Pretjerano svađanje je problem, ali i nedostatak toga može predstavljati komplikaciju.
 Foto: Istock
malo su suptilniji

Stručnjaci upozoravaju - ove bračne probleme nikako nemojte ignorirati

Postoje problemi koji se možda čine bezopasni, ali ipak mogu dovesti do negativnih posljedica.

U svakom braku, bez obzira na to koliko su jaki i sretni postoje problemi i frustracije koje je ponekad teško izbjeći. Postoje neki problemi koji se odmah mogu riješiti i zbog koji se ne isplati gubiti živce. No, ovdje govorimo o onima koji se polako nakupljaju i koji se ne smije ignorirati, ako ne želite da dovedu do nečeg puno ozbiljnijeg.

I dok su zlostavljanje ili narušeno povjerenje očiti znakovi da je sve otišlo po krivu, postoje problemi koji se možda čine bezopasni, ali ipak mogu dovesti do negativnih posljedica.

Bračni terapeuti zato otkrivaju one suptilnije probleme na koje biste trebali obratiti pažnju.

U blizini partnera osjećate anksioznost (ponekad i prije nego što ćete ga vidjeti)

Stres uzrokovan lošim bračnim odnosom ili vezom može imati velike posljedice na organizam te može uzrokovati česte glavobolje, bolove u trbuhu i probleme sa spavanjem.

- Ako se ovi simptomi javljaju svaki put kad ste s partnerom i ako osjećate tjeskobu dok ste pored njega to može ukazivati na veliki problem koji potiskujete. Ponekad nam naše tijelo kaže nešto što naš mozak ne može shvatiti na vrijeme - kaže bračna savjetnica Jennifer Chappell Marsh.

Osjećate se usamljeno, čak i kad ste s partnerom

Svi imamo one dane kada se osjećamo udaljeno, ne samo od partnera, već i od svih. No, ako vam se ovaj osjećaj usamljenosti prečesto događa trebali biste shvatiti zašto do toga uopće dolazi.

- To može biti znak da se niste dovoljno otvorili vašem partneru ili da se vaši pokušaji povezivanja s njim nisu ostvarili. Ovo možete promijeniti razgovorom ili odlaskom kod bračnog terapeuta - savjetuje Marsh.

Ne znate se svađati

Konflikti su sastavni dio svake veze. Sposobnost svađanja s poštovanjem kvaliteta je zdrave i zrele veze. Svađe parova koji ovo nisu usvojili obilježene su vrištanjem i uvredama, a problem se na kraju gurne pod tepih.

Pretjerano svađanje je problem, ali i nedostatak toga može predstavljati komplikaciju. Terapeut Kurt Smith tvrdi da je jako bitno znati naći zlatnu sredinu u kojoj će partneri znati riješiti problem na vrijeme i bez puno tenzija. Vaš je odabir da reagirate tako kako reagirate i da se svađate. Budite iskreni prema sebi. Kada ste usred svađe, jesu li vaši komentari usmjereni na rješavanje problema ili tražite nastavak sukoba i izazivate?

Ako su vaši komentari pogrešni i cilj im je da podbadate partnera, najbolje je da duboko udahnete i promijenite strategiju. Pristup treba biti drugačiji. Ako nastavite reagirati na isti način koji vam je donio bol i nesreću u prošlosti, ni ovaj put ne možete očekivati drugačiji rezultat.

Svaki razgovor o novcu završi svađom

Vrlo često parovi imaju različitu filozofiju i prioritete kada su u pitanju njihove financije - jedan je potrošač, drugi štediša; netko želi otvoriti zajednički račun, a drugi želi odvojiti stvari. Ali kako par pomiruje te razlike govori puno o vezi. Da, novac može biti osjetljivo područje.

- Ako o ovoj temi ne možete imati produktivan razgovor, razmislite o posjetu terapeutu koji vam može dati upute kako učinkovitije komunicirati - kažu stručnjaci. Dodaju da se novac uvijek nalazi na svakom popisu glavnih razloga zašto se parovi razvode.

Partner se previše šali na vaš račun

Šale su uvijek dobrodošle i nitko nema ništa protiv njih. Ali ako vam se čini da vam partner prečesto zadaje niske udarce i stalno vas, kao u šali, omalovažava i okreće očima na sve, to može biti opaki udarac na vaše samopoštovanje.

- Ovo lako može dovesti do udaljavanja, pa čak i prezira. Moj savjet je da budete iskreni i ne smijete se na silu ako vas je nešto povrijedilo, a pogotovo da ne ostajete u vezi u kojoj se ne osjećate cijenjenim - kaže terapeut Spencer Northey.

Imate osjećaj da ste samo partnerov terapeut

Normalno je da ćemo jadati svom partneru, ali ga nikako ne bismo sjeli koristiti kao zamjenskog psihologa, pogotovo ako je u pitanju mentalna bolest, kažu stručnjaci. Ok je da ga saslušate i da mu date nekoliko savjeta, ali se to ne treba pretvarati u rutinu u kojoj ste vi preuzeli ulogu njegovog psihologa.

Teško vam je donijeti i najmanju odluku

Donošenje odluka nije kvaliteta koja svima dolazi prirodno. No, ako donošenje odluka, bile one male i velike predstavljaju ogroman problem vama i vašem partneru, to može biti znak dublje nestabilnosti u vezi, kažu stručnjaci.

Najmanji primjer može biti činjenica da se ne možete odlučiti gdje ćete otići na odmor i na kraju ostanete kući. U problematičnim brakovima vrlo često se, kažu stručnjaci, događa da jedna osoba donosi odluke za oboje.

Neki parovi, pak, imaju problem s odlučivanjem tko će biti glavni. Eksperti savjetuju da obratite pažnju i na najmanje sitnice i pokušate ih popraviti u početku prije nego što se zakompliciraju i postanu ogroman problem.

Linker
15. travanj 2024 23:11