Cijepiti bi se obavezno trebali i dijabetičari, jer ih ta metabolička bolest čini osjetljivijima na posljedice gripe
 Getty Images/iStockphoto
OPREZ

Gripa nije bezazlena, osobito ako pripadate jednoj od ovih skupina

Srećom, za razliku od koronavirusa, za gripu postoji cjepivo i preporučuje se svima koji žele smanjiti rizik od obolijevanja i prenošenja gripe, a osobito rizičnim skupinama

U jeku globalne epidemije koronavirusa, stiglo je doba sezonskih epidemija: prehlade i gripe. U odnosu na koronavirus i pažnju koju mu svakodnevno poklanjamo, gripa se mnogima može učiniti bezazlenom. Istina je, međutim, da epidemija gripe stiže bez obzira na našu usredotočenost na koronavirus te da su posljedice gripe još uvijek jednako ozbiljne, a za određene skupine mogu biti čak i opasne po život.

Srećom, za razliku od koronavirusa, za gripu postoji cjepivo i preporučuje se svima koji žele smanjiti rizik od obolijevanja i prenošenja gripe, a osobito rizičnim skupinama. Na prvom mjestu bi se od gripe trebale cijepljenjem zaštititi osobe starije od 65 godina jer su pod višim rizikom za razvoj ozbiljnih komplikacija uzrokovanih gripom od mlađih, zdravih osoba.


Kronični bolesnici

Bez obzira na životnu dob, cijepljenje se posebno preporučuje i onima s kroničnim bolestima srca i pluća, poput astmatičara i svih s prirođenom srčanom manom. Cijepiti bi se obavezno trebali i dijabetičari, jer ih ta metabolička bolest čini osjetljivijima na posljedice gripe. U najosjetljiviju skupinu spadaju i osobe oslabljenog imunološkog sustava, bilo zbog bolesti ili lijekova, onkološki bolesnici te HIV pozitivne osobe.

Cijepljenje protiv gripe od iznimne je važnosti i za trudnice. Trudnoća izaziva privremene promjene u imunološkom sustavu te na srcu i plućima, što trudnice čini sklonijima ozbiljnim komplikacijama u slučaju obolijevanja od gripe, a može imati i utjecaj na nerođeno dijete, poput preuranjenog poroda ili usporenog rasta. Cijepljenje protiv sezonske gripe sigurno je u svim stadijima trudnoće, a imunitet se onda prenosi i na dijete te ga štiti narednih šest mjeseci.

Osim rizičnim skupinama, cijepljenje se preporučuje i potpuno zdravim i mlađim osobama koje su profesionalno ili privatno u kontaktu s rizičnim skupinama i lako im mogu prenijeti infekciju. To uključuje naravno medicinsko osoblje i zdravstvene djelatnike, te štićenike i zaposlenike domova za starije osobe. Pripadate li vi ili vaši članovi obitelji jednoj od navedenih skupina, pripada vam i pravo na provođenje cijepljenja bez naknade - samo se trebate obratiti svom liječniku.



Powered by

SANOFI PASTEUR

Linker
26. travanj 2024 11:15