/Shutterstock
Istraživanje tjedna

Kako možemo smanjiti količinu mikroplastike koju pijemo

Kipuća voda bogata mineralima za samo pet minuta može smanjiti i do 90 posto količine nano i mikroplastike

Kuhanje i filtriranje vode iz slavine može dramatično smanjiti količinu mikroplastike koju pijemo, pokazalo je novo istraživanje objavljeno ovog tjedna u Environmental Science & Technology Letters. Tim Zimina Yua sa Medicinskog sveučilišta Guangzhou u Kini otkrio je da kipuća voda bogata mineralima za samo pet minuta može smanjiti i do 90 posto količine nano i mikro plastike kojoj smo izloženi. Nedavne su studije također otkrile da nanoplastika i mikroplastike, što su zapravo komadići plastike sićušni kao tisućinka milimetra u promjeru, pronađeni u gomili proizvoda, pa čak i u vodi iz slavine.

Iako znanstvenici tek počinju razotkrivati koji se zdravstveni rizici mogu pojaviti ako smo izloženi mikroplastici, sve je više pokazatelja koji upućuju na to da se plastika može akumulirati u tijelu i izazvati oksidativni stres, upalu, otpornost na inzulin i probleme s jetrom.

Može zarobiti plastiku

Neke čestice nanoplastike u vodi iz slavine mogu uhvatiti napredni sustavi za filtriranje vode, no istraživači su željeli istražiti druge mogućnosti uklanjanja mikroplastike, pogotovo zato što su u siromašnijim zemljama potrebna jeftinija i pristupačnija rješenja za čistu vodu.

- Kipuća voda je sigurno, jednostavno rješenje koje može učinkovito dekontaminirati vodu iz slavine u kućanstvu. Dovoljno je vodu prokuhati pet minuta, a zatim ostaviti da se ohladi deset minuta - sugerira dr. Yu.

Kipuća tvrda voda bogata je mineralima poput kalcija ili magnezija, stvara ostatak sličan kredi poznat kao kamenac ili kalcijev karbonat (CaCO₃), a upravo on može zarobiti plastiku jer se ona veže na kalcij i pada na dno lonca.

Znanstvenici su otkrili da je postupak djelotvorniji u tvrđoj vodi: u uzorcima koji su imali 300 miligrama CaCO₃, na primjer, uklonjeno je gotovo 90 posto nanoplastike i mikroplastike, dok je u uzorcima mekše vode, s manje od 60 mg CaCO₃, uklonjeno oko 25 posto nano i mikro plastike.

No, znanstvenici upozoravaju da prokuhavanje vode nije čarobno rješenje, jer smo vjerojatno stalno izloženi drugim izvorima koji sadrže mikroplastiku. Preporučuje se izbjegavanje plastične ambalaže za jednokratnu upotrebu, uključujući flaširanu vodu, nekorištenje plastičnog pribora i proizvoda za kuhanje te ne stavljanje plastičnih spremnika u perilicu posuđa ili mikrovalnu pećnicu.

Linker
25. travanj 2024 15:03