SHUTTERSTOCK
frustrirajuće

Kako osloboditi ‘zarobljeno‘ kihanje? Ispobajte ovaj genijalni trik: Nitko mi nije vjerovao da funkcionira

Kihanje je izuzetno važno i da zadržavanje tog nagona može izazvati ozbiljnu štetu

S ovim problemom mnogi se u ovo doba godine, kada vladaju prehlade, virusi i gripa, suočavaju. Osjećate kako vam dolazi da kihnete, uz popratno bockanje u nosnim prolazima...ali nikako da kihnete. To se događa kad nešto poremeti refleks koji izaziva kihanje, kada sluznica u vašem nosu postane nadražena zbog nadražujućih čestica koje tijelo pokušava izbaciti. Ponekad taj signal koji putuje između živaca u nosu i mozga ode u krivom smjeru, što dovodi do tog frustrirajućeg nedovršenog kihanja. Pitate se kako možete riješiti taj frustrirajući problem? Kreatori sadržaja na TikToku dijele na tisuće video snimaka u kojima pokazuju svoje pametne trikove za oslobađanje kihanja koje je zapelo u nosu, uključujući i pritisak prsta na gornje nepce i guranje smotuljka papira u nosnicu. No djeluju li svi ti trikovi ili barem neki od njih?

Što se isplati isprobati

Lauren Thayer, medicinska sestra iz medijske tvrtke Health Canal u Ohiu, za DailyMail je pojasnila koje se od tih trikova isplati probati, a koji vam zapravo mogu naškoditi. Morgen Marie, influencerica iz Kalifornije objavila je na TikToku video u kojem tvrdi da je naučila kako kihati na komandu.

- Moje su alergije bile tako teške, a stvar je dodatno pogoršavao taj problem kad stvarno imaš potrebu kihnuti, a nos te jednostavno zezne. To je stvarno grozno - požalila se ova majka petero djece, čiji video ima više od 625.000 pregleda. Zatim je pritisnula nokat prsta unutar nosnice prema vanjskoj stijenki nosa i u nekoliko sekundi uspjela je osloboditi zarobljeno kihanje. - Toliko se bolje osjećam nakon toga - zaključila je zadovoljno. Ellai, koja je pogledala njezin video, napisala je u komentaru „OVO ZAISTA FUNKCIONIRA”. Korisnica TikToka pod nazivom Hope rekla je da ona taj trik koristi oduvijek, ali joj nitko nije vjerovao da funkcionira. Tu je i komentar Tiktokerice Yeet koja je napisala da to stalno primjenjuje i da je to odlična stvar za rješavanje problema koje joj njezine alergije uzrokuju.

U međuvremenu, još jedna TikToker s korisničkim imenom Tucie Tutorials objavio je video u kojem pokazuje da pritisak vrhom prsta o gornje nepce u usnoj šupljini izaziva kihanje. Jess, kreatorica sadržaja na TikToku iz Floride, podijelila je video u kojem je smotuljak toaletnog papira ugurala u nosnicu, što ju je navelo da kihne. Dodala je i savjet u kojem kaže da papir treba dodirnuti stražnju stranu nosnica kako bi trik funkcionirao. Škakljala je nosnicu papirom gotovo minutu prije no što je kihnula, a potom je zaključila kako ima nešto u toaletnom papiru što aktivira njezino kihanje.

Zanimljivo je da Thayer smatra kako dva trika s TikToka zapravo zaista mogu biti učinkoviti.

- Smotajte papirnatu maramicu ili toaletni papir tako da vršak bude zašiljen i zatim ga gurnite u nos. Tako ćete stimulirati trigeminalni živac te poslati poruku mozgu da je sve spremno za kihanje - pojasnila je. Trigeminalni živac je najveći kranijalni živac koji šalje signale boli, dodira i temperature, a to uključuje i potrebu za kihanjem. Dodirivanje gornjih nepca jezikom ili prstom također aktivira isti taj živac, baš kao i potezanje dlačice u nosu. Ipak, upozorava da ne biste trebali gurati papir preduboko u nos kako se ne bi dogodilo da se tamo zaglavi. Thayer je ovim savjetima dodala i to da gledanje u jako svjetlo nekim ljudima pomaže da kihnu. Do trećine populacije doživljava nešto što se naziva fotički kih refleks, poznat i kao sindrom autosomno dominantnog prisilnog heliooftalmičkog izbijanja (ACHOO sindrom). To je kad je kod ljudi kihanje posljedica izlaganja suncu ili jakoj svjetlosti. Svjetlost okida refleks koji pomaže u uspostavljanju komunikacije između oka i nosa. Najčešće se to događa nakon izlaganja intenzivnom suncu neposredno po izlasku iz tamnijeg ambijenta, opisuju stručnjaci iz Klinike Cleveland, a radi se o nasljednoj pojavi. Udisanje mirisa papra ili nekog drugog začina također vam može pomoći da se riješite zarobljenog „kiha”. - Naime, začini poput zelenog ili crnog papra sadrže piperin koji nadražuje nosnusluznicu. To može stimulirati na kihanje tako što djeluje kao okidač na živčane završetke u trenutku kad se nos pokušava riješiti tog iritansa - pojašnjava Thayer. Dodaje i da gazirana pića mogu biti od pomoći. Udisanje ili pijenje veće količine gaziranog pića može dovesti do prevelike količine ugljičnog dioksida u tijelu, a on može izazvati kihanje. Thayer napominje da je kihanje izuzetno važno i da zadržavanje tog nagona može izazvati ozbiljnu štetu.

- Pokušaj da se potisne nadolazeće kihanje uzrokuje prekomjerni pritisak u grlu ili sinusima, a to može dovesti do posljedica, poput infekcija uha, pucanja bubnjića, oštećenja krvnih žila u nosu, frakture rebara te, rijetko, aneurizme u mozgu - kaže.

Linker
20. travanj 2024 02:46