Nesanica danas muči sve veći broj osoba.
 Foto: iStock
Neće, pa neće

Prebrojali ste na tisuće ovaca, a od sna ni 's'... 10 razloga za nesanicu

Nesanica je najuobičajeniji poremećaj spavanja, a uključuje teškoće kod usnivanja, spavanja ili ponovnog usnivanja nakon ranog buđenja.

1. ZAVIRUJETE NA DRUŠTVENE MREŽE ČAK I KAD STE LEGLI U KREVET

Zbog pametnih telefona ili tableta možete ostati budni dulje nego što ste namjeravali jer emitiraju visoku koncentraciju plavog svjetla koje odgađa oslobađanje hormona melatonina odgovornog za spavanje. U studiji provedenoj 2014. godine na Harvardu uspoređeno je čitanje na uređajima i čitanje tiskanog teksta te se pokazalo da su osobe koje su koristile uređaje trebale više vremena da zaspu i osjećale su se budnije u vrijeme uobičajeno za spavanje.

2. PREOBILAN OBROK

Ako glavni obrok jedete kasno navečer, povećava se protok krvi u probavni trakt, želudac se potiče da proizvodi želučanu kiselinu, a mišići su prisiljeni na dodatni rad - metabolizira se hrana u vrijeme kad se cijeli sustav treba usporiti kako biste zaspali.

3. POSLIJEPODNEVNI ESPRESSO

Poznato je da pijenje kave prije spavanja može utjecati na budnost, ali prema američkom istraživanju provedenom 2013. godine potvrdilo se da i kava popijena u poslijepodnevnim satima može znatno narušiti san.

Istraživanje je pokazalo da konzumiranje kofeina šest sati prije odlaska na počinak ima štetan utjecaj na spavanje i skraćuje ga za više od jednog sata.

4. PUN MJESEC

Istraživači sa Sveučilišta u Baselu, u Švicarskoj, otkrili su da Mjesečev ciklus utječe na spavanje, iako nije jasno zašto. Pokazalo se da ljudima tijekom punog Mjeseca treba pet minuta dulje nego inače da bi zaspali i spavali su 20 minuta kraće.

Foto: iStock
Konzumiranje kofeina šest sati prije odlaska na počinak ima štetan utjecaj na spavanje.

5. KRIVAC JE PARTNER

Studija iz 2009. godine provedena na Sveučilištu Surrey otkrila je da parovi koji dijele krevet pate od 50 posto više poremećaja spavanja nego osobe koje spavaju same.

6. JESTE LI PUŠAČ?

Pušači pate od duljeg latentnog stanja spavanja, što znači da im je potrebno više vremena da zaspu - pokazala je jedna studija iz 2013. godine koja se bavila poticajnim učinkom nikotina i simptomima njegova povlačenja u vrijeme spavanja

7. MOŽDA STE DEPRESIVNI

Uobičajeni razlog zbog kojeg ne možete zaspati jest um zaokupljen mnogim mislima. Međutim, ako se to redovito događa, može biti riječ o mentalnom problemu i treba vam liječenje. Kronična tjeskoba je bolest, ali često i simptom nekog drugog problema poput depresije.

Kognitivna bihevioralna terapija preporučuje se kao metoda s visokom stopom uspjeha u liječenju anksioznosti i nesanice.

8. TAMNA ČOKOLADA

Kockica tamne čokolade ima mnoge zdravstvene prednosti, ali nije baš dobra ako je pojedete prije odlaska na počinak ili je pijete kao vrući napitak. Tamna čokolada sadrži kofein; za usporedbu prosječna šalica kave sadrži 100 mg kofeina, a 100 g tamne čokolade sadrži ga nešto manje od 50 mg.

9. MENOPAUZA

Ulazak u menopauzu stres je mnogim ženama jer počinje period koji donosi mentalne i fizičke promjene, a one mogu izazvati anksioznost. Često nastupaju i napadaji vrućine koji također uzrokuju poteškoće sa spavanjem. Pokušate s raznim tehnikama opuštanja kako biste si olakšali probleme.

10. IMATE NOĆNU ASTMU

Astma je sve češća bolest, a broj oboljelih povećava se svakog desetljeća za 50 posto. Međutim, kod nekih se osoba javlja samo kad leže, uglavnom noću, i to je stanje poznato kao noćna astma.

Uzrokuju je razni čimbenici kao što je smanjenje funkcije pluća u kasnim večernjim satima i položaj spavanja koji smanjuje prohodnost dišnih puteva i sinusa

Linker
27. travanj 2024 05:21