Nema odustajanja

Kako proći kroz 5 najopasnijih faza braka i ne razvesti se

Prije ili kasnije, svaki par prolazi kroz krizu i to je apsolutno neizbježno. Dobra vijest je da kad se suoče s krizom, parovi dolaze do novog nivoa u svojoj vezi i otkrivaju nove načine kako da budu sretni jedno s drugim.

 

Stručnjaci tvrde da se ne trebate bojati bračnih kriza jer je to znak da se vaš odnos razvija. Ono što je bitno je da ne odustajete i da pronađete rješenje za vaše poteškoće.

 

1. godina braka - FAZA REALIZACIJE

Ova faza se, kažu psiholozi, najčešće događa nakon 6-12 mjeseci zajedničkog života. Početna zanesenost i zaljubljenost lagano blijedi i tada vidite partnera onakvog kakav zaista je, sa svim slabostima, manama i možda nekim ne baš lijepim navikama.

- Ovo je razdoblje kada učite raditi kao tim - kažu stručnjaci.

Ako do sada niste razgovarali o ozbiljnim temama kao što su financije, djeca, posjeti obitelji, slobodno vrijeme… vrijeme je da to učinite sada. Otvoreno i iskreno razgovarajte o prioritetima.

Postoji mogućnost da se nećete u potpunosti poklopiti sa stavovima partnera i tada ćete morati naći kompromis. Vrlo je važno u ovom periodu postići čvrst dogovor o gorućim pitanjima.

 

3-4 godine braka - OPASNA 'ZONA KOMFORA'

Istraživanje koje je uključivalo 2000 britanskih bračnih parova, pokazalo je da parovi nakon tri i pol godine počinju jedno drugo uzimati zdravo za gotovo, manje se seksaju i prestaju govoriti 'volim te'. S jedne strane, ovo je odličan osjećaj sigurnosti i opuštenosti. Iako je 82 posto ispitanika reklo da je sretno u braku, 49 posto je spomenulo da bi voljeli da im je partner romantičniji.

Ono što možete učiniti je, kažu stručnjaci, održati određeni stupanj emotivnog intenziteta u vezi. Češće si udijelite komplimente i pohvalite dostignuća partnera. Ponekad je bolje prešutjeti neke stvari, ne morate sve što vam je na umu i - reći.

Ako vidite da postoji problem, započnite razgovor mirno i bez optuživanja. Prvo pogledajte unutar sebe. Brak se razvija kada su partneri u stanju vidjeti sebe i kad shvate koliko oni sami doprinose ili ne doprinose braku.

Foto: Istock

5-7 godina braka - KRITIČNO

Mnogi sedmu godinu braka nazivaju onom kritičnom. Do tog perioda, par ima uređen odnos te tretiraju jedno drugo kao da su na auto-pilotu, što je velika greška. Zainteresiranost i seksualna privlačnost se, uslijed rutine, smanjuju.

 

Čini se kao da partneri znaju sve jedno o drugom. Ponekada se par odlučuje na dijete kako bi spasili brak, ali zapamtite da je dijete zasebna osoba, a ne spasitelj.

 

Što možete napraviti:

  1. Otvorena komunikacija. Razgovori ne smiju biti formalni poput: 'Kakav ti je bio dan?', 'Dobar', već iskreniji i emotivniji.
  2. Rješavajte probleme čim se pojave, ne dozvolite im da se gomilaju.
  3. Slušajte sebe. Osvježite listu svojih želja, ciljeva i planova. I podijelite to s partnerom.
  4. Razgovarajte o vašoj budućnosti. Kakve planove imate za sljedeću godinu, ili sljedećih 5 ili 10 godina? Opet, ključ je u otvorenosti i iskrenosti.

 

10-15 godina braka - 'TEŠKO DOBA'

Nedavna studija pokazala je da je 10. godina najteža prekretnica svakog braka. Pokazalo se da žene u ovom periodu imaju ogroman teret odgovornosti: brinu o djeci, kući te rade. S obzirom na to da imaju sve manje vremena i kvaliteta odnosa s partnerom se smanjuje. Može se dogoditi i da muškarac više ne doživljava svoju suprugu kao privlačnu ženu.

Statistički podaci pokazuju da prosječan brak u Europi traje 11 godina.

Dobra vijest je da ako prevladate ovu krizu, zadovoljstvo u vašoj vezi će rasti sljedećih 20 godina. Češće se smijte zajedno i smanjite nivo očekivanja. Možda vaš brak nije savršen, ali nije baš ni tako loš? Fokusirajte se na pozitivne strane vašeg braka i partnera.

 

20-30 godina braka - KRIZA SREDNJIH GODINA I 'SIJEDI RAZVOD'

Kriza nakon 20 godina braka događa se zbog osobne krize srednjih godina svakog od supružnika.

Efekt se povećava takozvanim sindromom 'praznog gnijezda' kada djeca odrastu i odu od kuće, a supružnici ostanu sami kao na početku veze. Mnogi parovi tada imaju osjećaj da je njihov brak istrošen je su ispunili svoju glavnu misiju.

Što možete učiniti:

Nemojte se distancirati jedno od drugog. Potražite drugi smisao vas kao para. Ako su parovi ignorirali probleme dok su podizali djecu, kada ostanu sami ti problemi se mogu samo pojačati S druge strane, sad imate više vremena da ih riješite. I to je sjajna prilika da obnovite svoj brak. Zajedno se bavite sportom, stvarajte nove zajedničke planove kao što su putovanja, novi poslovi, učenje jezika i bilo što drugo što će vam pomoći da stvorite nezaboravna iskustva.

Foto: Istock

Neuobičajene preporuke za prevladavanje bračnih kriza

Mort Ferte, stručnjak za odnose, smatra da popularne preporuke za spašavanje braka kao što su dijeljenje osjećaja s partnerom i posjet psihologu, nisu uvijek efikasne. On zato donosi neke svoje preporuke:

1. Spasite svoj brak sami. Obično se vjeruju da se brak može spasiti samo ako su oba partnera spremna raditi na problemima.

- Napori jedne osobe također mogu promijeniti dinamiku braka i motivirati tvrdoglavijeg supružnika da se pridruži tom procesu - kaže Mort.

2. Ne postavljajte si pogrešna pitanja. Nemojte se pitati: 'Je li on/ona prava osoba i jesam li dobro izabrao/la'. Ključ uspješnog braka nije pronalaženje prave osobe, već učenje kako da volite onu koju ste našli. Ljubav nije sreća, već vaš izbor.

3. Razdvajanje vas udaljuje, a ne zbližava. Razdvajanje, koje navodno može osvježiti vaše osjećaje, može vas udaljiti još više i to pogotovo tijekom bračnih kriza kada vam je cilj ponovno zbližavanje.

4. Razgovarajte manje o problemima. Razgovor o bračnim problemima ne samo da ih ne rješava, već ih, kaže Mort, produbljuje i dovodi do svađa i ljutnje. Razgovor o problemu ne znači da ste ga riješili. Manje razgovarajte, više radite.

5. Ne pričajte svima o bračnoj krizi. Jedna od najvažnijih vrijednosti braka jest povjerenje, pa je zato razgovor s obitelji ili prijateljima o braku ili partneru velika greška.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo