Naše tijelo je doista čudesno...
 Foto: iStock
Evolucijska podloga

Napokon otkriveno zašto nam se mreškaju prsti u vodi

Vjerovali ili ne, takoreći do jučer znanstvenici nisu znali zašto nam se koža na prstima nabora kad smo dugo u vodi.

No, sada su laboratorijski testovi potvrdili teoriju da ta pojava ima evolucijsku podlogu: koža se nagužva zato da bismo imali bolji "hvat", odnosno da bismo lakše mogli primiti mokre predmete u mokre ruke, a ti nabori zapravo funkcioniraju slično kao i utori na automobilskim gumama.

Inače, ljudi najčešće misle da im se koža na prstima nabora kad se previše natopi vodom, a zapravo su ti nabori posljedica stezanja krvnih žila ispod površine kože.

U nedavno provedenom istraživanju na Sveučilištu Newcastle znanstvenici su od ispitanika tražili da podignu s poda mokre ili suhe predmete, uključujući i mramorne kuglice raznih veličina, i to bilo suhim rukama ili mokrim prstima s kožom koja se naborala nakon 30 minuta namakanja u vodi. Pokazalo se da ispitanici puno brže mogu podići kuglice naboranim mokrim prstima nego suhim rukama.

- Naborani prsti su našim precima vjerojatno pomagali i olakšavali skupljanje hrane iz mokre i vlažne vegetacije ili iz rijeka i potoka - objašnjava jedan od autora studije, evolucijski biolog Tom Smulders.

Linker
20. travanj 2024 09:54