U Hrvatskoj svaki dan od raka dojke umru dvije do tri žene. To znači da svaka deseta žena ima izglede oboljeti od ove maligne bolesti. Stoga ovakve vijesti zvuče spektakularno!
 Getty Images/iStockphoto
Iznimno otkriće

Novi krvni test otkriva rak dojke i pet godina prije no što do njega dođe!

U prvoj fazi istraživanja je identificirano devet markera za rak dojke, a prikupljene informacije se trenutno testiraju na uzorku od 800 ispitanica.

Britanski znanstvenici sa Sveučilišta Nottingham rade na krvnom testu kojim bi prisutnost raka dojke bilo moguće otkriti i pet godina prije pojave prvih simptoma.

U dosadašnjoj fazi istraživanja korišteni su podaci prikupljeni od 90 pacijentica na liječenju od raka dojke i 90 zdravih žena iz kontrolne skupine.

Djelovanje testa se temelji na otkrivanju reakcije imunosnog sustava na supstance proizvedene od strane stanica tumora.

U prvoj fazi istraživanja je identificirano devet markera za rak dojke, a prikupljene informacije se trenutno testiraju na uzorku od 800 ispitanica.

"Uspjeli smo detektirati rak s priličnom točnošću prepoznavanjem tih autoantitijela u krvi. No, potreban je daljnji razvoj i potvrda ovog testiranja. Vrlo smo optimistični", rekla je znanstvenica Daniyah Alfattani.


Nije to jedini takav test

Sličan test provodi se trenutno i u Škotskoj, ali u druge svrhe. U tom istraživanju, u kojem sudjeluje 12 tisuća ljudi koji imaju povećani rizik od obolijevanja od raka pluća, s obzirom da su pušači, testiraju se za rano otkrivanje raka pluća. U tijeku su već i istraživanja za rano otkrivanje raka debelog crijeva, gušterače i jetre.

Mnogim znanstvenicima upravo su takvi testovi - testovi za rano otkrivanje bolesti, trenutno prioritet.


Prevelike su to brojke

Godišnje u svijetu dijagnozu raka dojke dobije više od 2 milijuna žena, dok svake godine ovaj tip raka odnese 627.000 života.

Riječ je o 15% svih smrti prouzročenih karcinomom kod žena.


IZVOR: Telegraph.co.uk

Linker
25. travanj 2024 02:17