Hormoni nisu samo ženska boljka

I muško zdravlje ovisi o hormonima

Nizak libido, depresija, anksioznost te problemi s kostima i mišićima samo su neki od problema hormonalnog disbalansa kod muškaraca

Kada spomenemo hormone najčešće prvo pomislimo na žene, no u stvarnosti oba spola mogu iskusiti hormonalnu neravnotežu. Hormonalna neravnoteža, posebno kada je riječ o spolnim hormonima, kod muškaraca može izazvati nizak libido, depresiju, anksioznost, ali i probleme s kostima i mišićima. Glavni razlozi koji uzrokuju poteškoće s muškim hormonima:

  • Povećana razina estrogena: Jeste lo znali da fitoestrogeni, ksenoestrogeni ili spojevi u sredstvima za čišćenje mogu uzrokovati povećanu razinu estrogena? Identificiranje uzroka i pronalazak alternative može napraviti značajnu promjenu.
  • Stres: Hormoni uzrokovani stresom kontrolirat će sve, pa tako i spolne hormone. Ovo stanje može dovesti do hormonalnog disbalansa i kod muškaraca će se očitovati u kvaliteti sperme, libida i općeg emocionalnog stanja.
  • Loša probava: Loša prehrana, stres i dugotrajno korištenje lijekova mogu poremetiti rad crijeva. Pravilna ishrana i uzimanje probiotika ključni su u izgradnji dobre crijevne flore.

Uspostavljanje hormonalne ravnoteže ne mora iziskivati promijene iz korijena. Male promjene mogu imati velik učinak, a vaše će vam tijelo brzo reći kada ste na pravom putu.


Vaše mišljenje nam je važno!

Jeste li se već suočili s hormonalnom neravnotežom? I, kako ste je pobijedili? Podijelite to s nama, netko bi vam mogao biti zauvijek zahvalan.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo