SHUTTERSTOCK
Važni koraci zaštite

Njega kože od glave do pete: Kad zima napadne lice, usnice i ruke

Crveni nos, isušena koža ruku i lica, ispucale usnice simptomi su koji govore da naša koža teško podnosi hladnoću, vjetar, suh zrak

Zima je naročito težak period za našu kožu. Zbog hladnog zraka vani i suhog u našim domovima i uredima može postati suha, crvena i ispucala. No, iako nam je, naravno, jako stalo da naša koža izgleda lijepo, ona ima i svoju funkciju. Između ostalog čuva i održava tjelesnu temperaturu i štiti od raznih nepoželjnih mikroorganizama te je stoga jako važno da je i zimi održavamo u dobrom stanju kako bi mogla normalno obavljati svoje važne zadaće. Suha i ispucala koža česta je pojava zimi, vrlo je neugodna, ponekad čak i bolna, a postane li taj problem kroničan i jako izražen, povećava se i rizik od raznih infekcija jer nas oštećena koža ne može dobro zaštititi od ulaska virusa, bakterija, gljivica i ostalih štetnih mikroorganizama.

image
SHUTTERSTOCK

Lice

Hladnoća u zimskim mjesecima jako doprinosi isušenosti kože općenito, a naročito lica, baš kao i suh zrak u unutrašnjim prostorima. Stoga je jedan od najkorisnijih savjeta da počnete koristiti ovlaživače zraka u svom domu i drugim prostorima u kojima provodite puno vremena. No, to nije dovoljno, važno je i da njegu prilagodite zimskim uvjetima.

Hidratacija vraća sjaj

Jedan je od prvih koraka da lice redovito, više puta tijekom dana, a naročito prije izlaska zaštitite odgovarajućom kremom, i to onom koja će kožu istodobno zaštititi, umiriti, njegovati i obnoviti. A sve to sadržano je u jednom proizvodu - Eucerin Aquaphor obnavljajućoj njezi čija formula stvara polupropusnu zaštitnu barijeru na koži koja regulira gubitak vodene pare i pomaže koži da zadrži potrebnu vlažnost. Ova obnavljajuća njega obogaćena je glicerinom, koji privlači vodu i pomaže je zadržati u koži, te pantenolom, koji pomaže ubrzati regeneraciju i obnavljanje, a također hidratizira kožu. Važno je napomenuti i to da formula ima minimalan broj sastojaka, ne sadrži parfeme ni konzervanse koji bi kožu mogli dodatno isušiti i nadražiti te je dobro podnošljiva i na najosjetljivijoj koži. I ono najbolje: osim za zaštitu i obnavljanje kože, Eucerin Aquaphor pomoći će vam da vratite blistavost koži koju hladan zrak i grijanje u zatvorenim prostorima mogu učiniti sivom i umornom. Dovoljno je da utapkate malo Aquaphora na mjesta gdje inače nanosite highlighter i u trenutku ćete postići svjež i blistav izgled!

image
SHUTTERSTOCK

Usnice

Dok je naše lice prekriveno relativno debelim zaštitnim slojem kože koji uz malo dodatne pažnje i njege može zadržati dovoljnu količinu vlage da se spriječi isušenost, moglo bi se reći da su usnice gotovo ogoljele: koža na njima posve je tanka te jedva da prekriva vrlo osjetljivu sluznu opnu koja se nalazi ispod nje. Uz to, usnice nemaju žlijezda lojnica ni znojnica pa je gubitak vode s njihove površine i do deset puta veći nego na drugim dijelovima lica ili tijela. Te fiziološke činjenice, u kombinaciji s atmosferskim prilikama, mogu doprinijeti isušenosti usnica zimi. Suhe i ispucale usne nisu samo estetski nego i zdravstveni problem jer mogu biti neugodne, a ponekad i bolne. Kad usnice postanu suhe, skloni smo ih češće oblizivati u uzaludnim pokušajima da ih nekako ovlažimo. Iako na taj način možemo na nekoliko sekundi imati osjećaj da je nelagoda manja, zapravo samo pogoršavamo stanje.

Čudesna moć u malom pakiranju

Suhe i ispucale usnice zahtijevaju trenutnu intenzivnu njegu kako bi ponovno bile zdrave i meke, a za to postoji S.O.S. rješenje koje stane i u najmanju torbicu! Eucerinov tim stručnjaka kreirao je Aquaphor Lip Repair balzam za usne u praktičnom pakiranju od 10 ml koji trenutno, u samo 60 sekundi, njeguje i omekšava suhe usne. Klinički i dermatološki dokazano umiruje i obnavlja suhe, ispucale usne. Nježna, ali učinkovita formula bez mirisa i konzervansa krije se u ambalaži s aplikatorom koju ćete lako ubaciti u kozmetičku torbicu, ponijeti na posao ili koristiti kod kuće. Osim za odrasle, prikladan je i za djecu stariju od tri godine kojoj će u trenu smanjiti nadraženost i crvenilo usnica nakon igre na hladnom zimskom zraku.

Ruke

Tijekom zime koža ruku postaje grublja, hrapava i ispucana čak i kod onih koji inače nemaju problematičnu kožu, a posebno kod osoba sa suhom i osjetljivom kožom. Naime, ruke nisu opskrbljene lojnim žlijezdama, njihov je zaštitni film vrlo siromašan i uz to su svakodnevno izložene kontaktu s vodom i raznim deterdžentima, a sve to čini ih još sklonijim isušivanju i osjetljivijim na nepovoljne zimske uvjete. Kada je posrijedi ispucala koža na rukama, simptomi se kreću od malih pukotina oko zanoktica do većih pukotina na prstima, palcima i zglobovima.

image
SHUTTERSTOCK

Zimi rukama treba pojačana njega

Važno je djelovati preventivno i nastojati što više zaštititi kožu tako da pri svakom korištenju kemikalija nosite zaštitne rukavice, da perete ruke u mlakoj vodi jer prevruća ili prehladna može pogoršati stanje kože te da izbjegavate agresivne sapune i proizvode za čišćenje ruku. Kada se koža na rukama redovito njeguje, to će pomoći da se spriječi isušivanje i pucanje. Redovita hidratacija je ključna za rješavanje tog problema, a najbolji izbor za to je Eucerin Aquaphor obnavljajuća njega. Dostupna je u različitim formatima i veličinama pa je možete držati pored svakog mjesta gdje perete ruke, i kod kuće i na poslu, kako bi vam prva pomoć u svakom trenutku bila nadohvat ruke.

Noćni tretman za bolne zanoktice

Zanoktice su naročito neugodne i bolne, a zimi ih je najteže zaliječiti jer vremenski uvjeti dodatno pogoršavaju stvar. Redovito ih omekšavajte hidratantnom njegom, a zatim ih nježno uklonite. Najbolje i najbrže rješenje je Eucerin Aquaphor obnavljajuća njega koja je idealan noćni tretman za ispucale zanoktice, ali i za vrlo suhe ruke. Umasirajte malo proizvoda u svaku ruku prije odlaska na spavanje, a posebnu pažnju posvetite zanokticama nanoseći na njih deblji sloj Aquaphora. Vaša će koža ujutro biti glatka i mekša.

image
Foto: Eucerin

Stopala

Naša stopala su pod stalnim pritiskom jer nose našu težinu bilo da hodamo, trčimo ili mirno stojimo dulje vrijeme. Koža na stopalima također nema lojne žlijezde pa je posebno osjetljiva na suhoću, a zimi je stalno zatvorena u debeloj obući u kojoj je često izložena trenju. Isušivanju su posebno podložne pete čija je koža vrlo često jako gruba i ispucala.

Hidratacija je najbolje rješenje

Kako biste izbjegli nelagodu, zatezanje i bol koju može izazvati suha i ispucala koža stopala, redovito ih hidratizirajte čak i tijekom zimskih mjeseci. Važno je i da nakon kupanja, kada koža omekša, nježno uklonite tvrdu kožu pomoću kamena. Kako biste spriječili isušivanje i pucanje kože, redovito je hidratizirajte Eucerin Aquaphor obnavljajućom njegom koja je najbolja prva pomoć i onda kad su pukotine već nastale. Umirujuća mast lagana je za nanošenje na vrlo suhu i/ili ispucalu kožu peta, ali i ispucalu kožu koljena i listova. Pruža koži njegu koja joj je potrebna i dokazano obnavlja izrazito suhu, ispucalu i nadraženu kožu. Količina proizvoda koja stane na vrh prsta dovoljna je za njegu svakog stopala. A brigu o koži stopala i nogu olakšat će vam i praktična pakiranja, veće od 220 ml u spreju koje je idealno je svakodnevnu uporabu na većim površinama kože nakon tuširanja ili kupanja te manje pakiranje od 45 ml koje se lako stavlja u džep ili torbu za jednostavnu primjenu u svakom trenutku kad osjetite nelagodu.

Intenzivan noćni tretman

Kao i za ruke, Eucerin Aquaphor može se koristiti i kao intenzivna noćna njega stopala ili nogu. Nanesite mast na stopala ili noge prije nego što odete u krevet i ujutro ćete imati nježnu i glatku kožu. Istraživanja na izrazito suhoj i ispucaloj koži pokazala su statistički značajno poboljšanje preko noći nakon samo jedne primjene Eucerin Aquaphor obnavljajuće njege, a poboljšanja se nastavljaju redovitom primjenom.

image
Foto: Eucerin

Za njegu, obnavljanje, ljepotu...

Eucerin Aquaphor je već stekao kultni status među brojnima korisnicima koji su se uvjerili u njegovu učinkovitost bilo da ga koriste preventivno, kao svakodnevnu redovitu njegu kože, kao rješenje za problem nadražene, suhe i ispucale kože ili u nekim drugim specifičnim situacijama kad je koži potrebna nježna, ali učinkovita i brza pomoć. Primjerice, koža tretirana dermatoloških postupcima kao što su kemijski piling ili tretman laserom izrazito je osjetljiva i zahtijeva intenzivnu hidratantnu njegu kako bi se što prije obnovila. Eucerin Aquaphor obnavljajuća njega stvorit će na koži polupropusnu zaštitnu barijeru i tako ubrzati proces regeneracije i obnavljanja, a jednako će učinkovito ubrzati i regeneraciju kože nakon tetoviranja. Aquaphor je idealan za njegu manjih površinskih opeklina te učinkovito pomaže zaštititi kožu tijekom hladnih i vjetrovitih zimskih dana, kao i za smirivanje nadražene i crvene kože oko i ispod nosa uslijed stalnog ispuhivanja nosa kod prehlade i gripe. Nanošenje minimalne količine nakon svakog ispuhivanja spriječit će daljnju iritaciju, potaknuti obnavljanje kože oko nosa te je zaštititi od oštećivanja.

SOS za nadraženu kožu beba

Koža beba poprilično je osjetljiva i sklona isušivanju. S obzirom na to da je tanka, manje elastična i nerazvijena, često je izrazito suha i nadražena, osobito u pelenskom području i na obrazima.

Crveni obrazi

Koža beba tanja je od kože odraslih, pa je i osjetljivija te njena prirodna zaštitna barijera još nije razvijena u potpunosti. Osjetljivija koža sklonija iritacijama lakše gubi vlažnost i postaje suha. Koža beba posebno je osjetljiva na promjenu vanjske temperature koja može dodatno pogoršati suhoću, uzrokujući brzu promjenu iz suhe u vrlo suhu kožu na obrazima, što se očituje crvenilom, ljuskanjem i neugodnim zatezanjem ili peckanjem.

image
Foto: Eucerin

Pelenski osip

Suhi i nadraženi dijelovi kože na donjem dijelu tijela poznati su pod nazivom pelenski osip. Javlja se kada koža koja je bila u kontaktu s pelenom postane nadražena, crvena i na dodir topla. Vrlo je uobičajen i koliko god često djetetu mijenjali pelene, svejedno se mogu razviti osip, crvenilo i iritacija. Ponekad pelenski osip može biti uzrokovan reakcijom kože na sadržaj pelene, trljanjem pelena o kožu, osjetljivošću na kemikalije koje se koriste u određenim pelenama za jednokratnu upotrebu ili na deterdžent koji se koristi za pranje platnenih pelena. Na kraju, toplo i vlažno pelensko okruženje savršeno je za razvoj gljivica i bakterija koje također mogu izazvati osip, posebno u pregibima kože.

Rutina njege bebine kože

Blaga dnevna njega koja podupire bebinu prirodnu barijeru kože najbolji je način ublažavanja suhe kože i sprečavanja daljnje suhoće. Važno je hidratizirati kožu djeteta, a sigurno ste primijeti kako hidratanta njega jednom na dan nije dovoljna, osobito kod suhih i nadraženih područja kože kao što su obrazi ili pelensko područje. Eucerin Aquaphor obnavljajuća njega pružit će potrebnu hidrataciju suhoj koži bebe te se može nanositi po potrebi. Aquaphor je posebno formuliran kako bi bebinoj suhoj i nadraženoj koži pružio odgovarajuću njegu. Sa samo nekoliko sastojaka, bez mirisa i konzervansa, idealan je za osjetljivu mladu kožu. Stvara nježnu polupropusnu zaštitnu barijeru na koži koja podupire prirodni prijenos vodene pare i kisika. Formula sadrži glicerin - učinkovit hidratantni sastojak koji privlači vodu i pomaže je zadržati u koži, a tu je i pantenol koji pomaže ubrzati regeneraciju i obnovu uz istodobnu hidrataciju kože. Formula klinički i dermatološki dokazano obnavlja vrlo suhu, ispucalu i nadraženu kožu te se brine za krhku bebinu kožu ostavljajući je mekom i glatkom.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji portala Živim i Eucerina

Linker
21. travanj 2024 01:45