SHUTTERSTOCK
svakodnevne navike

Često ih podcjenjujemo, a najveći su kradljivci naših godina

Sjedenje dovodi do povećanog rizika od razvoja kroničnih bolesti, oslabjelog mišićno-koštanog sustava depresije i anksioznosti

Kad smo bili djeca, voljeli smo se isticati svojom starijom braćom ili rođacima. Njihove su nam godine predstavljale svojevrstan način sigurnosti, pa čak i hvalisanja ‘Moj brat je jači od tvog!‘ ili ‘Moja sestrična je tu već bila na izletu.‘ Kako odrastamo, ta se ploča pomalo okreće. Naravno i dalje smo ponosni na svoje drage, međutim, više nam nije važna činjenica što su stariji. Dapače, nerijetko želimo zaustaviti vrijeme svjesni prolaznosti života. No, nešto čega nismo svjesni je da si često sami oduzimamo godine. Pa koji su to najveći kradljivci godina?

Najveći kradljivci godina

Jeste li se ikada zapitali zašto neki žive dulje i zdravije od drugih? Pogledajmo neke od okolnosti koje mogu utjecati na duljinu našeg života, odnosno tko su to naši kradljivci godina:

Stres

Možda vam već ide para na uši na spomen stresa, međutim, on je itekako ozbiljan okidač na naše fizičko i mentalno zdravlje. Stoga, ako na pitanje jeste li pod stresom već programirano odgovarate ‘ništa neuobičajeno‘, pokušajte osvijestiti sljedeće:

  • Odgovarate li na poslovne e-mailove u 10 sati navečer?
  • Ne možete spavati?
  • Neprestano razmišljate o tome hoćete li imati financija za sve?
  • Razmišljate hoćete li uspjeti dati pet ispita u mjesec dana?

Stres doista razara i smanjuje kvalitetu života i stoga je jedan od najvećih kradljivca godina. Kada smo mu u kontinuitetu izloženi, ne moramo dvojiti da će se odraziti na zdravlje našeg srca, mozga, štitnjače, crijeva i ostalih organa.

Loš stil života

Nezdrave životne navike također pripadaju kradljivcima godina, odnosno bitno nam smanjuju životni vijek. Pušenje, prekomjerna konzumaciju alkohola, prehrana osiromašena potrebnim esencijalnim nutrijentima i nedostatak tjelovježbe dovode do loše kvalitete života. Ono što jedete igra važnu ulogu u dugovječnosti. Uravnotežena i hranjiva prehrana, bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima, može doprinijeti cjelokupnom zdravlju i dobrobiti.

Odnosi

Oni naši stariji braća i rođaci s početka priče, ali i zdrava okolina jednako su važna komponenta koja doprinosi duljem i sretnijem životu. Održavanje pozitivnih društvenih veza može poboljšati mentalno blagostanje i pružiti osjećaj pripadnosti.

Okolišni čimbenici

Čist zrak i voda odnosno život u okruženju bez zagađenja saveznik je našeg zdravlja. Pristup čistom zraku i vodi smanjuje rizik od respiratornih bolesti i onih koje se prenose vodom.

Pretjerano izlaganje suncu

Znamo da je sunce zdravo, dapače, poželjno. Vitamin D je jedan od dominantnih vitamina kojeg naše tijelo treba. No, ako pravilno ne zaštitimo kožu, pogotovo našeg lica koje je uvijek najizloženije, možemo očekivati njezino preuranjeno starenje, a još gori scenarij, otvaramo put melanomu kože.

Sjedilački način života

Sjedilački način života s niskom razinom tjelesne aktivnosti također ima utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje. Između ostalog dovodi do povećanog rizika od razvoja kroničnih bolesti, oslabjelog mišićno-koštanog sustava pa i atrofije mišića, a i depresije te anksioznosti.

Svi su nabrojeni čimbenici često međusobno povezani, a bavljenje jednim aspektom može pozitivno utjecati na druge. Stoga svjesni odabir zdravijeg načina života, ali i traženje stručne pomoći onda kada je to potrebno mogu vratiti ukradene godine života.

Linker
25. travanj 2024 07:35