SHUTTERSTOCK
rano otkrivanje

Korak naprijed u borbi protiv raka

Povodom Dana narcisa, Europa Donna Hrvatska donira prvi uređaj za vakuumsku biopsiju dojki zagrebačkoj Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice koji će značajno promijeniti statistike po pitanju otkrivanja i liječenja oboljenja od raka dojki

Europa Donna Hrvatska, neovisna i neprofitna organizacija i krovna udruga za borbu protiv raka dojke u Hrvatskoj, donirala je prvi uređaj za vakuumsku biopsiju dojki Klinici za tumore, Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice, prvi takve vrste u Hrvatskoj, koji će značajno promijeniti statistike po pitanju otkrivanja i liječenja oboljenja od raka dojki.

Uređaj je u ime udruge Europa Donna predala predsjednica Udruge doc. dr. sc. Vesna Ramljak koja je naglasila: „Ovim putem želim zahvaliti svim našim volonterkama diljem Hrvatske i našim donatorima koji su nam pomagali i podržavali naš rad te je ovo savršena prilika da u tjednu pred Dan narcisa pozovemo žene na preventivni pregled.“ A koliko je značajna ova donacija za hrvatsko zdravstvo i pacijentice, zahvalio je u ime prof.dr.sc. Davora Vagića, Ivan Markotić, zamjenik ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice za financije koji je stavio poseban naglasak na plemenitu svrhu ovog uređaja koji će uvelike olakšati rad medicinskog kadra te pomoći velikom broju žena, dok je predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju prof. dr. sc. Ivica Sjekavica otkrio: „Važno je istaknuti da će se pomoću novog uređaja složeni i kompleksni invazivni zahvati raditi u puno ljepšim uvjetima za žene.“

image
Bojan Zibar

Važnost samopregleda

Kako bi se i medicinski stručnjaci što bolje upoznali s novim uređajem i njegovim mogućnostima, u tu svrhu bit će organizirane i edukacije u Klinici za tumore u Sloveniji.

Predstavnica proizvođačke tvrtke Hologic­, Magdalena Leitner, komercijalna menadžerica za Srednjoistočnu Europu, Rusiju i Izrael otkrila je: „Sretni smo što smo pokrenuli Hologicovu novu inicijativu mjerenja Indeksa ženskog zdravlja gdje mjerimo zdravlje žena u svijetu, a ovim putem zahvaljujem Europa Donni i nadam se da možemo život žena učiniti boljim i kvalitetnijim.“

Istog tjedna, u subotu, 23. ožujka, već tradicionalno, diljem Hrvatske, ali i u većini zemalja u svijetu, održava se nacionalni Dan narcisa, spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje namijenjene jačanju svijesti o raku dojke te podršci svim oboljelima od ovog najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena. Javnozdravstvena kampanja Dan narcisa upozorava, osim na važnost prevencije raka dojke, ukazuje i na veliku važnost samopregleda dojki.

Rak dojke je najčešće zloćudno sijelo u žena. Svake godine oboli blizu 3000 žena. 2023. godine zabilježena je kao 6. godina zaredom u kojoj je bilježen pad smrtnosti od ovog raka, čak za 25 posto. Podaci Registra za rak ukazuju da je od raka dojke god. 2021. umrlo 711 žena, ali i taj broj je i dalje jako visok. U želji da taj broj bude što manji, cilj je što veći odaziv žena u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke koji obuhvaća žene od 50 do 69 godine.

Udruzi Europa Donna Hrvatska cilj je podizanje svijesti žena o raku dojke, promicanje edukacije, rano otkrivanje i optimalno liječenje. Pomaže u medicinskoj i psihosocijalnoj rehabilitaciji te uz to nudi i palijativnu skrb. Također, uz sve od navedenog, radi na povećanju sredstava za istraživanje raka dojke.

Linker
19. ožujak 2024 12:11