Stručnjaci savjetuju da bi roditelji djecu koja redovito ili često hrču trebali odvesti na liječnički pregled
 Foto: iStock
Krivi su povećani krajnici

Djeci koja hrču prijeti smanjena kvaliteta života

Možda vam se ova vijest čini simpatična, no zapravo bi nas trebala zabrinuti jer stručnjaci kažu da ovaj poremećaj utječe na dječje zdravlje i više nego što smo mislili

Mnogi roditelji čija djeca redovito hrču nisu svjesni koliko to može biti opasno za dječje zdravlje. Znanstvenici sa sveučilišta u Göteborgu u Švedskoj u novoj su studiji, objavljenoj u publikaciji The Journal of Laryngology & Otology, zaključili da djeca koja trajno hrču često imaju smanjenu kvalitetu života.

- Osobito se to odnosi na djecu koja imaju apneju u snu. - rekla je voditeljica studije dr. Gunnhildur Gudnadottir.

Čest poremećaj

Apneja u snu je čest poremećaj u kojem tijekom spavanja dolazi do prekida disanja ili ono postaje vrlo plitko. Kad se to dogodi, spavač prelazi iz dubokog u lagan san, a kako se to događa više puta tijekom noći, ujutro je neispavan i iscrpljen.

Znanstvenici kažu da mnoga djeca hrču povremeno, što ne utječe na zdravlje. No, kada hrkanje postane stalno narušena je kvaliteta sna, što vodi do dnevne pospanosti, slabe koncentracije, teškoća u učenju, usporenog rasta, pa i mokrenja u krevet.

Za ovu su studiju znanstvenici nasumično izabrali 1320 djece u dobi do 11 godina iz švedske nacionalne baze podataka, a roditelji su ispunili upitnik o poremećajima spavanja njihove djece unazad mjesec dana te naveli jesu li potražili liječničku pomoć zbog toga. Iz 754 ispunjenih upitnika koje su primili znanstvenici su utvrdili da oko pet posto djece hrče redovito ili nekoliko noći na tjedan, ali samo su u trećini takvih slučajeva roditelji potražili medicinsku pomoć.

Roditelji nisu upućeni

- Studija pokazuje da je svjesnost roditelja i skrbnika o negativnim učincima isprekidanog sna na dječje zdravlje niska te da mnogo roditelji uopće nisu svjesni da je to nešto što treba istražiti – rekla je dr. Gudnadottir.
Stručnjaci kažu da su najčešći uzrok stalnog hrkanja kod djece povećani krajnici ili adenoidi (tzv. treći krajnik, odnosno nakupine limfnog tkiva iza nosnih hodnika i nosne šupljine), sugerirajući da bi problem hrkanja lako mogao biti riješen kirurškim zahvatom. U svakom slučaju, roditelji bi djecu koja redovito ili često hrču trebali odvesti na liječnički pregled, savjetuju autori studije.

Linker
26. travanj 2024 10:47