorske vode i one iz slavine.


Inteligentna tekućina

Japanski znanstvenik dr. Masaru Emoto u svojim je fascinantnim istraživanjima u kojima je koristio tehniku naglog zamrzavanja dokazao kako se izlaganjem vode različitim informacijama može mijenjati struktura njenih kristala. U svojim je pokusima na boce ili čaše vode zalijepio različite poruke (volim te, mrzim te, itd.). Pozitivna riječ rezultirala je formiranjem predivnih kristala, dok je negativna rezultirala raspadajućim kristalima. Analize rezultata pokusa dr. Emota pokazuju kako je voda izuzetno rječita u interakciji sa svojom okolinom. Jedan od najljepših kristala oblikovale su riječi "ljubav i zahvalnost".

Kako se naše tijelo sastoji od velike količine vode, možemo zaključiti kako negativne emocije i misli utječu na stanje našeg organizma. Svakome od nas dostupna je ova jednostavna tehnika impregnacije vode koju pijemo pozitivnim mislima, čime zasigurno možemo doprinijeti harmoniji našeg tijela

 

Mineralna voda

O ljekovitosti mineralnih voda znali su još drevni narodi Grčke i Rima, bili su fascinirani njenim ljekovitim svojstvima, te su je koristili za liječenje brojnih tegoba. Danas se na tržištu nalaze brojne vode koje se klasificiraju kao mineralne, ali nažalost neke od njih nemaju veze s prirodnim mineralnim vodama. Prirodna mineralna voda potiče iz podzemnih izvora koji su zaštićeni od ikakvih zagađenja, dok su druge vode umjetno gazirane, dodan im je CO2 neposredno prije punjenja u bocu i takve vode nemaju ljekovita svojstva.

Najpoznatija primjena prirodne mineralne vode je kod želučanih tegoba. Ukoliko ste naduti, imate probavnih smetnji, popijte čašu ove vode i probavne smetnje će se brzo smanjiti ili u potpunosti ukloniti.

 

Morska voda

Ukoliko želite otići korak dalje, drevni kineski mudraci preporučuju i svakodnevno konzumiranje milimetarskih količina isključivo čiste morske vode kao prirodnu nadopunu prehrani. Naravno, bocu čiste morske vode morate uzeti iz strogo nezagađenih dijelova mora i treba se držati u hladnjaku. Količine konzumiranja su milimetarske, a obvezno je i razrjeđivanje u čaši čiste vode. Međutim bitno je naglasiti da kupovna sol ne može zamijeniti morsku vodu. Naime, istraživanja su pokazala da kupovna, industrijski oplemenjena sol, koju danas koriste svi u svijetu , više šteti tijelu nego mu pomaže. Kupovna sol lišena je svojih prirodnih minerala i elemenata u tragovima i nema zdrav utjecaj na tijelo. Pomaže u liječenju  bolova u leđima, kod išija, sportskih ozljeda, problema s cirkulacijom krvi, psorijaze, svih stanja povezanih s modernim načinom življenja poput, živčane napetosti, stresa…daje prevenciju i liječi srčano-žilne bolesti, uklanjanja nečistoće s kože te čisti ten i uspostavlja vlažnost suhe kože.

 

Prirodni sokovi

Uz konzumiranje svježeg voća i povrća, važno je uvesti i konzumiranje sokova u svoju dnevnu rutinu. Djelotvornost sokova sastoji se u činjenici da se odvajanjem vode i vitalne energije od vlaknastih tvari tekuća prehrana brzo probavlja, pa se tako  hranjivi sastojci lako apsorbiraju i dospijevaju na stanični nivo u roku od 15 minuta, dok se unosom tog istog voća i povrća putem prehrane, apsorpcija odvija tek nakon nekoliko sati.


Sok od jabuke

Kraljica svog voća je jabuka, njen sok pravi je osvježavajući tuš za organizam. Sadrži velike količine pektina koji u organizmu kupi vodu i otrove. Sok od jabuke pospješuje prijenos impulsa u živčanim stanicama, puni mozak kisikom te poboljšava rad srca, pospješuje djelovanje probavnog kanala, bogat je željezom, magnezijem, silicijem i kalijem. Stručnjaci tvrde, da dvije čaše soka od jabuke dnevno, umanjuje mogućnost od razvoja senilnosti i Alzheimerove bolesti.


Sok od limuna

Grci su limun zvali perzijska jabuka, jer je bogat antioksidantima, vitaminom C, flavonidom naringeninom koji sprječavaju rano starenje i infekcije. Malo mlake vode sa sokom od pola limuna pomaže uspostavljanju pH ravnoteže u želucu,  a riješit će vas i mučnine.


Sok od povrća (cikla, mrkva, krastavac)

Ovo je sok za savršeno zdravlje, te ga možete piti tako da uzimate sva tri sastojka istovremeno i pomiješano, ili svaki sastojak zasebno. Sok od krastavaca je najbolji prirodni diuretik, pospješuje izlučivanje urina i time pomaže u izbacivanju toksina iz tijela. Sadrži preko 40% kalija, zbog čega je odličan za reguliranje krvnog tlaka.

U kombinaciji sa sokom od mrkve i cikle pomaže u liječenju reumatskih oboljenja koja nastaju zbog prevelikog nakupljanja mokraćne kiseline u krvi. Cikla u ovoj kombinaciji, čisti crijeva, sprječava nastanak kancerogenih oboljenja, popravlja cirkulaciju, liječi anemiju.

Foto: iStock
Ako pijemo dovoljno vode, taloženje otpadnih tvari u tijelu bit će znatno manje, stanice će biti čistije, usporit će se starenje i tijelo će dugo ostati mlado.


Kako osigurati dostatan unos tekućine

Iako se čini kako je pijenje vode najjednostavniji način za očuvanje dobrog stanja organizma, ponekad je teško, naročito zaposlenim ljudima s ubrzanim ritmom života, tijekom dana konzumirati preporučene količine. Kao i sve drugo, i ovo je stvar navike. Rješenje je piti tekućinu u malim količinama tijekom cijelog dana. Ukoliko sa sobom pri ruci uvijek imate bočicu vode potaknut ćete refleksno posezanje za njom. Ako vam dosadi okus čiste vode, možete joj dodati malo limuna ili limete.

Voda se u organizam treba unositi odvojeno od hrane, a prve dvije čaše trebali bi popiti odmah ujutro, prije jela. Osobe sklone želučanim tegobama trebale bi piti toplu vodu. Konzumacija čaše tople vode ujutro potiče probavu i pomaže jutarnjem pražnjenju crijeva. Izbjegavajte piti prehladnu vodu jer ona može uzrokovati oštećenje crijeva, pogotovo ako se konzumira za vrijeme jela.


© Copyright Divine Energy Park

Organizacija za razvoj svijesti, zdravlja, prirode i mira

www.dep.life

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Teme
Linker
18. prosinac 2020 07:01