Cijepljenje je najsigurniji i najučinkovitiji način podizanja našeg imunološkog sustava na višu razinu i koristi se prvenstveno kod bolesti za koje ne postoji lijek ili su komplikacije vrlo rizične
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Provjereni način zaštite od gripe i ove godine

Osim što nosimo maske, redovito peremo ruke i pazimo na socijalnu distancu, ne smijemo zaboraviti i na provjerenu metodu zaštite od gripe, a to je - cijepljenje! No treba pripaziti, jer nakon cijepljenja tijelu treba oko dva tjedna za stvaranje zaštitnih protutijela.


Pa tako neće proći dan, a da ne slušamo o važnosti podizanja imuniteta vitaminom C, đumbirom, češnjakom i prostorijama koje osvježava miris isparavanja eteričnih ulja. Međutim, svi su ti savjeti dobronamjerni, no nisu previše učinkoviti u situaciji kada se naš imunološki sustav susretne s virusom gripe. Srećom, postoji medicinski dokazan i siguran način zaštite organizma od gripe. Zove se: cijepljenje.


Rizične skupine

Cijepljenje je najsigurniji i najučinkovitiji način podizanja našeg imunološkog sustava na višu razinu i koristi se prvenstveno kod bolesti za koje ne postoji lijek ili su komplikacije vrlo rizične. U takve bolesti spada i gripa. Specifičnost gripe u odnosu na većinu drugih zaraznih bolesti je u njezinoj promjenjivoj naravi: virus gripe naime svake godine mutira kako bi zavarao naš imunološki sustav. Zato nam primjerice preboljena gripa u siječnju ili veljači ne garantira da nećemo ponovo oboljeti od gripe na kraju godine, kada će s novom sezonom gripe stići i novi sojevi. Stoga je potrebno cijepiti se protiv gripe svake godine.

Cjepivo protiv gripe ne sadrži virus gripe, pa zbog toga ne može prouzročiti samu bolest ili neke autoimune reakcije. Cjepivo sadrži samo površinske proteine virusa gripe ili dijelove virusne ovojnice koji su dovoljni za poticanje našeg imunološkog sustava na stvaranje zaštitnih protutijela koja će moći reagirati u slučaju da se zaista susretnu s virusom gripe.

Cijepljenje obično započinje rano u studenom. Nakon cijepljenja tijelu treba oko dva tjedna za stvaranje zaštitnih protutijela. Cijepiti se može i kasnije, tijekom cijele sezone gripe, no tada postoji mogućnost kontakta s virusom gripe dok se još nije razvila dostatna zaštita. Ipak i tada vrijedi pokušati umanjiti rizik razvoja teških oblika bolesti. Ukoliko spadate u neku od rizičnih skupina kojima bi komplikacije uslijed gripe mogle ostaviti velike posljedice (trudnice, dijabetičari, stariji od 65 godina, osobe s kroničnim plućnim bolestima te bolestima krvožilnog sustava i osobe narušenog imuniteta poput onkoloških bolesnika te onih na terapiji koja smanjuje djelotvornost imunološkog sustava) cijepljenje je izrazito bitan korak zaštite vlastitog zdravlja i života. Za sve ostale, mlađe i zdravije, cijepljenje je odgovoran korak za zaštitu ne samo sebe, već i svoje okoline, obitelji, kolega i prijatelja.



Powered by

SANOFI PASTEUR

Linker
26. travanj 2024 07:46