SHUTTERSTOCK
nekoliko savjeta

Kako možete zaštititi kosu na bazenu

Klor iz bazenske vode isušuje kosu i izbljeđuje njen prirodni pigment

Ljeti češće idemo na bazene, a voda u njima može biti posebno štetna za kosu ako smo u bazenu često i dugo. Klor iz bazenske vode isušuje kosu i izbljeđuje njen prirodni pigment, a ioni bakra (dodaje se za sprečavanje rasta algi) uzrokuju zelenkastu nijansu kose. Sve se to može spriječiti ili barem velikim dijelom umanjiti nošenjem kape za plivanje, jer ona sprječava kontakt s metalima u bazenskoj vodi.

Ulje i regenerator

No, mnogi koji plivaju rekreativno izbjegavaju nositi kapice, čime se izlažu spomenutim oštećenjima. Osobito to vrijedi za osobe s obojenom kosom (posebno za plave nijanse), suhom kosom, tankom ili prorijeđenom te već oštećenom kosom. Srećom, i bez kapice se može doskočiti problemu. Već ispiranje kose običnom vodom iz tuša prije ulaska u bazen bit će korisno, jer će umanjiti djelovanje bazenske vode. Nemojte pritom šamponirati kosu - šamponi reagiraju negativno s klorom iz vode i samo će pojačati isušivanje kose. Na kosu možete nanijeti tanak sloj kokosova ulja ili regeneratora prije ulaska u bazen kako biste je zaštitili.

Ulje će stvoriti barijeru između kose i klora, kao i silikoni iz regeneratora koji će spriječiti "hvatanje" klora i ostalih kemikalija za vlasi. Regenerator će spriječiti i zapetljavanje kose. Isperite kosu odmah nakon izlaska iz bazena, jer što se klor dulje zadrži na kosi, to će više štete uzrokovati. Dobro bi bilo odmah i oprati kosu šamponom te nanijeti regenerator. Kupiti se mogu i posebni šamponi namijenjeni uklanjanju klora iz kose, što je odlično rješenje za česte korisnike bazena. Kosu po mogućnosti osušite na zraku i raščešljajte češljem širokih zubaca.

Linker
12. travanj 2024 05:03