Iznimno otkriće

Novi krvni test otkriva rak dojke i pet godina prije no što do njega dođe!

U prvoj fazi istraživanja je identificirano devet markera za rak dojke, a prikupljene informacije se trenutno testiraju na uzorku od 800 ispitanica.

Britanski znanstvenici sa Sveučilišta Nottingham rade na krvnom testu kojim bi prisutnost raka dojke bilo moguće otkriti i pet godina prije pojave prvih simptoma.

U dosadašnjoj fazi istraživanja korišteni su podaci prikupljeni od 90 pacijentica na liječenju od raka dojke i 90 zdravih žena iz kontrolne skupine.

Djelovanje testa se temelji na otkrivanju reakcije imunosnog sustava na supstance proizvedene od strane stanica tumora.

 

U prvoj fazi istraživanja je identificirano devet markera za rak dojke, a prikupljene informacije se trenutno testiraju na uzorku od 800 ispitanica.

"Uspjeli smo detektirati rak s priličnom točnošću prepoznavanjem tih autoantitijela u krvi. No, potreban je daljnji razvoj i potvrda ovog testiranja. Vrlo smo optimistični", rekla je znanstvenica Daniyah Alfattani.


Nije to jedini takav test

Sličan test provodi se trenutno i u Škotskoj, ali u druge svrhe. U tom istraživanju, u kojem sudjeluje 12 tisuća ljudi koji imaju povećani rizik od obolijevanja od raka pluća, s obzirom da su pušači, testiraju se za rano otkrivanje raka pluća. U tijeku su već i istraživanja za rano otkrivanje raka debelog crijeva, gušterače i jetre.

Mnogim znanstvenicima upravo su takvi testovi - testovi za rano otkrivanje bolesti, trenutno prioritet.


Prevelike su to brojke

Godišnje u svijetu dijagnozu raka dojke dobije više od 2 milijuna žena, dok svake godine ovaj tip raka odnese 627.000 života.

Riječ je o 15% svih smrti prouzročenih karcinomom kod žena.


IZVOR: Telegraph.co.uk

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo