SHUTTERSTOCK
Upozorenje

Stalno ste na TikToku? To uopće nije zafrkancija i može dovesti do tri ozbiljne posljedice na vaš mozak

Prefrontalni korteks nije u potpunosti razvijen do otprilike 25. godine života

Koja je prva radnja danas koju ste ujutro napravili nakon što ste otvorili oči? I da nije prva, sigurni smo da nismo previše pogriješili ako je svrstamo među prvih pet. Pogađate, rutina koju iznova i to već od ranog jutra svi ponavljamo je ‘skrolanje‘ po mobitelu. Ipak, ono što posebno zabrinjava što su taj obrazac preuzeli mnogi mladi i djeca. Štoviše, ovaj virtualni svijet društvenih mreža nas je, a posebno mlade, toliko preuzeo, da se nerijetko događa da prelazimo cestu bez da odmaknemo mobitel, a kamo li podignemo pogled.

image
SHUTTERSTOCK

Problemi s koncentracijom

Unatoč činjenici da su istraživanja o vremenu i načinu korištenja društvene platforme poput TikToka još uvijek ograničena, roditelji, zdravstveni i prosvjetni djelatnici primjećuju zabrinjavajući porast teškoće koncentracija djece na dulji period.

- Iako još nemamo longitudinalno istraživanje, nema sumnje da TikTok utječe na mozak, a dječji se mozgovi još uvijek razvijaju u ranim do srednjim 20-ima - rekla je Jessica Griffin, izvanredna profesorica psihijatrije i pedijatrije.

Prefrontalni korteks dio mozga u kojem se modulira pažnja, inhibicija impulsa, memorija i kognitivna fleksibilnost nije u potpunosti razvijen do otprilike 25. godine života.

TikTok ovisnost

Ipak, nekoliko dostupnih studija pokazuje da tehnologija općenito šteti kontroli impulsa mladih ljudi kao i sposobnosti vrednovanja odgođenog zadovoljstva. Sama platforma TikTok je tako nedavno produžila svoju maksimalnu duljinu videozapisa s tri na 10 minuta, jer su njezini prepoznatljivi kratki videozapisi itekako ostavili posljedice.

- Kratki video zapisi, poput slatkiša, izazivaju navalu dopamina, kemikalije za ugodu koja se oslobađa u centru za zadovoljstvo u našem mozgu zbog čega imamo potrebu za još - rekla je Griffin.

Studija iz 2021. o specifičnim neurološkim učincima TikToka ispitivala je kako Douyin (kineska verzija TikToka) utječe na mozgove kineskih studenata. Otkriveno je da gledanje personaliziranih, algoritamski odabranih videozapisa aktivira centre za nagrađivanje u mozgu mnogo više od gledanja nasumičnog videozapisa koji nisu odabrano posebno za gledatelja. Skeniranje mozga učenika koji su redovito koristili aplikaciju otkrilo je reakcije nalik ovisnosti, a nekim je ispitanicima istraživanja nedostajalo dovoljno samokontrole da prestanu gledati.

- Ako gledate TikTok dulje vrijeme, to može dovesti do problema s pažnjom, koncentracijom i kratkoročnim pamćenjem - upozorila je Griffin.

Zbog virtualne, smanjenje interakcije u stvarnom životu mogu dovesti do usporenog emocionalnog i društvenog razvoja, kao i mogućnost da čak i uz roditeljsku kontrolu djeca budu izložena potencijalno uznemirujućim, štetnim ili netočnim informacijama. Ova je profesorica također upozorila da su djeca kroz korištenje interneta, izložena povećanom riziku od potencijalnih predatora. Spomenuti algoritamski odabrani videozapisi također su mogli pokazati njihove najdublje strahove i brige.

- Ako je vaše dijete zabrinuto zbog poremećaja prehrane, tjeskobe ili depresije, vjerojatnije je da će se više sadržaja vezanog uz te teme pojaviti na njegovom zaslonu - rekla je Griffin.

Što roditelji mogu učiniti?

Negativnim učincima TikToka u svom radu s djecom i tinejdžerima, posebno kada je u pitanju njihova sposobnost obraćanja pažnje svjedočili su brojni stručnjaci, a među njima i ova psihoterapeutkinja.

- Čak ni u mom uredu ne mogu ostati usredotočeni bez gledanja u svoje telefone rekla je Kathryn Smerling.

Dok je potpuna zabrana gotovo pa nerealna, psihoterapeutkinja Smerling je savjetovala da roditelji trebaju otvoreno razgovarati s djecom o mogućim posljedicama i potaknuti ih da ispune svoje vrijeme uz niz različitih aktivnosti.

Roditelji također mogu pomoći svojoj djeci tako da koriste TikTokov alat za upravljanje s vremenom provedenim pred ekranom s kojim će automatski dobiti vremensko ograničenje.

- Razgovarajte o prednostima i nedostacima društvenih medija i pobrinite se da vrijeme koje vaša djeca provode tamo, bude ograničeno - rekla je predlažući pritom da svoje ali i zajedničko vrijeme upotpune sadržajnim, sportskim aktivnostima i boravkom u prirodi.

Linker
25. travanj 2024 16:15