Noćne ptice mogle bi svoje navike platiti doslovno životom...
 Foto: Istock
Veći rizik od bolesti

Jeste li jutarnja ili noćna ptica? Saznajte tko dulje živi

Znanstvenici još ne mogu točno objasniti zašto noćne ptice imaju lošije zdravlje, no iznose nekoliko teorija.

Noćne ptice mogle bi svoje navike platiti doslovno životom, ako je vjerovati rezultatima nedavno objavljene studije Medicinskog fakulteta Sveučilišta Northwestern u Feinbergu, u Chicagu.

Ljudi koji dugo u noć ostaju budni i ujutro se bude u uobičajeno vrijeme imaju 10 posto veći rizik od smrti nego oni koji idu rano spavati i rano ustaju.

Veliki zdravstveni problemi

Ovaj nalaz temelji se na proučavanju više od 433 tisuće britanskih odraslih osoba, a zamoljeni su da se svrstaju u jednu od četiri kategorije: potpuno jutarnji, potpuno večernji tipovi te umjereni jutarnji ili večernji tipovi. Istraživači su pratili zdravlje svih sudionika 6,5 godina kako bi vidjeli jesu li navike spavanja povezane s povećanim rizikom od smrti i bolesti.

Noćne ptice imale su više zdravstvenih problema - dvostruko veći rizik za psihičke poremećaje, 30 posto veći rizik za dijabetesa, 25 posto povećan rizik za neurološke probleme, 23 posto veći rizik za gastrointestinalne poremećaje i 22 posto veći rizik za bolesti dišnih puteva.

Foto: Istock
A kakve su vaše navike spavanja?

Unutarnji sat

Znanstvenici još ne mogu točno reći zašto noćne ptice imaju lošije zdravlje, no imaju nekoliko teorija o tome.

Jedna od njih je da budnost dugo u noć daje ljudima više prilike da se odaju i manje zdravim ponašanjima kao što je pijenje, pušenje, grickanje ili uzimanje droga.

No druga i mnogo intrigantnija teorija odnosi se na njihov unutarnji sat koji je u nesuglasju sa svijetom oko njih.

Linker
26. travanj 2024 04:48