Konačno se uhvatite u koštac s ovim problemom.
 Foto: iStock
Probavni problemi

7 razloga zbog kojih vas muči zatvor

Od promjene sredine do dehidracije, pronađite koji od razloga je kriv za vaš problem...

1. Putovanje

Na putovanju ljudi obično promijene prehranu, što može dovesti do promjene u radu crijeva i zatvora. To možete riješiti tako da se pobrinete da i na putovanju unosite u organizam dovoljno vlakana (25 grama dnevno). Primjerice, možete ponijeti na put žitarice obogaćene vlaknima.

2. Stres

Nepravilan rad crijeva može biti i posljedica stresa ili manjka sna, što može negativno utjecati na vaš enterički živčani sustav i znatno otežati poriv na pražnjenje.

3. Niste više fizički aktivni

Osobe koje se redovito bave tjelesnom aktivnošću i onda naglo prestanu često imaju problema sa zatvorom. Kad se promijeni ritam na koji je tijelo naviklo, to utječe na različite sustave u tijelu pa tako i na probavni sustav.

Foto: iStock
Mnoge žene osjete zatvor ili opstipaciju tijekom trudnoće.

4. Trudnoća

U trudnoći se događa niz promjena, od hormonalnih do promjena u prehrani, a prisutan je i stres, što sve može utjecati na enterički živčani sustav.

5. Lijekovi protiv bolova

Ako ste nedavno operirani ili ste dugo na terapiji protiv bolova zbog nekog kroničnog stanja, to može uzrokovati zatvor. Lijekovi protiv bolova čest su uzrok zatvora, no samo ako se uzimaju kontinuirano dulje vrijeme. Od nekoliko ibuprofena nećete zatvoriti.

6. Dehidrirani ste

Unosite li u organizam dovoljno vlakana, ali ne i dovoljno vode, vlakna neće nabubriti natopljena vodom, a to vodi u zatvor.

7. Poremećaji štitnjače

Ponekad je uzrok zatvora hipotireoza, odnosno smanjena aktivnost štitne žlijezde. Kad pravilno radi, štitnjača luči razne hormone koji su povezani s brojnim procesima u tijelu, uključujući i probavni proces. Bez dovoljne količine tih hormona ni probava neće biti pravilna.

Linker
03. travanj 2024 16:38