nije kasno da se sve popravi

Isplati li se boriti ili si trebate reći zbogom: 11 znakova da ste u nesretnom braku

S obzirom na to da su u svim brakovima (čak i onim najsretnijim) prisutni sukobi, neki se problemi mogu popraviti konstruktivnim razgovorom ili savjetovanjem.

 

Faza medenog mjeseca rijetko kad traje zauvijek. U idealnom slučaju, jednom kada nagon da supružnika primite za ruku i poljubite ga pred svima počne blijediti, vaš će se odnos usporiti i pretvoriti u onaj ugodan i opuštajući koji vam oboma odgovora.

Ili se sve to može pretvoriti u vezu bez ljubavi, i to toliko polako da ni sami ne znate kako ste se tu našli.

- OK, znam da ovo zvuči jako oštro, ali nesretni brakovi su puno češći nego što to mislite - kaže psihologinja i bračna terapeutkinja dr. Marni Feuerman

U mnogim slučajevima, objašnjava Feuerman, u brakovima se događaju problemi u komunikaciju, koje jedan partner prepoznaje, a drugi odbija priznati. To se može dogoditi jer su se životni ciljevi jedne osobe promijenili i više se ne poklapaju s ciljevima i željama partnera ili se osjećaju kao da njihove brige nikada u vezi nisu shvaćene ozbiljno. U drugim slučajevima, oba se partnera nađu zarobljena u nezdravim obrascima (na primjer, neprestano prepiranje) i odvoje se jer su više jednostavno iscrpljeni za svađu.

Budući da su u svim brakovima (čak i onim najsretnijim) prisutni sukobi, neki se problemi mogu popraviti konstruktivnim razgovorom ili savjetovanjem, uvjerava Feuerman. No, također neke pukotine u vezi, shvatit ćete i sami se ne vrijede popravljati. Bez obzira na ishod, ako ukažete na napetosti u vašem braku, imat ćete priliku pronaći sreću sa suprugom, s nekim novim ili sami.

Na vama je da otkrijete prolazite li jednostavno kroz malo teži dio (koji se da popraviti) ili ste stvarno u nesretnom braku. Srećom, postoje znakovi koji će vam pomoći da shvatite ovo potonje.


1. Ne seksate se

Naravno, svatko ima drugačiji libido, ali ako se vaš seksualni život toliko prorijedio da se zapravo ni ne sjećate kad ste zadnji put vodili ljubav, povećavate šansu da se jedno od vas dvoje osjeća odbačeno i neželjeno.

- Ono što brak ili vezu čini romantičnim jest kombinacija fizičke i emocionalne intimnosti koja je rezervirana samo za vas dvoje. I kada to nestane, lako može doći do ljutnje i gorčine koja će vas razdvojiti -  kaže Feuerman.


2. Maštate o razvodu

Maštanje o tome da ste s nekim drugim u braku ili solo nije uvijek nešto oko čega biste se trebali brinuti. Međutim, gotovo svakodnevno maštanje o životu u kojem vaš partner nije prisutan ili uspoređivanje vašeg života s onim iz mašte u kojem ste udani za nekog drugog (i pritom se osjećate dobro) je znak da prema partneru ne gajite više jake osjećaje i da vas više ne privlači.


3. I kad ste skupa, osjećate se kao da ste sami

Čak i kad ležite skupa na kauču, imate osjećaj da on/ona nije prisutna, i da je više interesira što je novo na Instagramu nego kako je vama prošao dan. I tako je stalno.


4. Nema više zabave

Prepirke, računi, obaveze, krediti… Većina parova se suočava s brojnim izazovima te je važno u svemu tome pronaći razlog za smijeh i malo humora. Ako se prestanete šaliti i smijati zajedno, znači da ste zapeli u negativi iz koje se jednostavno trebate skupa izvući. Ako ne ide, trebali biste potražiti pomoć bračnog terapeuta.


5. Više se ne povjeravate

Kad je riječ o nekim važnim vijestima, najčešće je prva osoba koju nazovete partner ili najbolja frendica. No, ako u posljednje vrijeme partneru nemate potrebu reći vijest o, na primjer, važnim promjenama na poslu ili trudnoći bliske vam osobe, to je alarm za uzbunu.


6. Osjećate se zapostavljeno

Ako se osjećate usamljeno i povrijeđeno, nemojte to ignorirati, kaže Feuerman. Ako ćete kopati malo dublje shvatit ćete zašto se osjećate napušteno od strane partnera.

Jednom kada utvrdite izvor tih osjećaja, moći ćete reći svom partneru što vam je potrebno i objasniti zašto se zbog njihovih postupaka osjećate posebno ranjivima. Znat ćete da trebate potražiti pomoć treće strane, ako vaš partner ne primjećuje problem s vašom usamljenošću ili ako vam otvoreno kažu da se namjerno udaljava od vas i vašeg braka.


7. Sve vas živcira

Živcira vas način na koji jede, odjednom vam smeta što je tako glasan/na telefonu ili što je toliko dugo pod tušem…

Kad vas takve sitnice počnu živcirati i kad zbog njih namjerno ulazite u svađe, kaže Feuerman, postoji šansa da se način na koji vidite svog supružnika počeo mijenjati. U tim slučajevima, kaže, uvijek se događa nešto dublje.


8. Jedno od vas je imalo aferu

Čak i ako ste vi i vaš partner mislili da ste nastavili dalje, možda ćete i dalje osjećati ogorčenost koju ste duboko potisnuli. Bol od nezacijeljenih rana može se očitovati na brojne načine.

Feuerman ne kaže da zaboravite da se to ikada dogodilo, ali ako vi i supružnik, uz brojne napore, ne možete prijeći preko toga i nastaviti dalje, možda ćete si morati priznati da ste nesretni i da biste trebali razgovarati sa stručnjakom ili se privremeno razdvojiti.


9. Druga strana čuva tajne i 'mulja'

Primijetili ste da vam odjednom ne priča o svom danu, da se zapliće kad objašnjava gdje je proveo cijelo jutro, skriva mobitel… Vjerujte svom instinktu…


10. Većina vaših razgovora pretvara se u raspravu

I kao da to podsvjesno i želite. Stalno tražite razloge kako biste pokrenuli raspravu, a od starta znate da se kompromis neće postići. Jer vi to ne želite. Nakon nekog vremena, jedno od vas će se umoriti. Konstruktivna svađa i rasprava su jedno, svađa zbog svađe je nešto sasvim drugo…


11. Osjećate se kao da ste pod mikroskopom

Konstruktivna kritika, s vremena na vrijeme, je uvijek dobrodošla. Međutim, ako se osjećate kao da ste pod mikroskopom, da vas se stalno kritizira i sve što napravite za nju/njega nije dobro, to je znak da ste u problemima.


ČITAJTE I:

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo