SHUTTERSTOCK
svestrana biljka

Ne iskorištavamo dovoljno njezin potencijal! Aloe vera čuva kožu i kosu

Štiti kožu od prijevremenog stvaranja bora te joj pomaže da zadrži čvrstoću i napetost

Aloe vera je poznata po tome da čuva kožu zahvaljujući svojem ljekovitom i umirujućem djelovanju. Iako nije potpuno jasno kako direktno utječe na stanje kose, mnogi koji su pili sok aloe vere tvrde da je pozitivno utjecala na poboljšanje njezina rasta i kvalitete. Razlog može biti obilje vitamina i minerala koje sok sadrži, a to su vitamini C, E i beta-karoten (provitamin A), kao i vitamini B1, B2, B3 i B6 te minerali cink, bakar i željezo.

Drugi razlog može biti u tome što aloe vera osnažuje imunosni sustav, a u nekim slučajevima gubitak kose je izazvan upravo neravnotežom obrambenog sustava organizma. Sok aloe vere sadrži tvar koja se zove acemanan, a smatra se da je to glavna aktivna tvar u ovoj biljci, koja pruža ravnotežu i podršku imunosnom sustavu.


Protuupalna svojstva

Osim što djeluje hidratantno, aloe vera štiti kožu od akni i prijevremenog stvaranja bora te joj pomaže da zadrži čvrstoću i napetost.

Aloe vera ima protuupalna i antibakterijska svojstva te stoga može smanjti razvoj bakterija koje uzrokuju akne te ublažiti crvenilo kože. Nema istraživanja o tome kako sama aloe vera utječe na akne, ali dokazane su dobrobiti kad se koristi u kombinaciji s drugim tretmanima, kao što su retinoidi, pri čemu pomaže u smanjivanju crvenila i sprečava isušenost kože uzrokovanu tretmanom. Istraživanje provedeno 2014. na skupini od 60 ispitanika je pokazalo da je terapija protiv akna na bazi retinoida bila učinkovitija kad je primijenjivana u kombinaciji s aloe verom nego kad su se koristili samo retinoidi.

Aloe vera potiče proizvodnju hijaluronske kiseline te na taj način učinkovito održava kožu vlažnom i vraća joj punoću. Uz to, mukopolisaharidi koje sadrži pomažu da se vlaga zadrži u koži. Za još bolji učinak, nakon gela od aloe vere, nanesite hidratantni proizvod na bazi dimetikona jer ćete na taj način „zaključati“ vlagu u koži.

Linker
16. travanj 2024 13:18