Zašto vitamin B12

Nedostaje li vam ga, možete početi zaboravljati, ali i razviti depresiju...

Jedna od njegovih glavnih uloga je pretvaranje hrane koju jedemo u energiju. Ima ga u brojnim namirnicama životinjskog porijekla koje svakodnevno jedemo. Ipak, njegov je manjak prilično čest i ne bi se smio ignorirati.

 

Vitamin B12 ili kobalamin jedan je od osam vitamina iz B skupine te je poput ostalih vitamina iz tog kompleksa topiv u vodi. Nužan je našem tijelu za pravilno funkcioniranje i zdravlje živčanog tkiva, moždanih stanica i crvenih krvnih stanica.

S folnom kiselinom sudjeluje u sintezi DNK i RNK, genetskog materijala tijela. Potreban je za metabolizam svake stanice u tijelu te sudjeluje i u sintezi masnih kiselina i stvaranju energije. Naime, pomažući tijelu da apsorbira folnu kiselinu, olakšava oslobađanje energije. Vitamin B12 koristan je i za raspoloženje, pamćenje, kožu, kosu, nokte te za probavu, kao i za sprečavanje anemije.

Ljudsko tijelo svake minute proizvodi milijune crvenih krvnih stanica, a to bez vitamina B12 ne bi bilo moguće. Stoga, ako organizam nema dovoljno tog vitamina, opada i proizvodnja crvenih krvnih stanica, a kao posljedica se javlja anemija.

 

Moćan saveznik zdravlja

Vitamin B12 pomaže u opskrbi tijela energijom i nužan je za metabolizam jer pretvara ugljikohidrate iz hrane u glukozu koju tijelo može upotrijebiti kao energiju. To je ujedno razlog zašto se osobe koje imaju manjak tog vitamina često osjećaju umorno. Zahvaljujući važnoj ulozi u zdravlju živaca i prijenosu signala putem neuroprijenosnika, vitamin B12 vrlo je koristan za kognitivne funkcije, a koristi se i za smanjenje rizika za razvoj neurodegenerativnih bolesti, uključujući i Alzheimerovu bolest i demenciju. Kobalamin pozitivno utječe na raspoloženje, odnosno djeluje kao zaštita protiv depresije.

Veći broj istraživanja pokazao je da postoji uska povezanost između manjka ovog vitamina i depresije. Opservacijske studije su otkrile da čak 30 posto osoba koje su hospitalizirane zbog depresije ima manjak vitamina B12, a liječnici sumnjaju da je taj broj i veći budući da testiranje razine vitamina B12 u organizmu nije standardna procedura u obradi psihičkih bolesnika.

Ovaj je vitamin važan i u očuvanju zdravlja srca jer pomaže u smanjenju razine homocisteina u krvi, aminokiseline čije su povišene razine značajan rizik za srčane bolesti. Dokazano je i da ovaj vitamin pomaže u jačanju zdravih bakterija u crijevima te smanjenju broja loših bakterija, što može spriječiti razvoj mnogih probavnih problema, od pojave kandide do upalne bolesti crijeva. Budući da sudjeluje u stvaranju genetskog materijala, nužan je za pravilan rast i razvoj ploda. U tijeku su istraživanja kojima se želi provjeriti može li se uzimanjem suplemenata vitamina B12 smanjiti rizik za razvoj nekih vrsta raka. Preliminarna istraživanja pokazala su da u tolikoj mjeri jača obrambeni sustav da bi mogao biti uspješan u tome.

Foto: iStock

 

Proizvode ga 'dobre' bakterije

Vitamina B12 ima u svim namirnicama životinjskog porijekla, u crvenom i bijelom mesu, ribi i školjkama, jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima. U prirodi ga proizvode isključivo određeni mikroorganizmi, u prvom redu bakterije iz zemlje, u simbiotskom životu s većim organizmom, a ni jedna životinjska vrsta nije ga sposobna sama proizvesti, što bi se možda moglo zaključiti iz činjenice da ga ima u svim namirnicama životinjskog porijekla. No, u njima je prisutan zahvaljujući suplementima koji se daju životinjama iz uzgoja i biljnoj hrani za životinje koja je obogaćena tim vitaminom ili iz tkiva drugih životinja kojima se hrane ili, ako je riječ o biljojedima, iz tla koje je bogato takvim mikroorganizmima. Osim ako nije obogaćena vitaminom B12, ni jedna namirnica biljnog porijekla nije njegov izvor, jer ga biljke ne proizvode. Isto vrijedi i za alge, koje sadrže u prvom redu neaktivne analoge vitamina B12.

 

Ni mesojedi nisu izuzeti

Prisutnost vitamina B12 u hrani koju jedemo nije dovoljno jamstvo da u organizmu neće biti manjka. Naime, da bi mogao biti iskorišten, taj vitamin prvo mora biti apsorbiran, a njegova apsorpcija u ljudskom tijelu vrlo je složena. Uz ostalo, da bi bio učinkovito apsorbiran, mora se vezati za protein koji se naziva intrinzični faktor (IF), koji se također izlučuje u želucu i mora ga biti u dovoljnoj količini. To, primjerice, nije slučaj kod osoba s pernicioznom anemijom, pa ga one ne mogu pravilno apsorbirati, kao ni osobe koje boluju od Crohnove bolesti, gastritisa, celijakije i upalne bolesti crijeva, jer je u svim tim stanjima smanjena apsorpcija vitamina B12. I dijabetičari imaju povišen rizik od manjka B12 jer široko primjenjivan lijek za dijabetes metformin također može smanjiti njegovu apsorpciju. Može ga nedostajati i kroničnim alkoholičarima jer oni ne mogu učinkovito apsorbirati nutrijente. Rizik za manjak imaju i osobe koje uzimaju antacide, osobe starije životne dobi te vegani i vegetarijanci.

 

Tiha epidemija

Manjak vitamina B12 može uzrokovati anemiju koja se može izliječiti uzimanjem nadomjestaka ili, u težim slučajevima, injekcijama.

 

Njegov blagi manjak ne izaziva nikakve simptome, no ako se ne liječi, problem može napredovati do faze kad se počinju javljati simptomi poput:

  • promjena raspoloženja, depresije, razdražljivosti;
  • otežane funkcije pamćenja, nesanice;
  • trnaca u udovima, bljedila kože, nedostatka zraka i ubrzanog kucanja srca;
  • zatvora, proljeva, gubitka apetita, mišićne slabosti, otežanog hodanja, oslabljenog vida ili ispadanja kose.

 

No, najčešći problem koji se često i najranije javlja i trebao bi biti zvono za uzbunu jest snažan osjećaj umora i iscrpljenosti, fizičke i psihičke. Bilo bi dobro znati da, iako je vitamin B12 prirodno prisutan u mnogim svakodnevnim namirnicama te u velikom broju obogaćenih namirnica, izuzetno mnogo ljudi i ne znajući pati od njegova manjka.

Istraživanje provedeno prije nekoliko godina na Sveučilištu Tufts u Bostonu pokazalo je da čak 40 posto ljudi od 28 do 83 godine ima smanjene vrijednosti tog vitamina u krvi, odnosno tako niske da već mogu izazvati neurološke probleme. Iznenađujuće je bilo to što je manjak bio u jednakoj mjeri prisutan i kod mlađe i kod starije populacije. Otprije se znalo da starije osobe imaju povećan rizik od manjka B12 zbog smanjene sposobnosti njegove apsorpcije.

Foto: iStock

Čak 40 posto osoba starijih od 60 godina ima manjak vitamina B12 pa znanstvenici pretpostavljaju da su slabije pamćenje i smanjena pokretnost zapravo samo nedostatak tog vitamina, a ne znakovi starenja. Nedostatak B12 rijetko se dijagnosticira dijelom i zato što se ne testira rutinski, ali i zato što je, smatraju mnogi stručnjaci, donja granica referentnih vrijednosti preniska. Uočeno je da pacijenti s "normalnim" nalazom u okviru 200 do 350 pg/ml (145 do 260 pmol/L) zapravo imaju simptome nedostatka, pa stručnjaci koji se bave dijagnozom i liječenjem nedostatka vitamina B12 upozoravaju da bi se trebali liječiti svi koji imaju nalaz niži od 450 pg/mL (350 pmol/L).

 

Bez njega nema lijepe kose i kože

Vitamin B12 jedan je od ključnih elemenata za lijep izgled kože. Kožu čini blistavijom, a njegov manjak može uzrokovati razne kožne probleme, uključujući ekcem, hiperpigmentaciju i suhu kožu. Pomaže i u iscjeljivanju oštećene kože te ujednačava ton kože, poboljšava njezinu hidrataciju i sprečava preuranjenu obješenost kože. Pospješuje i rast kose jer sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih stanica i jedan je od najvažnijih nutrijenata nužnih za njezin rast. Njegove nedovoljne količine dovode do usporenog rasta kose, a konačna posljedica može biti i ispadanje kose. Jedan od simptoma manjka vitamina B12 su i slabi te krhki i lomljivi nokti prošarani bijelim crtama i neravne površine.

 

Jeste li znali?

Metilkobalamin jedini je fiziološki aktivan oblik vitamina B12 te može proći krvno-moždanu barijeru. Ne sadrži nijednu štetnu tvar, a u tkivima se zadržava gotovo tri puta dulje od cijanokobalamina te se stoga najčešće preporučuje. Također, potreban je za normalno funkcioniranje živčanog sustava te je prvi oblik ovog vitamina u kontekstu poboljšanja zdravlja živčanog sustava.

Vitamin B12 u spreju odlična je novost koja će od pomoći biti u tretiranju anemije, održavanja normalnog funkcioniranja živčanog sustava te će posebno biti zanimljiv vegetarijancima kod kojih je čest deficit ovog nutrijenta.

Već smo pisali i o drugim vitaminima: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7 i B9.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo