Top šest preporuka

I rizik od raka debelog crijeva može se smanjiti, evo kako...

Barem polovica slučajeva raka debelog crijeva može se prevenirati kad bi se ljudi pridržavali šest dokazanih koraka u smanjenju rizika, slažu se onkolozi i nutricionisti. Što još čekate? Krenite odmah!

Rak debelog crijeva drugi je uzrok smrtnosti od raka kod muškaraca, a treći kod žena u Hrvatskoj. Prošle je godine od raka debelog crijeva umrlo 1237 muškaraca i 857 žena, a toliko ih godišnje i novooboljelih (1097 muškaraca i 775 žena u 2013.)

Visoka je pojavnost i smrtnost od ovog oblika raka i u drugim zemljama.


“Polovica slučajeva je preventabilna kroz pravilnu prehranu, smanjenje tjelesne mase i redovitu fizičku aktivnost”, naglašava Alice Bender, voditeljica programa prehrane pri američkom Institutu za istraživanje raka.
Upravo su objavili šest dokazanih koraka kojima se može sniziti rizik obolijevanja od raka debelog crijeva - pročitajte, primijenite, ništa vas ne košta.

 

Namirnice bogate vlaknima su:

 1. cjelovite žitarice
 2. grahorice i mahunarke
 3. orašasto voće i sjemenke
 4. bobičasto voće
 5. zeleno lisnato povrće

 • Čuvaj svoju zdravu težinu i nastoj smanjiti opseg trbuha jer je trbušna debljina opasnija za povećanje rizika od raka nego težina općenito. Kod žena opseg struka ne bi trebao prelaziti 88 centimetara, a kod muškaraca 102 centimetra.
 • Nastoj se kretati svakog dana, minimalno pola sata do sat vremena. U to je uključen svaki oblik kretanja, od čišćenja kuće do trčanja. Počnite od onoga što vam je na raspolaganju, bez obzira imate li 25 ili 75 godina. Možda, za početak, da prošećete na svježem zraku. Što se više bavite nekom fizičkom aktivnošću i što je ona redovitija, to su i dobrobiti za zdravlje veće.
 • Jedi mnogo vlaknaste hrane. Svakih dodatnih 10 grama vlakana (šalica kuhanog graha) u dnevnoj prehrani smanjuje rizik raka debelog crijeva za 10 posto.

Enjoying dinner with friends. Top view of group of people having dinner together while sitting at the rustic wooden table
Foto: iStock

 • Smanji konzumaciju crvenog mesa i izbjegavaj prerađenu hranu kao što su kobasice, hrenovke, paštete, hot-dog, svi suhomesnati proizvodi... Prerađeni proizvodi udvostručuju rizik razvoja raka. Kad god možete jedite ribu i bijelo pureće i pileće meso.
 • Izbjegavaj alkohol. Muškarci bi trebali ograničiti se na maksimalno dva pića dnevno, a žene jedno (1 piće je primjerice 1,5 dcl vina, 3 dcl piva ili 0,3 dcl žestokog alkoholnog pića). No, čaša crnog vina je, zapravo, sasvim dovoljna.
 • Otkrij češnjak. Redovita konzumacija češnjaka smanjuje rizik od razvoja raka debelog crijeva, ali to nije sve. Primjerice, samo Nacionalna knjižnica medicine (MEDLINE), sadrži 4.245 studije o češnjaku, a literatura ispisana o češnjaku ukazuje da češnjak ima značajnu ulogu u sprječavanju ili liječenju više od 150 zdravstvenih stanja, od raka do dijabetesa, infekcija s plakovima u arterijama, oštećenja DNA do trovanja živom.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo